یون
فارسی به انگلیسی
مترادف و متضاد
فرهنگ فارسی
(اسم ) ۱- فلس پول خرد. ۲- نمدزین . ۳- نمد.
ماه قیصری اول آن مطابق است با اول حزیران ماه رومی و بیست و پنجم خرداد ماه جلالی و سیزدهم ژوئن ماه فرانسوی کلمه ترکی است . اوحدی آن را استعمال کرده است
اتمی که با گرفتن یا از دست دادن الکترون باردار شده باشد
فرهنگ معین
(یُ) [ فر. ] (اِ.) اتم یا گروهی از اتم های باردار است که یک یا چند الکترون از دست داده است .
(یُ ) [ فر. ] (اِ. ) اتم یا گروهی از اتم های باردار است که یک یا چند الکترون از دست داده است .
(اِ.) نمد زین ، روپوش زین .
لغت نامه دهخدا
یون . (اِخ ) قسمت آسیای صغیر یونان قدیم : چوب سدر که استعمال شده ، آن را از محلی آورده اند که کوه نامیده می شود. مردمان ایبرناری این چوب را آوردند. از مملکت بابل ، کری و یون تا شوش آنها را آوردند... تزیینات برجسته ٔ قصر از یون آورده شده ... ستونهای مرمر که در اینجا به کار رفته از شهری است که اهالی یون و سارد آنها را آورده اند... صنعتگران که در این قصر کار کرده اند... بابلی ها و یونی ها... از این آجرها ساختند. (از ایران باستان ج 2 ص 1605).
فلسفی فلسی و یونان همه یونی ارزد
نفی این مذهب یونان به خراسان یابم .
خاقانی .
با نص حدیث و نظم قرآن
یونی نرزد حدیث یونان .
خاقانی .
|| نمد و نمدزین . (ناظم الاطباء) (از برهان ). نمدزین . (فرهنگ اوبهی ) (صحاح الفرس ) (فرهنگ جهانگیری ) (انجمن آرا) (از آنندراج ). غاشیه ٔ زین . (یادداشت مؤلف ). نمدزین باشد. (لغت فرس اسدی ) :
مرکب غزو ورا کوه منی زیبد زین
پرده ٔ خان ختا زین ورا زیبد یون .
مخلدی (از لغت فرس اسدی ).
از فتح و ظفر بینم بر نیزه ٔ تو عقد
وز فر و هنر بینم بر باره ٔ تو یون .
عنصری .
هیون چو جنگ برآورد و یون فکند بر او
به گوش جنگ نماید همی خیال دوال .
عنصری .
مر هزیمت را هم آنگه ایلک و رای از نهیب
این نهد یون بر هیون وآن پیل را پالان کند.
لامعی (دیوان چ دبیرسیاقی ص 38).
چو بر بالای میمون (؟) او به رزم اندر نهد یون او
بود فرخ فریدون او عدو ضحاک شوم اختر.
قطران (از انجمن آرا).
|| رنگ و لون . (ناظم الاطباء). رنگ و لون را هم گفته اند همچو آذریون که به معنی آذرگون است یعنی آتش رنگ . (برهان ). گون . رنگ . لون : آذریون ، آذرگون . زریون ، زرگون . ظاهراً این کلمه مانند گون یا صورتی از گون به معنی مانند و مثل و شبیه است (یعنی ی به گاف یا بالعکس در آن مبدل شده است ):آذریون (به رنگ آذر، مانند آذر)، همایون (به فر هما). (یادداشت مؤلف ). || به نظر می آید چون علامت نسبتی باشد: گلزریون ، گل زری ؛ همایون ، از همای . (یادداشت مؤلف ).
یون . (اِخ ) یونانی . قومی که در یونان می زیستند و خود کلمه ٔیونان را هم ایرانیان از همین کلمه گرفته اند و بر سرزمین آنها که هلاس باشد اطلاق کرده اند. (از فرهنگ ایران باستان صص 113-114).
یون . (ترکی ، اِ) به معنی مطلق پشم استعمال شود. (انجمن آرا) (آنندراج ). کلمه ٔ ترکی است ، اوحدی آن را استعمال کرده است . (یادداشت مؤلف ). به معنی پشم ظاهراً فارسی باشد، چه بزیون راکه سندس یا نوعی سندس است از مرغزی کنند که پشم نرم زیر موی بز است و بز معز و ماعز است . رجوع به تاج العروس ذیل کلمه ٔ سندوس شود. (یادداشت مؤلف ). یونک .
یون . [ ] (از لاتینی ، اِ) ماه قیصری ، اول آن مطابق است با اول حزیران ماه رومی و بیست وپنج خردادماه جلالی و سیزدهم ژوئن ماه فرانسوی . (یادداشت مؤلف ).
یون . [ ی َ وَ / یو ] (اِخ ) نام پسر یافث . (ناظم الاطباء). رجوع به یونان شود.
فلسفی فلسی و یونان همه یونی ارزد
نفی این مذهب یونان به خراسان یابم.
یونی نرزد حدیث یونان.
مرکب غزو ورا کوه منی زیبد زین
پرده خان ختا زین ورا زیبد یون.
وز فر و هنر بینم بر باره تو یون.
به گوش جنگ نماید همی خیال دوال.
این نهد یون بر هیون وآن پیل را پالان کند.
بود فرخ فریدون او عدو ضحاک شوم اختر.
یون. ( ترکی ، اِ ) به معنی مطلق پشم استعمال شود. ( انجمن آرا ) ( آنندراج ). کلمه ترکی است ، اوحدی آن را استعمال کرده است. ( یادداشت مؤلف ). به معنی پشم ظاهراً فارسی باشد، چه بزیون راکه سندس یا نوعی سندس است از مرغزی کنند که پشم نرم زیر موی بز است و بز معز و ماعز است. رجوع به تاج العروس ذیل کلمه سندوس شود. ( یادداشت مؤلف ). یونک.
یون. [ ] ( از لاتینی ، اِ ) ماه قیصری ، اول آن مطابق است با اول حزیران ماه رومی و بیست وپنج خردادماه جلالی و سیزدهم ژوئن ماه فرانسوی. ( یادداشت مؤلف ).
فرهنگ عمید
اتم یا گروهی از اتمها که به دلیل گرفتن یا از دست دادن الکترون دارای بار منفی یا مثبت هستند.
۱. نمدزین.
۲. غاشیه؛ روپوش: ◻︎ از فتح و ظفر بینم بر نیزۀ تو عقد / وز فرّ و هنر بینم بر دیزۀ تو یون (عنصری: ۳۴۳).
۳. پول خُرد.
۱. نمدزین.
۲. غاشیه، روپوش: از فتح و ظفر بینم بر نیزۀ تو عقد / وز فرّ و هنر بینم بر دیزۀ تو یون (عنصری: ۳۴۳ ).
۳. پول خُرد.
دانشنامه عمومی
کاتیون: یونی است که بار مثبت دارد.
آنیون: یونی است که بار منفی دارد.
با استفاده از روش های فیزیکی یا شیمیایی، از طریق یونیزاسیون می توان این پدیده را ایجاد کرد. از نگاه فیزیکی یونی که از یک اتم تشکیل شده یون اتمی یا تک اتمی (مونواتمیک) نامیده می شود، و اگر آن یون از دو یا چند اتم تشکیل شده باشد، آن را یک یون مولکولی یا چنداتمی (پلی اتمیک) می گویند. از نگاه شیمیایی، اگر یک اتم خنثی، یک یا چند الکترون خود را از دست دهد، دارای بار خالص مثبت می شود و به عنوان یک کاتیون شناخته می شود، و برعکس؛ اگر یک اتم خنثی الکترون بیشتری به دست آورد، دارای بار خالص منفی می شود و به عنوان یک آنیون شناخته شده است و بنا بر این:
به سبب ناهمگونی بار الکتریکی خود، کاتیون ها و آنیون ها یکدیگر را به آسانی جذب و تشکیل ترکیبات یونی مانند نمک را ممکن می سازند: (ویژگی های بار الکتریکی در رابطه با نیروی «رانش و ربایش» را ببینید).
در مورد یونیزاسیون فیزیکی یک رسانه (واسطه)، مانند یک گاز، آنچه به عنوان «جفت یون» شناخته شده توسط تأثیر یون ایجاد می شود، و هر جفت شامل یک الکترون آزاد و یک یون مثبت است.
دانشنامه آزاد فارسی
ولایتی در ناحیۀ بورگونیِفرانسه، با ۷,۴۲۵ کیلومتر مربع مساحت و ۳۲۳,۴۰۰ نفر جمعیت (۱۹۹۰). رود یوندر آن جریان دارد؛ زمین آن هموار است. عمدتاً ناحیه ای کشاورزی است؛ حبوبات، چغندرقند، انگور، و صیفی جات تولید می کند و پرورش دام نیز رایج است. شهرهای اصلی آن عبارت اند از اوسر(مرکز اداری) و سانس . بخش هایی از استان های قدیمی شامپانی، اورلئانه، و بورگونی یون را تشکیل داده اند.
یون
اتم یا گروهی از اتم ها با بار مثبت (کاتیون)، یا با بار منفی (آنیون). یون ها براثر حذف یا کسب الکترون ها، طی واکنش های شیمیایی، یا زمانی به وجود می آیند که اتم ها در معرض انواع مشخص و معینی از تابش قرار گیرند. ترکیبات یونی، ازجمله نمک ها، اسیدها، قلیاها و اکسیدهای فلزی، به شکل محلول یا در نمک مذاب، جریان الکتریسته را از خود عبور می دهند. این ترکیبات را الکترولیتمی نامند. براثر فرآیند الکترولیزیون تولید می شود. مثلاً براثر الکترولیز کلرید روی (ZnCl۲) کاتیونZn۲+ و آنیون-Cl تولید می شود.آزمون یون های منفی. حضور یون های منفی را می توان با چند آزمون متفاوت مشخص کرد.
(۱) یون Br-: افزایش اسید نیتریک رقیق به محلول برومید به سرعت تولید رسوب نسبتاً سفیدی از برومید نقره می کند که به مقدار جزئی در محلول آمونیاک غلیظ حل می شود:
KBr + AgNO۳→ AgBr + KNO۳
(۲) یون کربنات CO۲-۳: کربنات جامد است و براثر واکنش با اسید هیدروکلریک، گاز دی اکسید کربن آزاد می کند که آب آهک را به رنگ شیری درمی آورد:
CaCO۳ + ۲HCl→ CaCl۲ + H۲O + CO۲
(۳) یون Cl-: براثر برهم کنش کلرید و اسید سولفوریک غلیظ، گاز کلرید هیدروژن بی رنگ تولید می شود. اگر این گاز با آمونیاک گازی مخلوط شود دود سفید غلیظ آمونیوم کلرید تشکیل می شود.
NH۳ + HCl→ NH۴Cl (s)
(۴) کربنات هیدروژن (HCO-۳): براثر گرم کردن محلول کربنات هیدروژن، دی اکسید کربن تولید می شود که آب آهک را به رنگ شیری درمی آورد.
Ca(HCO۳)۲→ CaCO۳ + H۲O + CO۲
کربنات های هیدروژن، مانند کربنات ها، در واکنش با اسید هیدروکلریک، دی اکسید کربن آزاد می کنند.
(۵) یون یدید I-: افزودن محلول نیترات نقره به محلول اسیدی یون یدید، رسوب زردرنگ یدید نقره تولید می کند که در محلول آمونیاک نامحلول است.
Kl + AgNO۳→ AgI + KNO۳
(۶) نیترات (NO-۳): دو روش برای آزمون یون نیترات در محلول در دست است: (الف) محلول هیدروکسید سدیم و پودر آلومینیوم یا آلیاژ دِواردا، که حاوی آلومینیوم است، به محلول نیترات اضافه می کنند. این مخلوط را گرم می کنند گاز آمونیاک حاصل کاغذ تورنسل قرمز را آبی می کند.
۳NO-۳ + ۵OH- + ۲H۲O + ۸Al→ ۳NH۳ + ۸AlO-۳
آزمون حلقه قهوه ای: در یک لولۀ آزمایش، محلولی از سولفات آهن (II)را به محلول هم حجم نیترات اضافه می کنند. سپس، اسید سولفوریک غلیظ را با دقت به قسمت پایینی لوله آزمایش وارد می کنند، به طوری که لایه ای جداگانه در پایین لولۀ آزمایش تشکیل دهد. در این حالت، در سطح مشترک این لایه حلقه ای قهوه ای رنگ ایجاد می شود. این حلقه همان FeSO۴NOاست که بر اثر واکنش یون های نیترات با یون های آهن (II)، و تبدیل آن به مونواکسید نیتروژن تولید می شود.
NO۳ + ۴H+ + ۳Fe۲+→ NO (g) + ۳Fe۳ + ۲H۲O
در هنگام آزمایش لازم است دقت کرد، زیرا نیترات ها و برومیدها نیز به صورتی مشابه عمل می کنند.
(۷) نیتریت (NO-۲): افزودن اسید سولفوریک رقیق به نیتریت موجب تولید گاز دی اکسید نیتروژن قهوه ای رنگ می شود که کاغذ تورنسل آبی را، بدون این که رنگ آن را از بین ببرد، به قرمز تبدیل می کند و محلول به رنگ آبی تیره درمی آید.
(۸) سولفات (NO۲-۴): افزودن اسید هیدروکلریک رقیق و محلول سولفات باریوم به محلول سولفات، به سرعت باعث رسوب سولفات باریوم می شود.
Na۲SO۴ + BaCl۲→ BaSO۴ + ۲NaCl
(۹) سولفید (S۲-): افزودن اسید هیدروکلریک به محلول سولفید باعث تولید گاز سولفید هیدروژن بی رنگ می شود که بوی تخم مرغ گندیده می دهد و نیترات سربِ جذب شده در کاغذ صافی را سیاه می کند.
Na۲S + ۲HCl→ ۲NaCl + H۲S
(۱۰) سولفیت (SO۲-۳): بر اثر افزودن اسید هیدروکلریک رقیق به محلول سولفیت و سپس گرم کردن آن، گاز دی اکسید گوگرد تولید می شود.
این گاز رنگ دی کرومات پتاسیم را از نارنجی به سبز تغییر می دهد، ولی رنگ محلول نیترات سرب را تغییر نمی دهد.
K۲SO۳ + ۲HCl→ ۲KCl + SO۲ + H۲O
فرهنگستان زبان و ادب
جدول کلمات
پیشنهاد کاربران
کاتیون: پایینرو
آنیون: بالارو