کلمه جو
صفحه اصلی

امیر چوپان

فرهنگ فارسی

سلطان محمد خدابنده اولجاتیو بود

لغت نامه دهخدا

امیرچوپان. [ اَ ] ( اِخ ) سپهسالار سلطان محمد خدابنده اولجایتو ( 703 - 716 هَ.ق. ) بود. وقتی که در سال 714 هَ.ق. محمودبیک یکی از امرای محلی روم شورش کرد و شهر قونیه را گرفت اولجایتو امیرچوپان را مأمور کردکه بآن دیار برود و فتنه را بخواباند. امیرچوپان باسه تومان لشکر بدان صوب عزیمت کرد و بکمک پادشاه گرجستان شورش را خوابانید و سال بعد بایران بازگشت. امیرچوپان بعد از مرگ اولجایتو ( 716 ) در زمان ابوسعید بهادرخان نیز همچنان امیرالامراء بود و هر روز بر قدرت و شوکت او افزوده می شد و وقتی کسانی را که به مخالفت با ابوسعید برخاستند مغلوب ساخت و برخی از آنان را بقتل رسانید و در نزد ابوسعید بیش از پیش تقرب یافت تا آنجا که ابوسعید وی را پدر و آقا خواند و دست او و پسرانش را در کارها بکلی آزاد گذاشت و در سال 720 موقعی که حاکم بلاد روم عاصی شده و سکه و خطبه بنام خود کرده بود امیرچوپان شخصاً بآن بلاد رفت و حاکم عاصی را مطیع ساخت و بخدمت ابوسعید آورد. با اینهمه سرانجام ابوسعید بر امیرچوپان متغیر شد و امیرچوپان راه ترکستان را پیش گرفت ولی از رفتن بترکستان منصرف شد و پیش غیاث الدین کرت رفت و در همین موقع فرمانی از ابوسعید دایر به حکم قتل امیرچوپان به غیاث الدین رسید و حکم اجرا شد ( سال 728 ). امیرچوپان مردی بود مسلمان و عادل و خیرخواه و ابنیه خیر بسیار در راه مصر و شام بنا کرده بود. ( از تاریخ مغول عباس اقبال صص 307 - 339 ). و رجوع به روضةالصفا چ خیام ج 5 شود.

دانشنامه عمومی

امیرچوپان (اِخ) سپهسالار سلطان محمد خدابنده اولجایتو (۷۰۳ - ۷۱۶ ه. ق ) بود. وقتی که در سال ۷۱۴ ه. ق . محمودبیک یکی از امرای محلی روم شورش کرد و شهر قونیه را گرفت اولجایتو امیرچوپان را مأمور کردکه به آن دیار برود و فتنه را بخواباند. امیرچوپان با سه تومان لشکر بدان صوب عزیمت کرد و به کمک پادشاه گرجستان شورش را خوابانید و سال بعد به ایران بازگشت. امیرچوپان بعد از مرگ اولجایتو (۷۱۶) در زمان ابوسعید بهادرخان نیز همچنان امیرالامراء بود و هر روز بر قدرت و شوکت او افزوده می شد و وقتی کسانی را که به مخالفت با ابوسعید برخاستند مغلوب ساخت و برخی از آنان را به قتل رسانید، در نزد ابوسعید بیش از پیش تقرب یافت تا آنجا که ابوسعید وی را پدر و آقا خواند و دست او و پسرانش را در کارها به کلی آزاد گذاشت و در سال ۷۲۰ موقعی که حاکم بلاد روم عاصی شده و سکه و خطبه به نام خود کرده بود امیرچوپان شخصاً به آن بلاد رفت و حاکم عاصی را مطیع ساخت و به خدمت ابوسعید آورد. با اینهمه سرانجام ابوسعید بر امیرچوپان متغیر شد و امیرچوپان راه ترکستان را پیش گرفت ولی از رفتن به ترکستان منصرف شد و پیش غیاث الدین کرت رفت و در همین موقع فرمانی از ابوسعید دایر به حکم قتل امیرچوپان به غیاث الدین رسید و حکم اجرا شد (سال ۷۲۸). امیرچوپان مردی بود مسلمان و عادل و خیرخواه و ابنیهٔ خیر بسیار در راه مصر و شام بنا کرده بود.
«چوپانیان».
«ČOBĀN – Encyclopaedia Iranica».
«عشق به زن موجب مرگ آخرین حاکم مغول در ایران شد - فارس».
روضةالصفا، ۵، تهران: چ خیام
امیر چوپان در ۲۰ رجب ۷۱۹ با خواهر ابوسعید٬ ساتی بیگ ازدواج نمود. ثمرهٔ این ازدواج سه پسر بود که بزرگترین آنان سیورغان نام داشت و ششمین پسر امیرچوپان بود.

دانشنامه آزاد فارسی

امیرچوپان ( ـ۷۲۸ق)
(یا: چوپان نویان) سردار و امیر دورۀ ایلخانان ایران . پسر ملک بهادر بن تودان نویان بود و در زمان ارغون خان در دشت گرگان ، رشادت های فراوان از خود نشان داد و سپاه دشمن را مغلوب کرد . در حملات غازان خان به شام با او بود و به خصوص در مرحلۀ سوم ، پس از شکست برخی از امرا، تلاش بسیاری برای به سلامت برگرداندن سپاه غازان کرد. اقدامات او در زمان سلطنت اولجایتو در فتح گیلان موجب تقرب بیشتر وی شد. با به قدرت رسیدن ابوسعید بهادرخان، به سبب سن کمش ، زمام تمامی کارها در دست امیرچوپان بود، به طوری که در جنگ با ازبکان در آذربایجان و در سرکوب ایرنجین رشادت ها نشان داد و سلطان به پاداش این دلاوری ها خواهر خود، ساقی بک را به عقد او درآورد. اما کم کم ابوسعید سررشتۀ امور را در دست گرفت و روابطش با امیرچوپان به سبب مخالفت وی با ازدواج سلطان با عروسش ، بغداد خاتون ، تیره شد. سلطان ابوسعید دمشق خواجه ، پسر امیرچوپان و همسر بغداد خاتون را به بهانه ای واهی کشت و دستور قتل امیرچوپان را نیز صادر کرد. او که در این زمان در خراسان بود، متواری شد و از راه بیابان به هرات نزد ملک غیاث الدین کرت آمد و سرانجام به دستور غیاث الدین کشته شد.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] امیر چوپان از امیران مغول و بانی آثاری در مکه و مدینه می باشد. وی مدفون در بقیع است.
امیر چوپان سلدوزی (م. ۷۲۸ق.) منسوب به قبیلۀ سلدوز از قبایل مغول همراه هلاکو (حک: ۶۵۴-۶۶۳ق.) به ایران آمد و بعدها به خدمت ارغون (حک: ۶۸۳-۶۹۰ق.) درآمد و پس از او کنار غازان خان ایلخانی (حک: ۶۹۴-۷۰۳ق) قرار گرفت. امیر چوپان در دوران اولجایتو سلطان محمد خدابنده (حک: ۷۰۳-۷۱۷ق) از فرماندهان سپاه او شد و مورد لطف وی قرار گرفت و با دو دختر او، یکی در پی دیگری، ازدواج کرد. در پی مرگ اولجایتو، وی اداره امور حکومت ابوسعید (حک: ۷۱۷-۷۳۶ق.) نوجوان را بر عهده گرفت و بدین ترتیب، قدرت واقعی قلمرو ایلخانان در دست او نهاده شد و فرزندان او در نواحی گوناگون اداره امور را به دست گرفتند.
زمینه های قتل امیر چوپان
امیر چوپان به عنوان نماینده حکومت ایلخانی به ویژه در دوران ابوسعید، کارهایی چند در مکه و مدینه انجام داد. او در مکه مدرسه و حمامی ساخت که اهمیتی بسزا داشت؛ زیرا پیشتر در مکه حمام نبود. از مهم ترین کارهای وی، آب رسانی به مکه بود. افزایش شمار حاجیان در این شهر و کمبود آب، مشکلاتی را برای آنان ایجاد کرده بود. مردم آب را به بهای گزاف تهیه می کردند. امیر چوپان با هزینۀ فراوان و به کارگیری کارگران بسیار، برای رفع این مشکل کوشید. او برای هر روز کار، سه درهم می پرداخت. از این رو، کارگران بسیار و حتی زنان مشغول به کار شدند و سرانجام در پی چهار ماه با هزینه ۱۵۰ هزار درهم در جمادی الاول ۷۲۶ق. آب را از عرفات به مکه رسانید. این کار امیر چوپان بدون اجازه سلطان مصر بود و ناراحتی او را در پی داشت. برخی از بازسازی چشمه بازان به دست او به سال ۷۲۶ق. و رساندن آب آن به مکه در دهه آخر جمادی الاول آن سال خبر می دهند. به گفته برخی، امیر چوپان که از سنیان متعصب بود، با هدف افزایش نفوذ ایلخانیان در حجاز برای کاهش نفوذ شیعیان تلاش می کرد. او ضمن تلاش برای بیرون راندن زیدیان از مسجدالحرام، کوشید تا مانع شکل گیری اجتماع آنان شود. اما در این راه موفق نشد. امیر چوپان در مدینه نیز کارهایی انجام داد. او نزدیک باب الرحمه مدرسه ای ساخت و در آن محلی نیز برای دفن خود در نظر گرفت. برخی از این بنا با عنوان چوپانیه یاد کرده و از ساختن حمامی به دست او در این شهر خبر داده اند. به سال ۷۲۶ق. شایع شد که امیر چوپان همراه ده هزار تن از سپاهیان خود قصد رفتن به حج را دارد. این در حالی بود که امیر ارغون، نایب سلطان مصر، همراه فرزندش ناصرالدین محمد در همان سال رهسپار حج شده بود. سلطان مصر از بیم این که امیر چوپان نقشه ای در سر داشته باشد، مانع او شد و به حاکم شام دستور داد تا به یاری ارغون بشتابد. پس از مدتی شایع شد که امیر چوپان از رفتن به حج منصرف شده است. به گفته مقریزی، همه این ها شایعه بود و سلطان مصر هدفی خاص را دنبال می کرد.
دفن امیر چوپان
...


کلمات دیگر: