کلمه جو
صفحه اصلی

جامع الاسرار و منبع الانوار

دانشنامه عمومی

جامع الاسرار و منبع الانوار کتابی است از عارف شیعه قرن هشتم میر حیدر آملی پیرامون تدوین دیدگاه های شیعه و اهل تصوف که به اعتقاد او مشترکات فراوانی دارند.
میر حیدر آملی
شامل ۳ اصل و هر اصل، شامل ۴ قاعده است:
قاعده ۱: بیان شریعت، طریقت، حقیقت.قاعده ۲: اسرار نبوت، رسالت و ولایت که خود، مشتمل بر ۲ بحث است.قاعده ۳: بحث وحی و الهام و کشف، تفاوت علوم کسبی و علوم ارثی و کیفیت تحصیل علوم رسمی و علوم حقیقی.قاعده ۴: در بیان اسلام و ایمان و یقین. مؤلف در موارد متعددی در این کتاب، آراء دیگران را بدون تصرف، نقل و سپس آن را نقد و بررسی کرده است.
نسخه های خطی گوناگونی از این کتاب موجود است که حاکی از توجه بدان در دوره های مختلف است.

دانشنامه آزاد فارسی

جامِعُ الْأَسْرارِ و مَنْبَعُ الْأنْوار
(یا: مجمع الاسرار و منبع الانوار) نوشتۀ سید حیدر آملی، در عرفان. این رساله یک دورۀ کامل از عرفان نظری، بر مبنای آراء و اعتقادات شیعه است. متن کتاب از یک مقدمه، سه اصل و یک خاتمه تشکیل شده و در ذیل هر اصل، چهار فصل با عنوانِ قاعده آمده است. دعوت به کتمان اسراری که در این کتاب بیان شده، توحید و اقسام آن، استشهاد به حقیقت توحید، توابع و لواحق مبحث توحید و وصیت مؤلّف، مباحثی است که در پنج بخش اصلیِ کتاب مطرح شده است. گذشته از اشارات بسیار مغتنمی که آملی در جای جای این کتاب به زندگی و آثار خود دارد، تحلیل آراء عارفان سنّی مشرب، همچون قیصری، بر اهمیّت این کتاب افزوده است. نثر جامع الاسرار روشن و استوار است. ترجمه ای به فارسی نیز از آن به دست داده اند. متن (۱۳۴۷) و ترجمه، هر دو به چاپ رسیده است.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] جامع الأسرار و منبع الأنوار (کتاب). جامع الاسرار و منبع الانوار، کتابی در عرفان به زبان عربی، تألیف سید رکن الدین حیدربن علی بن حیدر حسینی آملی ، عارف و مفسر شیعی قرن هشتم است.
این اثر را جامع الانوار، مجمع الاسرار و منبع الانوار، نیز نامیده اند.


کلمات دیگر: