کلمه جو
صفحه اصلی

گوتهلف برگشترسر

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] بِرگِشترسر، گوتهلف، خاورشناس آلمانی و پژوهشگر در زبانهای سامی و ترک شناسی و علوم اسلامی.
وی در ۱۸۸۶ در اوبرلازو، حومه پلاون از توابع ساکسن آلمان، به دنیا آمد.
در دانشگاه لایپزیگ از اگوست فیشر زبان عربی آموخت و در ۱۹۱۲ خود به مقام استادی این دانشگاه رسید.
برگشترسر در ادامه پژوهشهای مقدماتی خود در لهجه نوین سوری، برای نخستین بار، در ۱۹۱۴، به شرق مسافرت، و از آناطولی، سوریه، فلسطین و مصر دیدن کرد.
در ۱۹۱۵، در استانبول و برلین با سمت استادی، به تدریس پرداخت.
در ۱۹۱۹، پس از مرگ فردریک شوالی در دانشگاه کونیگسبرگ جانشین وی شد، و در همین سال ادامه پژوهش نولدکه در تاریخ قرآن بر عهده او نهاده شد.
برگشترسر در فاصله ۱۹۲۲ تا ۱۹۲۳، در دانشگاههای برسلاو و هایدلبرگ تدریس می کرد؛ و از ۱۹۲۶ تا هنگام مرگ نابهنگامش، کار تدریس را در دانشگاه مونیخ ادامه داد.
سرانجام در ۱۶ اوت ۱۹۳۳ در ۴۷ سالگی، به هنگام کوهنوردی در کوهستان واتسمن در آلپ، سقوط کرد و درگذشت. با مرگ ناگهانی او کارنامه ای براستی سرشار در زمینه های مختلف خاورشناسی درهم پیچید.

آثار برگشترسر
از مهمترین زمینه های آثار وی قرآن پژوهی است.
برگشترسر رساله دکتری خود، (حروف نفی و استفهام و مانند آن در قرآن)، را، نه از دیدگاه پژوهشهای دینی و تاریخی بلکه از جنبه دستوری، به آن اختصاص داده و آن را «رساله ای در دستور تاریخی زبان عربی» نامیده است.
این کتاب از نظر روش تحقیق، نمونه ای ناب با این ویژگیهاست: بیشترین جامعیت در موضوعی محدود، استفاده از آمار برای هرگونه نتیجه گیری، و باریک بینانه ترین توجه به تمام ویژگیهای زبان در مقام ترجمه.

← برگشترسر عهده دار چاپ دوم تاریخ قرآن نولدکه
برگشترسر با جدیدترین تحولات جهان اسلام نیز آشنا بود و در مقاله ای اندیشه های نوگرایانه محمد عبده و عقاید ضیاء گوک آلْپ را بررسی کرده است.
با وجود علاقه شدیدی که برگشترسر به زبان ترکی، چه به لحاظ دستوری و چه به لحاظ ادبی داشت، در این زمینه جز با یک مقاله به میدان نیامد. اما گواه استادی او نقدهای گسترده وی از جمله بر کتابهای دستور زبان ترکی دنی و وایل است.
آشنایی برگشترسر با زبان فارسی، البته کمتر و در حد نیازهای تدریسی و تحقیقی وی بود.

← نقدهای برگشترسر
...


کلمات دیگر: