کلمه جو
صفحه اصلی

جزیره قشم

فرهنگ فارسی

این جزیره در سی هزار گزی جنوب بندر عباس واقع شده و از بزرگترین و مهمترین جزایر خلیج فارس است و از قریه قشم تا با سعید بطول ۱۴۴ هزار گزی و عرض ۱۸ هزار گزی امتداد دارد و محصول آن غلات و نخل است .

لغت نامه دهخدا

جزیره قشم. [ ج َ رَ ی ِ ق ِ ] ( اِخ ) این جزیره در سی هزارگزی جنوب بندرعباس واقع شده و از بزرگترین و مهمترین جزایر خلیج فارس است و از قریه قشم تا باسعید به طول 144 هزار گز و عرض 18 هزار گز امتداد دارد و محصول آن غلات و نخل است. رودخانه بهیچ وجه ندارد و چشمه آب نیز نادر است. اهالی از آب چاه و آب باران زندگی و زراعت میکنند و محصول آن عموماً دیم و بیشتر گندم و جو و بخصوص انگور است. مرکز آن قصبه قشم است که 800تن سکنه ایرانی و عرب و هندی دارد. این جزیره از حیث معادن غنی است. ( از جغرافیای غرب ایران ص 120 ).

دانشنامه عمومی

مختصات: ۲۶°۵۵′ شمالی ۵۶°۰۵′ شرقی / ۲۶٫۹۱۷°شمالی ۵۶٫۰۸۳°شرقی / 26.917; 56.083
بخش مرکزی
بخش شهاب
بخش حرا
جزیره قشم یکی از جزایر استان هرمزگان است که به عنوان بزرگ ترین جزیره ایران و خلیج فارس در تنگه هرمز قرار دارد. این جزیره در چند دههٔ اخیر به یکی از مکان های توریستی و گردشگری تبدیل شده است. از نقاط دیدنی این جزیره بازارها و دیدنی های طبیعی آن چون جنگل های حرا، غارهای خوربس، تنگه چاهکوه، دلفین های آبی خلیج فارس، دره ستاره ها، جزایر ناز و غار نمکدان است.
جزیره قشم در دوران ساسانیان ابرکاوان (Abarkāvān) خوانده می شده است. در واقع واژهٔ «کاوان»، که در زبان پارسی میانه به معنای «از تبار کاوه» است، به صورت یک اسم شخص در منابع یافته می شود. ممکن است که این نام به شکل درگاهان / درگوان، که به روستایی در کرانهٔ شمالی جزیرهٔ قشم، سیزده مایلی غرب شهر قشم اطلاق شده است، برجای مانده باشد. به نوشتهٔ اصطخری و ابن حوقل، ابرکاوان جزئی از کورهٔ اردشیر خرهٔ استان فارس بود.
در ۲۳ ق. / ۴۴–۶۴۳ م. فرمان دار عرب بحرین و عمان، عثمان بن ابوالعاصی ثقفی، سپاهی را برای تسخیر این جزیره گسیل داشت؛ جمعیت این جزیره بیش تر از قبیلهٔ عبدالقیس ترکیب یافته بود. مرزبان کرمان در آن جا استحکاماتی را به همراه نیرویی کوچک نهاده بود اما در پی درگیری با اعراب به قتل رسید. آن گاه مسلمانان تهاجمات خود را به سوی جنوب ایران پیش بردند و در تَوّاج فرود آمدند.

نقل قول ها

قشم بزرگترین جزیره خلیج فارس.
• «ما دو الگو در دنیا داریم؛ اول، کشورهایی هستند که شهروندانی را از نقاط مختلف جذب کرده اند. در این الگو، فرهنگ های مختلفی کنار هم جمع می شوند و از بین آنها فرهنگ جدید به وجود می آید که قدرتمند است و می تواند به کشورهای دیگر صادر شود مثل آمریکا یا حتی قشم و کیش که بومی ها حاشیه نشین شده اند.» -> احمد نادعلیان


کلمات دیگر: