کلمه جو
صفحه اصلی

جاجرم

فرهنگ فارسی

۱ - از دهستانهای بخش حومه شهرستان بجنورد است و ۱۴ آبادی کوچک و بزرگ دارد. دارای ۹۵۸۹ سکنه . ۲ - مرکز دهستان مزبور قصبه جاجرم است در ۹٠ کیلو متری جنوب شرقی بجنورد که ۳۱۴۳ تن سکنه دارد .

لغت نامه دهخدا

جاجرم . [ ج َ ] (اِخ ) شهرکی است از خراسان بر راه گرگان بر سرحد و بارکده ٔ گرگان است . (حدود العالم ). یاقوت نویسد: جاجرم نام شهر و ناحیه ٔ وسیعی است بین نیشابور و جوین و جرجان که قرای آباد متعدد دارد و اغلب آن در بر کوهی است مشرف به آزادور و آزادور قصبه ٔ معتبر جوین است . یاقوت نویسد: من بیشتر این دیه ها را گردش کرده ام . مؤلف نزهة القلوب آرد: جاجرم شهر کوچکی است . دور این شهر به فاصله ٔ یک فرسخ چمن است و در آن نباتات زهردارروید و به این جهت هنگام محاصره هیچ قشونی نمیتوانددر حوالی جاجرم اردو بزند. خانه های شهر بزرگ و بطرزخوش ساخته شده و در زیر دیوار ارک دو چنار است که پوست آنها معروف است برای معالجه ٔ درد دندان نافع است و اعتقاد اهل بلد این است که هر چهارشنبه صبح پوست این چنارها این خاصیت را دارد نه روزهای دیگر. مؤلف آنندراج نویسد: جاجرم معرب جاگرم است . رجوع شود به مسالک والممالک معروف به جهان نمای ترکی ، تقویم البلدان ، عجایب المخلوقات و مرآت البلدان ج 4 صص 21 - 24.


جاجرم . [ ج َ ] (اِخ ) قصبه ٔ مرکز دهستان بخش اسفراین شهرستان بجنورد، واقع در 90گزی جنوب خاوری بجنورد، سر راه اتومبیل رو میان آباد. واقع در جلگه ،گرمسیر، سکنه 3144 تن شیعه ٔ فارسی زبان . آب آن از چشمه و قنات و محصول آن غلات ، بنشن ، میوه و شغل اهالی زراعت ، کسب و مالداری و قالیچه بافی است . راه اتومبیل رو دارد. در قسمت باختر جاجرم روی تپه قلعه ای از سنگ ساخته شده از آثار قدیمه است که مطلعین محل اظهار میدارند در زمان جلال الدین سلجوقی ساخته شده معروف به قلعه ٔ جلال الدین است . در وسط آبادی جاجرم تپه ٔ مرتفعی از بقایای ابنیه ٔ قدیمی است که حکام سابق در اینجا سکونت داشته اند، پست و تلگراف ، آمار، دفتر ازدواج و طلاق و دبستان دارد. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 9).


جاجرم. [ ج َ ] ( اِخ ) شهرکی است از خراسان بر راه گرگان بر سرحد و بارکده گرگان است. ( حدود العالم ). یاقوت نویسد: جاجرم نام شهر و ناحیه وسیعی است بین نیشابور و جوین و جرجان که قرای آباد متعدد دارد و اغلب آن در بر کوهی است مشرف به آزادور و آزادور قصبه معتبر جوین است. یاقوت نویسد: من بیشتر این دیه ها را گردش کرده ام. مؤلف نزهة القلوب آرد: جاجرم شهر کوچکی است. دور این شهر به فاصله یک فرسخ چمن است و در آن نباتات زهردارروید و به این جهت هنگام محاصره هیچ قشونی نمیتوانددر حوالی جاجرم اردو بزند. خانه های شهر بزرگ و بطرزخوش ساخته شده و در زیر دیوار ارک دو چنار است که پوست آنها معروف است برای معالجه درد دندان نافع است و اعتقاد اهل بلد این است که هر چهارشنبه صبح پوست این چنارها این خاصیت را دارد نه روزهای دیگر. مؤلف آنندراج نویسد: جاجرم معرب جاگرم است. رجوع شود به مسالک والممالک معروف به جهان نمای ترکی ، تقویم البلدان ، عجایب المخلوقات و مرآت البلدان ج 4 صص 21 - 24.

جاجرم. [ ج َ ] ( اِخ ) نام یکی از دهستان های بخش حومه شهرستان بجنورد است. واقع در جلگه ، هوای آن بواسطه مجاورت با کویر میان دشت تا اندازه ای گرمسیر است. آب کلیه قری از چشمه سار و قنوات تأمین میشود. این دهستان در جنوب خاوری بجنورد است و از 14 آبادی بزرگ و کوچک تشکیل میشود. مجموع نفوس آن در حدود 9589 تن میباشد. جاده شوسه قدیمی میامی و شاهرود از این دهستان عبور میکند که فعلاً مخروبه است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 9 ).

جاجرم. [ ج َ ] ( اِخ ) قصبه مرکز دهستان بخش اسفراین شهرستان بجنورد، واقع در 90گزی جنوب خاوری بجنورد، سر راه اتومبیل رو میان آباد. واقع در جلگه ،گرمسیر، سکنه 3144 تن شیعه فارسی زبان. آب آن از چشمه و قنات و محصول آن غلات ، بنشن ، میوه و شغل اهالی زراعت ، کسب و مالداری و قالیچه بافی است. راه اتومبیل رو دارد. در قسمت باختر جاجرم روی تپه قلعه ای از سنگ ساخته شده از آثار قدیمه است که مطلعین محل اظهار میدارند در زمان جلال الدین سلجوقی ساخته شده معروف به قلعه جلال الدین است. در وسط آبادی جاجرم تپه مرتفعی از بقایای ابنیه قدیمی است که حکام سابق در اینجا سکونت داشته اند، پست و تلگراف ، آمار، دفتر ازدواج و طلاق و دبستان دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 9 ).

جاجرم . [ ج َ ] (اِخ ) نام یکی از دهستان های بخش حومه ٔ شهرستان بجنورد است . واقع در جلگه ، هوای آن بواسطه ٔ مجاورت با کویر میان دشت تا اندازه ای گرمسیر است . آب کلیه ٔ قری از چشمه سار و قنوات تأمین میشود. این دهستان در جنوب خاوری بجنورد است و از 14 آبادی بزرگ و کوچک تشکیل میشود. مجموع نفوس آن در حدود 9589 تن میباشد. جاده ٔ شوسه قدیمی میامی و شاهرود از این دهستان عبور میکند که فعلاً مخروبه است . (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 9).


دانشنامه عمومی

جاجَر۫م۫، شهری در استان خراسان شمالی و مرکز شهرستان جاجرم است.بزرگترین معادن بوکسیت خاورمیانه در این شهر جای گرفته است و قطب تولید الومینا در خاور میانه نیز میباشد.کارخانه شمش الومینیوم نیز در اسفند ۹۷نیز راه اندازی شده است که امید میرود با راه اندازی دیگر صنایع پایین دستی و مرتبط این شهر قطب صنعت استراتژیک الومینای کشور شود و اشتغال جوانان تحصیلکرده و بیکار این شهر نیز حل شود.درسالهای اخیر باغات پسته و مزارع زعفران با توجه به کم ابی منطقه رو به افزایش است که در سالهای اینده ثمره تلاش کشاورزان این شهر ؛ارزش افزوده زیادی را عاید مردم منطقه خواهد کرد.
تعدادی از مکانهای تاریخی:مسجد جامع.مسجد شیخ ادم.قلعه جلال الدین جاجرم.نارین قلعه.حسینیه بزرگ.سردابه.تپه حیدران.تپه پهلوان.ارگ کاظم خان.ارامگاه خواجه علی بن مهزیار.حمام صفوی.باغ و بنای کوشک.کارخانه پنبه
اهالی آن از طوایف متعددی تشکیل شده اند. صالحی ها تیره هایی از محولاتی ها هستند که در زمان آقا محمد خان قاجار به اینجا کوچ کرده اند. گنجه ای ها یا همان نایب ها یکی از بزرگترین طوایف جاجرم هستند که به تبعیت از بزرگِ طایفه ی خود حاج دوست محمد توسط نادرشاه از منطقه گنجه و قره باغ به جاجرم کوچ اجباری داده شدند. این طایفه بعدها به دلیل به دست گرفتن مناصب حکومتی مثل نایب الحکومه ی جاجرم به نایب ها معروف شدند.
ازبکها(اقابکها) از خوارزم و شاکری ها نیز از بخارا به این منطقه آمده اند. به جز این طوایف گروه هایی از رمضانلوها و مقصود(ی)ها که از اعیان ایل گرایلی هستند، در این شهر ساکن اند.

جاجرم (ابهام زدایی). جاجرم ممکن است به موارد زیر اشاره کند:
جاجرم، مرکز شهرستان جاجرم در استان خراسان شمالی ایران
ولایت جاجرم، یکی از ولایت های دوازده گانه ربع نیشابور خراسان بزرگ
شهرستان جاجرم، یکی از شهرستان های استان خراسان شمالی ایران
اندیس ارچه جاجرم، یک اندیس فلزی در نزدیک رباط قره بیل شهرستان گرمه استان خراسان شمالی

دانشنامه آزاد فارسی

جاجَرْم
قلعه سفید، جاجَرْم
شهرستانی در استان خراسان شمالی مشتمل بر بخش مرکزی و بخش های جلگۀ شوقان و جلگۀ سنخواست با مرکزیت اداری شهر گَرمِۀ جاجَرم. از شمال به شهرستان مانه و سَمَلقان، از شرق به شهرستان های بجنورد و اسفراین و سبزوار، از جنوب و جنوب غربی به شهرستان شاهرود (استان سمنان) و از غرب به استان گلستان محدود است. نواحی جنوبی آن را تپه ماهورهایی پست فراگرفته که رو به شمال بر ارتفاع آن ها افزوده می شود و در شمالی ترین نقطه به کوه هایی منتهی می گردد که ارتفاع آن ها به ۲,۸۱۹ متر (کوه کورخود) می رسد. رودخانۀ فصلی کال شور جاجَرم عمده ترین رود آن محسوب می شود. اقلیم آن معتدل مایل به گرم و جمعیت آن ۵۸,۴۸۳ نفر است (۱۳۸۵). شهرها و آبادی های مهم آن عبارت اند از گرمۀ جاجرم، شوقان، سنخواست، ایور، رباط قره بیل، طبر، دربند، و چمن بید. راه میامی به بجنورد؛ راه آهن جاجرم به بجنورد، آشخانه، و اسفراین؛ و نیز راه بجنورد به گرگان، راه های ارتباطی این شهرستان را تشکیل می دهند.


کلمات دیگر: