کلمه جو
صفحه اصلی

مهاجرین

فرهنگ فارسی

( اسم ) جمع مهاجر در حالت نصبی و جری ( در فارسی مراعات این قاعده نکنند ) : [ از صحابه کبار و مهاجرین انصار اشعار نقل کرده اند . ]
گروهی که معمودیه و قربان و هدایا را معتقدند و آنان را اعیادی است و در عبادتگاه خویش گاو و گوسفند و خوک قربانی کنند و زنان را از صحبت ائمه خویش مانع نشوند ٠ اما نکاح ناشایسته را زشت دانند٠

لغت نامه دهخدا

مهاجرین . [ م ُ ج ِ ] (اِخ ) گروهی که معمودیه و قربان و هدایا را معتقدند و آنان را اعیادی است و در عبادتگاه خویش گاو و گوسفند و خوک قربانی کنند و زنان را از صحبت ائمه ٔ خویش مانع نشوند، اما نکاح ناشایسته را زشت دانند. (ابن الندیم ).


مهاجرین. [ م ُ ج ِ ] ( اِخ ) گروهی که با حضرت محمد( ص ) از مکه به سوی مدینه هجرت کردند : و السابقون الاولون من المهاجرین و الانصار و الذین اتبعوهم باحسان... ( قرآن 100/9 ). و رجوع به هجرت و هجرتان و انصار شود.

مهاجرین. [ م ُ ج ِ ] ( اِخ ) گروهی که معمودیه و قربان و هدایا را معتقدند و آنان را اعیادی است و در عبادتگاه خویش گاو و گوسفند و خوک قربانی کنند و زنان را از صحبت ائمه خویش مانع نشوند، اما نکاح ناشایسته را زشت دانند. ( ابن الندیم ).

مهاجرین . [ م ُ ج ِ ] (اِخ ) گروهی که با حضرت محمد(ص ) از مکه به سوی مدینه هجرت کردند : و السابقون الاولون من المهاجرین و الانصار و الذین اتبعوهم باحسان ... (قرآن 100/9). و رجوع به هجرت و هجرتان و انصار شود.


دانشنامه عمومی

مهاجرین (عربی: المهاجرون‎)؛ در اصطلاح اسلامی، به آن دسته از صحابه گفته می شود که ساکن مکه بوده، سپس به مدینه هجرت کرده اند و بیشترشان از طوایف قریش بودند.
پیمان برادری
صحابه
ابوبکر، عمر، عثمان، علی، ابوعبیده جراح و حمزه پسر عبدالمطلب از مشهورترین مهاجرین بودند.

دانشنامه آزاد فارسی

مُهاجرین
در تاریخ اسلام، گروهی از مسلمانان که برای حفظ جان خود و نیز کمک و یاری رساندن به اسلام و پیامبر اسلام(ص) همراه یا پس از ایشان از مکه به مدینه هجرت کردند و به کمک انصار، که مهاجرین را در خانه های خود پذیرا شده بودند سبب پیشرفت اسلام شدند. در قرآن (انفال، ۷۲؛ توبه، ۱۰۰) از مهاجرین و انصار یاد شده است. در احادیث آمده است که اولین مهاجر از میان مسلمانان ابوبکر و اولین مسلمان از میان مهاجران امام علی (ع) بوده است. ابن اسحاق می نویسد: چون پیامبر صحابه را دستور داد که به مدینه هجرت کنند، اولین کسی که هجرت کرد ابوسلمة بن بود و بعد از ابوسلمه، عامر بن ربیعه و بعد از وی عبدالله بن جحش و بعد از آنان بقیۀ صحابه گروه گروه می رفتند. همچنین دوازده مرد و چهار زنی که به دستور پیامبر اسلام (ص) به سبب آزار و اذیت شدید از جانب قریش به کشور حبشه و نزد نجاشی هجرت کردند مهاجرین نام دارند و نیز هفتاد مردی که در مرتبۀ دوم، بدون زن و فرزند به حبشه هجرت کردند. این دو گروه «مهاجرین اولین» نام دارند.

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] مهاجرین مسلمانان شهر مکه پیش از هجرت پیامبر (ص) بودند که پس از فشار قریش، به دستور پیامبر(ص) به شهر یثرب مهاجرت کردند. به نظر می رسد عنوان مهاجرین از قرآن گرفته شده باشد که اشاره به مسلمانان شهر مکه در مقابل انصار (مسلمانان شهر یثرب) داشته است.
مهاجر از ریشه «ه.ج.ر» به معنای سفرکننده به منطقه دیگر است. معنای اصطلاحی آن در صدر اسلام نیز به همین جهت است که اشاره به مردمانی از مکه دارد که قبل از هجرت مسلمان شدند و به جهت آزار و اذیت قریش و به دستور خداوند و رسول الله(ص) به شهر یثرب مهاجرت کردند.
مسلمانان در سال های سیزدهم و چهاردهم پس از بعثت، به یثرب مهاجرت کردند. زمینه هایی را برای مهاجرت مسلمانان مکه به یثرب می توان برشمرد؛ از جمله:


کلمات دیگر: