کلمه جو
صفحه اصلی

ابن جنید اسکافی

دانشنامه عمومی

ابوعلی محمد بن احمد کاتب اسکافی معروف به اِبْنِ جُنَیدِ اِسْکافی، فقیه و متکلم امامی سده ۴ هجری در اسکاف در یک خانواده علمی و روحانی گام به عرصه زندگی گذاشت.
المختصر الاحمدی للفقه المحمدی
تهذیب الشیعة لاحکام الشریعة
النصرة لاحکام العترة
سبیل الفلاح لاهل النجاح
الفی مسالة (دو هزار مسئله)
مسالة فی وجوب الغسل علی المراة اذا انزلت ماؤها فی یقظة او نوم
مناسک حج
اشکال جملة المواریث
حدیث الشیعة
الذخیرة لاهل البصیرة (البصرة)
التعیش و التکسب
القضاء و آدابه (ادبه)
احکام البیوع و الشرائط فیها
الارتیاع فی تحریم الفقاع
الافهام لاصول الاحکام
تبصرة العارف و نقد الزائف
استخراج المراد عن مختلف الخطاب
الافصاح و الایضاح للفرائض و المواریث
دربارهٔ تاریخ ولادت او در منابع گزارشی دیده نمی شود، اما از آنجا که قدیم ترین استاد شناخته شده او «حمید بن زیاد» در سال ۳۱۰ وفات یافته، وی می بایست مدتی پیش از سال ۳۰۰ (حدود سال ۲۹۰) متولد شده باشد. وی در دانش های مختلف و فنون گوناگون سهم داشته است و افزون بر آن که فقیهی محدث و اصولی متکلم است، در ادبیات، لغت، فهرست و شیوه نگارش نیز دارای آگاهی بوده است. در کتاب های فقهی هرگاه «ابوعلی» به صورت مطلق به کار رود، مقصود اوست. وی در کتب فقها و رجالیان به القابی مانند: ابن جنید، کاتب، اسکافی منسوب به اسکاف مشهور است.
وی به دلیل مهارتش در نگارش زیبا و فن انشا، به «کاتب» ملقب شد، زیرا از قدیم به دارنده چنین حرفه ای اصطلاحاً «کاتب» گفته می شده است و لقب ابن جنید به جهت انتساب به جدش «جنید» است. شاید مشهورترین و شناخته ترین لقب او همین لقب «ابن جنید» باشد.
فقهاء از ابن جنید و ابن ابی عقیل به عنوان «القدیمین» (دو فقیه دوران قدیم) یاد می کنند.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] ابن جُنَیْدِ اِسْکافی ، ابوعلی محمد بن احمد کاتب اسکافی ، فقیه و متکلم امامی سده ۴ق /۱۰م ، او از خاندان بنی جنید بود، که در اسکاف از نواحی نهروان ، بین بغداد و واسط، ریاست داشتند. فقها از ابن جنید و ابن ابی عقیل به عنوان القدیمین (دو فقیه دوران قدیم) یاد می کنند. آرا ابن جنید همیشه در فقه مطرح است.
درباره تاریخ ولادت او در منابع گزارشی دیده نمی شود، اما از آن جا که قدیم ترین استاد شناخته شده او حمید بن زیاد در ۳۱۰ق /۹۲۲م وفات یافته ، وی می بایست مدتی پیش از ۳۰۰ ق متولد شده باشد.
وفات
درباره وفات وی در منابع به نقل از مأخذی نامعلوم گفته شده که او در ۳۸۱ق /۹۹۱م در ری درگذشته است ، ولی با توجه به این که ابن ندیم در الفهرست که آن را در ۳۷۷ق /۹۸۷م به پایان رسانده ، از ابن جنید با عبارت «قریب العهد» یاد کرده است ، وی باید مدتی پیش از ۳۷۷ق وفات یافته باشد.او همان سال وفات شیخ صدوق درگذشت و کلمه شفا ماده تاریخ وفات اوست.
زندگی نامه
اطلاعات موجود در مورد زندگی ابن جنید بسیار ناچیز است . گفته اند که او در ۳۴۰ق /۹۵۱م به نیشابور رفته و در همان سال در محلی نامعلوم با محمد ابن حسین علوی دیدار کرده است . از قراین مختلف چون بررسی مشایخ و راویان وی ، و نیز گفته های مفید می توان نتیجه گرفت که ابن جنید پیش از سفر به نیشابور و پس از آن بیشتر در عراق ، به خصوص بغداد، اقامت داشته است . نجاشی بدون ذکر منبع ، خبر داده که مقداری مال و یک شمشیر متعلق به امام غایب (ع ) نزد ابن جنید بوده است .برخی از این گزارش چنین نتیجه گرفته اند که او وکیل امام (ع ) بوده است . مفید ضمن این که از یک حنفی مخالف ابن جنید نقل کرده که وی مدعی مکاتبه با امام بوده ، به شدت ادعای هرگونه رابطه مستقیم وی با امام (ع ) را رد کرده است . ابن جنید گرچه به کلام و حدیث نیز اهتمام داشت ، ولی جنبه بارز شخصیت علمی وی در فقه استدلالی اوست .
اوضاع سیاسی و اجتماعی
...


کلمات دیگر: