کلمه جو
صفحه اصلی

ساتی بیگ

فرهنگ فارسی

دختر اولجاتیو و خواهر ابو سعید ایلخان مغول و از زنان نامی قر.۸ ه. و پانزدهمین و آخرین تن از ایلخانان مغول در ایران ( جل.۷۳۹ ه.ق./۱۳۳۹م.- عزل ۷۴٠ه.ق./۱۳۳۹م. ) . در سال ۷۳۷ه.ق. شیخ حسن کوچک (چوپانی ) با ساتی بیگ و سیورغان که مقیم اران بودند متحد شد و قراجری نامی را بعنوان ساختگی تیمور تاش بسلطنت برداشت و ساتی بیگ را بعقد او در آورد ولی شیخ حسن با قراجری هم نساخت و او را کشت .در سال ۷۳۹ چوپانیان و امرای هزاره ها ساتی بیگ را که با امیر شیخ حسن بزرگ صفایی نداشت از گرجستان باز آوردند و بمقام ایلخانی برداشتند و خطبه و سکه بنام او کردند و رکن الدین شیخی و غیاث الدین محمد را بوزارت او گماشتند . آذربایجان و اران تحت امر ساتی بیگ و شیخ حسن کوچک در آمد و آنان زمستان را در اران گذرانیدند و در بهار با اردویی روی باذربایجان نهادند شیخ حسن بزرگ (ایلکانی ) نیز بخدمت ساتی بیگ آمد و دست او را بوسید و پس از عذر خواهی با اردو باوجان آمد. شیخ حسن کوچک چون می اندیشید که امور سلطنت اززنی بر نمیاید ناگهان پس از رسیدن اردو باوجان دستگاه ساتی بیگ را غارت کرد و یکی از نبیره زادگان یشموت پسر هولا گورا- که سلیمان خان نام داشت - بایلخانی منصوب کرد و ساتی بیگ را بزور بزوجیت بدو داد .

لغت نامه دهخدا

ساتی بیگ. [ ب َ ] ( اِخ ) دختر اولجاتیو و خواهر ابوسعید ایلخان مغول ، و از زنان نامدار ایران در قرن هشتم ، و پانزدهمین و آخرین تن از ایلخانان مغول در ایران است. در اوایل سلطنت ابوسعید امرا طغیان کردند و چون این فتنه را امیرچوپان سردار مقتدر و متنفذ غازان فرونشاند ابوسعید آن امیر را مورد لطف خاص قرار داد. در همین ایام موقعی که ابوسعید از زنجان به اران آمده بود دولندی همسر امیر چوپان که خواهر ایلخان بود درگذشت و ابوسعید ساتی بیگ را در 20 رجب 719 به ازدواج امیرچوپان درآورد. ثمره این ازدواج سه پسر بود که بزرگترین آنان سیورغان نام داشت و ششمین پسر امیرچوپان بود. در سال 727 امیر چوپان بر ابوسعید شورید و بقصدجنگ از خراسان روی به غرب نهاد، در سمنان لشکریانش بپراگندند و او بناچار از بیراهه آهنگ خراسان کرد و در نیمه راه به ساتی بیگ اجازه داد که همراه فرزندان نزد برادر رود. بسال 736 ابوسعید درگذشت و آریاخان با ارپاگاون نواده اریق بوقا برادر هلاکو در 13 ربیعالاول 736 بجای او انتخاب شد و برای تحکیم وضع خود ساتی بیگ را در تبریز بزنی گرفت ولی آریاخان در نزدیکی مراغه از موسی نام که مدعی سلطنت و بحمایت شیخ حسن کوچک ( پسر امیر چوپان ) مستظهر بود شکست خورد و رو بهزیمت نهاد و اندکی بعد کشته شد. حکومت موسی نیز دیری نپائید و امیر شیخ حسن بزرگ ( ایلکانی ) بر امور مسلط شد و ساتی بیگ را با پسرش سیورغان بدشت موقان روانه ساخت. بسال 737 شیخ حسن کوچک یا چوپانی با ساتی بیگ و سبورغان که مقیم ارّان بودند متحد شد و قراجری نامی را بعنوان ساختگی تیمورتاش بسلطنت بر داشت و ساتی بیگ را بعقد او درآورد. ولی شیخ حسن با قراجری هم نساخت و او را کشت. بسال 739 چوپانیان و امرای هزاره ها ساتی بیگ را که با امیر شیخ حسن بزرگ صفائی نداشت از گرجستان بازآوردند و بمقام ایلخانی برداشتند و خطبه و سکه بنام او کردند و رکن الدین شیخی و غیاث الدین محمد را به وزارت او گماشتند. آذربایجان و اران تحت امرساتی بیگ و شیخ حسن کوچک درآمد ولی سایر نقاط ایران هر قسمت بدست امیری از امرای سابق اولجاتیو یا ابوسعید بود. ساتی بیگ و شیخ حسن کوچک زمستان را در ارّان گذرانیدند، و در بهار با اردوئی روی به آذربایجان نهادند. شیخ حسن بزرگ ( ایلکانی ) نیز بخدمت ساتی بیگ آمد و دست خاتون را بوسید و پس از عذرخواهی با اردو به اوجان آمد. امیر شیخ حسن کوچک می اندیشید که امور سلطنت از زنی برنمیآید. ناگهان پس از رسیدن اردو به اوجان دستگاه ساتی بیگ را غارت کرد و یکی از نبیره زادگان یشموت پسر هلاکو را که سلیمان خان نام داشت به ایلخانی منصوب نمود و ساتی بیگ را بزور بزوجیت به او داد. رجوع به تاریخ گزیده چ لندن ص 606 و حبیب السیر چ خیام ج 3ص 207 و 212 و 214 و 223 و 226 و 228 و 229 و از سعدی تا جامی ص 56 و 58 و 62 و 66 و 67 و 189 و طبقات سلاطین اسلام تألیف لین پول ترجمه عباس اقبال ص 333 و 341 و 349 و 353 و 356 تا 358 و360 و 361 و 364 شود.

دانشنامه عمومی

ساتی بیگ ایلخان مغول، دختر محمد خدابنده الجایتو و خواهر ابوسعید بهادرخان و از زنان نامدار ایران در قرن هشتم ه‍. ق؛ و پانزدهمین و آخرین تن از ایلخانان مغول در ایران است.
«Women in power 1300-1350».
«ساتی بیگ».
«JAHĀN TIMÜR – Encyclopaedia Iranica».
«IL-KHANIDS i. DYNASTIC HISTORY – Encyclopaedia Iranica».
http://iec-md.org/farhangi/zanaan_farmaanravaa_tavakkoli.html. پارامتر |عنوان= یا |title= ناموجود یا خالی (کمک)
در سکه هایی که به عنوان پادشاهی او ضرب شده این عبارت نوشته شده است: «السلطانة العادلة ساتی بک خان خلدالله ملکها»
در اوایل سلطنت ابوسعید امرا طغیان کردند و چون این فتنه را امیر چوپان سردار مقتدر و متنفذ غازان فرونشاند ابوسعید آن امیر را مورد لطف خاص قرار داد. در همین ایام موقعی که ابوسعید از زنجان به اران آمده بود دولندی همسر امیر چوپان که خواهر ایلخان بود درگذشت و ابوسعید ساتی بیگ را در ۲۰ رجب ۷۱۹ به ازدواج امیر چوپان درآورد. ثمرهٔ این ازدواج سه پسر بود که بزرگترین آنان سیورغان نام داشت و ششمین پسر امیرچوپان بود. در سال ۷۲۷ امیر چوپان بر ابوسعید شورید و به قصد جنگ از خراسان روی به غرب نهاد، در سمنان لشکریانش پراکنده شدند و او بناچار از بی راهه آهنگ خراسان کرد و در نیمهٔ راه به ساتی بیگ اجازه داد که همراه فرزندان نزد برادر رود. به سال ۷۳۶ ابوسعید درگذشت و آرپا خان (ارپاگاون) نوادهٔ اریق بوقا برادر هلاکو در ۱۳ ربیع الاول ۷۳۶ به جای او انتخاب شد و برای تحکیم وضع خود ساتی بیگ را در تبریز به زنی گرفت ولی آرپا خان در نزدیکی مراغه از موسی خان نام که مدعی سلطنت و به حمایت شیخ حسن کوچک (پسر امیر چوپان) مستظهر بود شکست خورد و رو به فرار نهاد و اندکی بعد کشته شد. حکومت موسی نیز دیری نپایید و امیر شیخ حسن بزرگ (ایلکانی) بر امور مسلط شد و ساتی بیگ را با پسرش سیورغان به دشت موقان روانه ساخت. به سال ۷۳۷ شیخ حسن کوچک (چوپانی) با ساتی بیگ و سیورغان که مقیم ارّان بودند متحد شد و قراجری نامی را به عنوان ساختگی تیمورتاش به سلطنت برداشت و ساتی بیگ را به عقد او درآورد؛ ولی شیخ حسن با قراجری هم نساخت و او را کشت. به سال ۷۳۹ چوپانیان و امرای هزاره ها ساتی بیگ را که با امیر شیخ حسن بزرگ صفایی نداشت از گرجستان بازآوردند و به مقام ایلخانی برداشتند و خطبه و سکه بنام او کردند و رکن الدین شیخی و غیاث الدین محمد علیشاهی را به وزارت او گماشتند. آذربایجان و اران تحت امر ساتی بیگ و شیخ حسن کوچک درآمد ولی سایر نقاط ایران هر قسمت بدست امیری از امرای سابق اولجاتیو یا ابوسعید بود. ساتی بیگ و شیخ حسن کوچک زمستان را در ارّان گذرانیدند، و در بهار با اردویی روی به آذربایجان نهادند. شیخ حسن بزرگ (ایلکانی) نیز بخدمت ساتی بیگ آمد و دست خاتون را بوسید و پس از عذرخواهی با اردو به اوجان آمد. امیر شیخ حسن کوچک می اندیشید که امور سلطنت از زنی بر نمی آید. ناگهان پس از رسیدن اردو به اوجان دستگاه ساتی بیگ را غارت کرد و یکی از نبیره زادگان یشموت پسر هلاکو را که سلیمان خان نام داشت به ایلخانی منصوب نمود و ساتی بیگ را به زور به زوجیت به او داد.
چون سلطان ابو سعید بهادر خان از خراسان به سلطانیه آمد و چندروزی به عزا و ترتیب ختم قرآن مشغول شد و از روزها در باغ ها و رضوان و ایوان امرا و بزرگان و اصناف را آش داد و چون بهار فرا رسید به دستور شهزاده کردوچین و دیگر بزرگان به تعیین طالع پرداخت و در سال ۷۱۸به سلطنت رسید و چون به کارفرمایی مشغول شد همهٔ احکام و فرمان ها و دستورهای پدر (اولجایتو) را به کار بست. نویان اعظم چوپان بیک را طبق رسم قدیم و فرمان پدر منصب امیر الامرایی ارزانی داشت و ساتی بیگ را به عقد ازدواج او درآورد.

دانشنامه آزاد فارسی

ساتی بِیْگ
از زنان فرمانروای مغول (۷۳۹ـ۷۴۰ق). دختر اولجایتو سلطان محمد خدابنده و خواهر ابوسعید بهادرخان بود. در ۷۱۹ق ابوسعید ساتی بیگ را به ازدواج امیرچوپان درآورد. اما هنگامی که امیرچوپان طغیان کرد، ساتی بیگ به سلطانیه نزد برادر برگشت . چون ارپاگاون (ارپاخان ) به سلطنت رسید، ساتی بیگ را به عقد خود درآورد، اما با کشته شدن او، وی به دربار امیر شیخ حسن کوچک پناهنده شد. شیخ حسن کوچک نیز هنگام ورود به تبریز، ساتی بیگ را به مقام ایلخانی انتخاب کرد و دستور داد نام او را در خطبه ها و سکه ها وارد کنند. به این ترتیب آذربایجان و ارّان به فرمان ساتی بیگ و شیخ حسن کوچک درآمد. ساتی بیگ در سلطنت و حکمرانی و لشکرکشی و کشورگشایی مهارت بسیار داشت و در میان مغولان بی همتا بود.


کلمات دیگر: