کلمه جو
صفحه اصلی

المسالک و الممالک

دانشنامه عمومی

المسالک و الممالک مهم ترین کتاب نوشته شده توسط ابن خردادبه است که موضوع آن دربارهٔ جغرافیا است.
متن کتاب در کتابخانهٔ دیجیتال نور
بنا به دیدگاهی، ابن خردادبه اثر خویش را پس از اقامتش در کنار دجله، در سامرا و بین سال های ۲۳۴-۲۳۰ق (۸۴۴-۸۴۸م) نگاشته است. برخی نیز سال ۲۳۲ق یا حدود آن را زمان تألیف اثر دانسته اند. گمان می رود نویسنده اثر خود را در دو نوبت نگاشته و در نوبت دوم تغییراتی نیز در آن داده است. اثر نخستین بار در سال ۲۳۱ق (۸۴۶م) و سپس در سال ۲۷۲ق (۸۸۵م) تدوین شده است. برخی پژوهشگران بر این باورند با وجود اصالت اثر، مختصری از این کتاب به دست نسل های بعدی رسیده و تغییراتی در آن داده شده است.
المسالک و الممالک در زمره کتاب های مهم مربوط به امور مالی است. نویسنده آن با ذکر چگونگی هر منطقه، آگاهی های بسیاری از مالیات ها و خراج آن محل ارائه می دهد. در برخی موارد حتی ابن خرداذبه از میزان درآمدهای دولتی هر منطقه هم به روشنی سخن می گوید.این کتاب با استفاده از اسناد رسمی نوشته شده است و مورد استفاده جغرافی نویسان بعدی مانند ابن حوقل، مقدسی، ابن فقیه همدانی قرار گرفته است. المسالک و الممالک یک بار توسط باربیه دومنار مستشرق فرانسوی و بار دیگر به وسیله دخویه مستشرق هلندی چاپ و منتشر شد.
مسالک و ممالک احتمالاً نخستین اثر با عنوان عمومی مسالک و ممالک است و نویسنده آن نخستین فردی است که کتابی در جغرافیای اقتصادی گردآوری کرده و اثر آن برای ما باقی مانده است. در میان گذاشتن مباحث اقتصادی بیشتر بدان جهت بوده که ابن خردادبه از سنت ایرانی در جغرافی نگاری پیروی نموده که در آن برای مسائل مربوط به خراج و محصولات و معادن سرزمین ها اهمیت فراوان قایل بوده اند. همچنین به دلیل داشتن کار حکومتی، نویسنده نیاز جدی به اطلاعات گسترده از چگونگی اقتصادی ناحیه جبال داشته است. او افزون بر پیروی از سنت ایرانی، از اثر جغرافیایی بطلمیوس نیز بهره گرفته است.

المسالک و الممالک (ابهام زدایی). المسالک و الممالک می تواند به عنوان کتاب یکی از جغرافی دانان زیر اشاره داشته باشد:
المسالک و الممالک، نوشتهٔ ابن خردادبه (۲۷۲-۲۰۵ ه.ق)
کتابی از ابن فقیه همدانی(قرن سوم ه.ق)
کتابی از محمد بن احمد جیهانی (قرن سوم ه.ق)
کتابی از احمد بن طیب سرخسی (قرن سوم ه.ق)
کتابی از أبو إسحق إبراهیم بن محمد الفارسی معروف به اصطخری (قرن چهارم ه.ق)
کتابی از ابن حوقل (قرن چهارم ه.ق)

المسالک و الممالک (جیهانی). المسالک و الممالک (پیرامون ۳۱۰ ه‍.ق) اثر ابوعبدالله محمد بن احمد جیهانی از نخستین کتاب های جغرافیای اسلامی است. این کتاب دربارهٔ توصیف جهان و اخبار آن و عجایب شهرها و رودها و سکونت گاه هاست. جیهانی در تألیف آن از اسناد و مدارک دیوانی سامانیان هم بهره برده است. برخی این کتاب را با اشکال العالم ابوالقاسم جیهانی اشتباه گرفته اند.

دانشنامه آزاد فارسی


دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] المسالک و الممالک (ابن خرداذبه). «المسالک و الممالک» اثر ابن خرداذبه (ابن خردادبه)، ابو القاسم عبید الله بن عبدالله (متوفی ۲۸۰ ق) به زبان عربی است. این کتاب از نخستین آثار جغرافیایی دوره اسلامی است و سالیان سال یکی از منابع اصلی نویسندگان و جغرافی دانان در زمینه جغرافیا و جغرافیای تاریخی بوده است. دانشمندان بسیاری همچون مقدسی و مستوفی و امین احمد رازی نویسنده «هفت اقلیم» به آن مراجعه کرده اند.
کتاب از دو بخش تشکیل شده است: بخش اول تحت عنوان صفت الارض در هشت فصل مرتب شده و قسمت دوم کتاب مربوط به کتاب خراج و صنعت کتابت از ابن فرج قدامة بن جعفر کاتب بغدادی است، که از باب یازدهم تا باب هفدهم آن کتاب را در بردارد.
گزارش محتوا
کتاب طبق معمول آثار جغرافیایی با اطلاعات مرسوم جغرافیای ریاضی و مخصوصا توصیف شکل زمین بنابر نظر بطلمیوس آغاز می شود. مؤلف فصلی کوتاه درباره جهت قبله شهرها، قسمت مهمی را به سخن از سواد عراق اختصاص داده و تقسیمات اراضی و نوع خراج آن را یاد کرده و درباره تاریخ آن نیز در این جا و در موارد دیگر کتاب ملاحظاتی به قلم آورده است. وی در قسمتی از کتاب به یادآوری پادشاهان قدیم، از فریدون به بعد، بر اساس منابع فارسی پرداخته و از پادشاهان ایران و روم و ترک نام برده است. نویسنده به دلیل داشتن مسئولیت ریاست دیوان برید (پست) ولایت جبال، موفق به جمع آوری اطلاعات مفید و ارزنده ای در توصیف راه های تجاری و مناطقی چون هند، چین، کره و ژاپن شده است. هر چند که در جاهای متعدد واقعیات با افسانه ها و شایعات درهم آمیخته، اما جغرافی دانان بعدی همواره به این کتاب مراجعه می کرده اند. کتاب مسالک و ممالک به دانش جغرافی اختصاص دارد. ابن خردادبه اثر خویش را پس از اقامتش در کنار دجله، در سامرا و بین سالهای ۲۳۴- ۲۳۰ ق نگاشت. به نظر می رسد مؤلف اثر خود را در دو نوبت نگاشته و در نوبت دوم تغییراتی نیز در آن داده است. بعضی از محققان نیز معتقدند که علیرغم اصالت اثر، مختصری از این کتاب به دست نسل های بعدی رسیده و تغییراتی در آن داده شده است.
← ویژگی های کتاب
۱. ↑ ایگناتی، کراچکوفسکی، تاریخ نوشته های جغرافیایی در جهان اسلامی، ص۱۲۰- ۱۲۳.۲. ↑ دائرة المعارف بزرگ اسلامی، ج۳، مدخل ابن خردادبه ۴۰۹-۴۱۴.۳. ↑ صالحی، نصر الله، کتابشناسی جغرافیای تاریخی اسلام و ایران، کتاب ماه تاریخ و جغرافیا، شماره ۳۱، اردیبهشت ۱۳۷۹، ص۵.
منبع
...

پیشنهاد کاربران

نام کتابی در زمینه ی جغرافیا که چند تن به این نام نوشته اند:
1 - احمد جیهانی 2 - ابن خردادبه 3 - اصطخری


کلمات دیگر: