کلمه جو
صفحه اصلی

محلات


مترادف محلات : کوی ها، برزن ها، محله ها

مترادف و متضاد

کویها، برزنها، محلهها


فرهنگ فارسی

شهرستان محلات در استان مرکزی در جنوب قم واقع و شامل بخشهای دلیجان جاسب و نراق میباشد . مرکز آن شهر محلات است این شهرستان دارای چشمه های آب گرم معدنی است و قالی بافی آن شهرستان نیز دارای شهرت است . جمعیت ۴۷۵۳۳ نفر .
( اسم ) جمع محله محله ها کویها : مرا مردی می باید که غرفات و محلات گرگان را همه شناسد .
دیگ و دستاس

لغت نامه دهخدا

محلات . [ م َ ح َل ْ لا ] (ع اِ) ج ِ محلة. رجوع به محلة شود : و مرا مردی می باید که غرفات و محلات گرگان را همه شناسد. (چهارمقاله چ دانشگاه ص 155).


محلات . [ م ُ / م ِ ] (ع ص ) شتر پس آرنده بار را. (منتهی الارب ). الجمل الذی یؤخر حمله . (اقرب الموارد).


محلات . [ م ُ ح ِل ْ لا ] (ع اِ) دیگ و دستاس و دلو و مشک و کاسه و کارد و تبر و آتش زنه مجموعاً. (از منتهی الارب ) (ناظم الاطباء) (از تاج العروس ).


محلات. [ م ُ / م ِ ] ( ع ص ) شتر پس آرنده بار را. ( منتهی الارب ). الجمل الذی یؤخر حمله. ( اقرب الموارد ).

محلات. [ م ُ ح ِل ْ لا ] ( ع اِ ) دیگ و دستاس و دلو و مشک و کاسه و کارد و تبر و آتش زنه مجموعاً. ( از منتهی الارب ) ( ناظم الاطباء ) ( از تاج العروس ).

محلات. [ م َ ح َل ْ لا ] ( ع اِ ) ج ِ محلة. رجوع به محلة شود : و مرا مردی می باید که غرفات و محلات گرگان را همه شناسد. ( چهارمقاله چ دانشگاه ص 155 ).

محلات. [ م َ ح َل ْ لا ] ( اِخ ) نام شهرستانی است ،در 265هزارگزی جنوب باختری تهران و 28هزارگزی باختردلیجان و 6 هزارگزی شمال راه دلیجان به خمین. در دامنه کوه سرچشمه واقع است و مرکز آن نیز که شهرکی است همین نام دارد و از دو قصبه بالا و پائین تشکیل شده و در حدود 12500 تن سکنه دارد. عده قرای محلات 55 و جمعیت کل حدود 228000هزار نفر است. محلات سابقاً مرکز بخش و تابع شهرستان گلپایگان بوده در سال 1326 هَ.ش. تبدیل به شهرستان شد. بخش خمین و دلیجان تابع این شهرستان است. آثار باستانی محلات به شرح زیر است : الف : محراب امام زاده یحیی که اداره باستان شناسی تاریخ بنای آن را در سال 709 هَ. ق. ثبت نموده است. ب :بنای دو امام زاده جنب یکدیگر یکی در پائین به نام شاهزاده موسی و دیگری عبداﷲ که از بناهای دوره صفویه است. ج : قلعه معروف آقاخان محلاتی ، واقع در شمال محلات پائین قلعه ای مهم و قدیمی است و مساحت داخل قلعه در حدود یکصدهزار متر مربع و دارای باغ و ساختمانهای قابل ملاحظه است. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 1 ).

محلاة. [ م ِ ]( ع اِ ) آهن و مانند آن که بدان چرک و پوست دور کننداز روی ادیم. ( منتهی الارب ). و رجوع به محلاءة شود.

محلات . [ م َ ح َل ْ لا ] (اِخ ) نام شهرستانی است ،در 265هزارگزی جنوب باختری تهران و 28هزارگزی باختردلیجان و 6 هزارگزی شمال راه دلیجان به خمین . در دامنه ٔ کوه سرچشمه واقع است و مرکز آن نیز که شهرکی است همین نام دارد و از دو قصبه ٔ بالا و پائین تشکیل شده و در حدود 12500 تن سکنه دارد. عده ٔ قرای محلات 55 و جمعیت کل حدود 228000هزار نفر است . محلات سابقاً مرکز بخش و تابع شهرستان گلپایگان بوده در سال 1326 هَ.ش . تبدیل به شهرستان شد. بخش خمین و دلیجان تابع این شهرستان است . آثار باستانی محلات به شرح زیر است : الف : محراب امام زاده یحیی که اداره ٔ باستان شناسی تاریخ بنای آن را در سال 709 هَ . ق . ثبت نموده است . ب :بنای دو امام زاده جنب یکدیگر یکی در پائین به نام شاهزاده موسی و دیگری عبداﷲ که از بناهای دوره ٔ صفویه است . ج : قلعه ٔ معروف آقاخان محلاتی ، واقع در شمال محلات پائین قلعه ای مهم و قدیمی است و مساحت داخل قلعه در حدود یکصدهزار متر مربع و دارای باغ و ساختمانهای قابل ملاحظه است . (از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 1).


فرهنگ عمید

= محله

محله#NAME?


دانشنامه عمومی

مَحَلّات یکی از شهرهای ایران است. این شهر در جنوب باختری تهران و در فاصله ۲۶۲ کیلومتری آن قرار داشته و یکی از شهرستان های استان مرکزی محسوب می شود که در جنوب شرقی آن واقع گردیده است. شهر محلات از طرف شمال به قم و آشتیان، از طرف جنوب به اصفهان و گلپایگان، از طرف غرب به خمین و اراک و از طرف شرق به دلیجان محدود می باشد. این شهر به واسطه مزارع بزرگ پرورش گل، نبود آلودگی هوا به القابی مانند هلند ایران و بهشت افسانه ای و شهر گل ها شهرت یافته است.
دانشگاه آزاد اسلامی واحد محلات
دانشگاه غیرانتفاعی مهرگان محلات
دانشگاه پیام نور محلات
دانشگاه دولتی محلات
محلات به عنوان بزرگ ترین شهرستان کشور از لحاظ سطح زیرکشت گل، مهد پرورش گل و گیاهان زینتی در کشور، پایلوت گل کاری کشور است و رتبه اول را از لحاظ تنوع تولید گل در کشور داراست. محلات دارای منابع متعدد و غنی معادن سنگ زینتی، معادن سنگ تراورتن و مرمریت می باشد.
این شهر را به آن جهت که متشکل از محله های گوناگونی با فرهنگ های مختلف بود، «محلات» نامیدند.
منطقه محلات در روزگار هخامنشیان بخش کوچکی از ایالت ماد به شمار می رفته است. وجود آثار باستانی آتشکده آتشکوه نشان می دهد که از زمان امپراطوری ساسانیان منطقه محلات و خصوصاً دره رودخانه قمرود محل استقرار جمعیت بوده است. از دوران اسلامی این منطقه جزو ایالت جبال بود و از زمان سلجوقیان تا قاجاریه جزو منطقه عراق عجم شد. بر اساس کتیبه های موجود مربوط به هخامنشیان از محلات با عنوان ورکان نام برده شده است و بر اساس قدیمی ترین نام مربوط به محلات همان ورکان می باشد.محلات همان گونه که از نام آن پیداست جمع محله و احتمالاً منظور روستاهایی است که محلات از آن ها تشکیل شده است. روستاهای پیل پایان، ریوکان، زنجیردان و گوشه. همین طور در گذشته به محلات «سایرالبلوک» نیز گفته می شده چرا که در آن زمان محلات در نقشه از بلوک های قم و کاشان نبوده است.محلات زادگاه مشاهیر و مفاخر بسیاری همچون صدرالاشراف محلاتی از رجال و شخصیت های اواخر دوره قاجار و اوایل دوره پهلوی_سیاح محلاتی_علی اصغر امین از قضات عالیرتبه -تیمسار پرویز خسروانی-شهاب الدین خسروانی و دکتر صدر و بعد از انقلاب نیز شهید شیخ فضل اله محلاتی نماینده امام در سپاه-مهندس روحانی فرزند شیخ فرزانه آیت اله آقای روحانی محلاتی_رسولی محلاتی_توسلی محلاتی - شهیدی محلاتی_دکتر مهدی خلج و بسیاری دیگر از مفاخر و مشاهیر ملی می باشد. برای اطلاعات بیشتر به کتاب مفاخر و مشاهیر محلات مراجعه گردد.


کلمات دیگر: