کلمه جو
صفحه اصلی

بحر طویل

دانشنامه عمومی

بحر طویل نوعی شعر یا نثر موزون در ادبیات فارسی است، سبک امروزی آن موسیقی رپ فارسی می باشد. قالب بحر طویل بیشتر برای بیان سخنان طنز یا هزل کاربرد دارد. اما برخی شعرهای جدی تر مانند مرثیه ها و مُناظره ها نیز با قالب بحرطویل نوشته شده اند.
بحر طویل یا شعر موزون مسجع
رپ فارسی
بحر طویل» شعری را گویند که از تکرار غیر محدود پایه های عروضی ساخته شود و در حقیقت٬یک تفنن ادبی است که گاهی شعرا در آن طبعی آزموده و به آن صورت٬مطایبات و فکاهیاتی را به نظم آورده اند. در تعزیه ها و نوحه سرایی های قدیم نیز این شیوه٬ضمن محاورات و تقریرات٬به کار رفته است. هرچند بحر طویل را با تکرار اغلب افاعیل عروضی می توان ساخت٬لیکن «فعلاتن» بیشتر در ساخت این نوع ادبی به کار گرفته شده است.
بحر طویل قالبی شعری است که در آن برخلاف سایر قالب های شعر سنتی فارسی، مصراع های مساوی و بیت وجود ندارد. در عوض، بحر طویل از یک یا چند قسمت با نام بند تشکیل می شود که در هر بند یکی از افاعیل معین عروضی به تعداد دلخواه تکرار می شود. هر بند به بخشهای هماهنگ که گاه مسجّع و هم قافیه هستند تقسیم شده است. معمولاً پایان بندها را قافیه و ردیفی که در پایان همه بندها تکرار می شود مشخص می کند.
سرودن بحر طویل از دوره صفویه به بعد مرسوم شده است. قدیمی ترین نمونه بحر طویل نامه ای است به ظاهر منثور که در کتاب «تاریخ طبرستان و رویان و مازندران» (۸۸۱ قمری) تألیف سید ظهیرالدین بن سید نصیرالدین مرعشی ضبط شده اما از نظر شکل و وزن، بحر طویل محسوب می شود.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] بحر طویل، گزینه شعری است به تسلسل که از توالی اختیاری یک رکن عروضی سالم خارج از سنت های مرسوم عروضی به وجود می آید؛ مانند بحر طویل سویدا ( قرن دوازدهم) در تضمین غزل حافظ . این گزینه شعری غیر از بحر طویل از بحور خلیل بن احمد عروضی مبتنی بر فعولن مفاعیلن (دو بار) است که عرب بدان اقبالی تام داشته است.
← دارای نظم عددی خاص
تشابه بحر طویل با مسمّط تا آن جاست که شبلی نعمانی (متوفی ۱۳۳۲) مسمّط عبدالواسع جبلی (متوفی ۵۵۵) را بحر طویل دانسته؛ حال آن که شمس قیس رازی (متوفی ۶۲۸) آن را صراحتاً مسمّط نامیده است.

تفاوت بحر طویل با مسمط
...

پیشنهاد کاربران

بحر طویل ( بَ رِ طَ ) شعری است آهنگین ، طولانی و معمولا حماسی با مصرع هایی که لزوماً هم اندازه نیستند . با ریتمی به هم پیوسته وتند خوانده می شود. در تعزیه ها و مداحی ها هم از این سبک استفاده می شود


کلمات دیگر: