کلمه جو
صفحه اصلی

پرویز صیاد

دانشنامه عمومی

پرویز صیّاد (۱۳۱۸ - لاهیجان) از بازیگران سینمای ایران قبل از انقلاب است که علاوه بر بازیگری نمایشنامه نویسی، کارگردانی، نویسندگی و تهیه کنندگی را نیز در کارنامهٔ هنری خود دارد.
۱۳۵۷ - دایره مینا
۱۳۵۴ - طبیعت بی جان
۱۳۵۵- غزل
۱۳۴۳ - فریاد دهکده
صیاد در سال ۱۳۱۸ در لاهیجان به دنیا آمد و در رشتهٔ اقتصاد از دانشگاه تهران دانش آموخته شد. فعّالیت هنری خود را در سال ۱۳۳۶ با چاپ شعر و داستان کوتاه آغاز کرد و در سال ۱۳۳۷ به نمایشنامه نویسی نیز مشغول شد.صیاد فعّالیت در سینما را از سال ۱۳۳۸ با فیلم می میرم برای پول به عنوان نویسنده آغاز کرد. او در نقش صمد بسیار معروف شد و فیلم های طنز انتقادی اجتماعی و بعضاً سیاسی در این نقش بازی کرد. همچنین برای چند فیلم شعر، تدوین، نوازندگی، مشاور فیلمنامه و طرّاحی چهره پردازی را انجام داد. چند کتاب نیز نوشت.در سال ۱۳۵۸ در پی مهاجرت به اروپا نخستین فیلم خود پس از انقلاب را به نام فرستاده به همراه رضا آریا تهیه کنندگی کرد. سپس به آمریکا مهاجرت کرد و در آنجا فعّالیتش را در تئاتر و تلویزیون ادامه داد.

نقل قول ها

پرویز صیّاد (زادهٔ ۱۳۱۸ در لاهیجان) از بازیگر، نمایشنامه نویس، کارگردان، نویسنده و تهیه کننده ایرانی است.
• «یک وقتی ما آمدیم «کانون سینماگران پیشرو» را راه انداختیم که در اصل فکرش از «پرویز صیاد» و «هوشنگ بهارلو» و «هژیر داریوش» بود. آمدند به بیمارستانی که من در آن به علت خونریزی معده بستری بودم. گفتند: «ما به این نتیجه رسیده ایم که باید یک چنین کانونی برپا کنیم و تو هم باید بیاییبشوی رئیس!». و قرار گذاشته بودند که یک شرکت تعاونی «کانون سینماگران پیشرو» هم تأسیس شود که «پرویزصیاد»، با آن شَمّ اقتصادی بی نظیرش مدیرعامل آن باشد. آن روزها، پخش کننده ها می رفتند بیشترِ بودجهٔ فیلم را از بازار وام می گرفتند و بعد از ساخت و فروش فیلم آن را پس می دادند. «صیاد» می گفت: «حدود نصف مخارج یک فیلم صرف پرداخت دستمزد کارگزاران -اعم از نویسنده و کارگردان و فیلمبردار و آهنگساز و بازیگران و دیگر مسئولان تهیهٔ فیلم- می شود. خُب، به جای این پخش کننده ها ما بیاییم دست به دست هم بدهیم و مجموع این دستمزدها را به عنوان بیش از نیمی از سرمایهٔ فیلم، بگذاریم وسط و مخارج دیگر فیلم را از بانک ها قرض بگیریم و فیلم هایی بسازیم که دلمان می خواهد. کارگردان های عضو کانون را هم بالکل آزاد بگذاریم که هر چه دل تنگشان می خواهد بگویند و در کارشان دخالت نکنیم. با هم هَمعَهد شدیم که دنبال این کار را بگیریم، این بود که «کانون سینماگران پیشرو» شکل گرفت.»، ۱۳۹۶ -> منوچهر انور


کلمات دیگر: