کلمه جو
صفحه اصلی

حدیث سفینه

دانشنامه عمومی

حدیث سفینه از احادیثی است که در منابع معتبر شیعه و سنی نقل شده است و شیعه آن را برای اثبات حقانیت خود استفاده می کند.
حدیث جابر
حدیث ثقلین
این حدیث به طرق مختلف کتاب های حدیث شیعه آمده است. مثلاً، شیخ طوسی در کتاب امالی خود این روایت را از طریق ابوذر غفاری نقل می کند:
... ابوذر از پیامبر صلی الله علیه و آله نقل می کند که فرمود: مَثَل اهل بیت من در میان شما مانند کشتی حضرت نوح است، هر کس به این کشتی داخل شود نجات می یابد، و هر کس سوار نشود و از آن دوری و تخلف ورزد غرق و نابود می گردد.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] حدیثی مشهور است از پیامبر صلی الله علیه و آله وسلّم که نقش خاندانش را در هدایت مردم بیان می فرماید.
حدیث سفینه : مثل اهل بیتی فیکم کمثل سفینة نوح من رکبها نجا و من تخلف عنها غرق.ترجمه: مثل اهل بیت من میان شما،کشتی نوح است که هر کس به آن پناه برد، نجات یافت و هر کس از آن جا ماند، هلاک شد.
اهمیت و جایگاه این حدیث
شیعیان این حدیث را کنار احادیث غدیر، ثقلین (حدیث ثقلین)، منزلت (حدیث منزلت) و مانند آن جای می دهند، و از اخبار متواتر و قطعی می شمارند. بنابر اعتقاد شیعه، حدیث سفینه، گواهی می دهد که پیامبر صلی الله علیه و آله وسلّم جانشینان خود را معرفی و تعیین کرده است. این حدیث را همه علمای اسلام پذیرفته اند و محدثینثقه با اسناد و طرق معتبر آن را روایت کرده اند. حدیث سفینه با الفاظی گوناگون از پیامبر صلی الله علیه و آله وسلّم نقل شده است؛ اما از همه آنها معنای وجوب اطاعت از امامان معصوم علیه السّلام برمی آید. پیامبر صلی الله علیه و آله وسلّم در حدیث سفینه از شمار امامان علیه السّلام سخن نگفته؛ ولی در احادیثی دیگر، شمار آنان را دوازده نفر دانسته است. حدیث سفینه، از گذر تمثیل، بیان می کند که پیروی از اهل بیت علیه السّلام واجب است و رها ساختن آنها موجب گمراهی و تباهی. مراد از «سفینة نوح» همان کشتی مشهور حضرت نوح علیه السّلام است. قرآن کریم فرموده است که در زمان نوح پیامبر علیه السّلام طوفانی عظیم به پا شد و جهان را آب فرا گرفت و تنها کسانی جان به در بردند که به او ایمان آوردند و در کشتی نشستند. اینکه پیامبر صلی الله علیه و آله وسلّم نجات پناهندگان به اهل بیت علیه السّلام را قطعی دانسته است، نشان از عصمت آنان نیز دارد.
حدیث منزلت
انت منی بمنزلة هارون من موسی الا انه لا نبی بعدی.ترجمه: تو برای من همانند هارونی برای موسی جز آنکه پس از من پیامبری نیست.
موضوع و علت بیان حدیث
...


کلمات دیگر: