کلمه جو
صفحه اصلی

میمند

فرهنگ فارسی

چهارگانه بخش شهر بابک شهرستان یزد استان دهم . در شمال خاوری شهر بابک واقع است . کوهستانی و سردسیر است . محصولش غلات و حبوبات میباشد. این دهستان ۱۶ ده دارد که سکنه آن ۹۴۷۳ تن میباشد . ۳ - نام یکی از دهستان های ۷ گانه بخش مرکزی شهرستان فیروز آباد استان هفتم ( فارس ) . این دهستان در شمال خاوری بخش واقع است و هوای آن معتدل میباشد . محصولش بادام کشمش گل سرخ لبنیات و کمی غلات است . از ۹ آبادی تشکیل شده و ۷۵٠٠ تن سکنه دارد . ۴ - ده مرکز دهستان میمند بخش مرکزی شهرستان فیروز آباد استان هفتم ( فارس ) . در ۳۶ کیلومتری شمال خاوری فیرزو آباد واقع است . هوای آن معتدل و ۳۳۱۹ تن سکنه دارد . در این قصبه دستگاههای گلاب و عطر کشی فراوان است و یکی از مراکز صدور گلاب و عطر و کشمش بادام و لبنیات می باشد . ۵ - ده مرکز دهستان میمند بخش شهر بابک شهرستان یزد استان دهم . در ۲۶/۵ کیلومتری شمال خاوری شهر بابک واقع است . کوهستانی و معتدل است و ۱۳۹۵ تن سکنه دارد . محصولش غلات است . ۱-احمد ابن حسن میمندی ملقب بشمس الکفاه ( ف. ۴۲۴ ه. ق . ) وزیر سلطان محمود غزنوی
دهی است مرکز دهستان میمند بخش شهر بابک شهرستان یزد

لغت نامه دهخدا

میمند. [ م َ م َ / می م َ ] ( اِخ ) قصبه ای است از مضافات غزنین.( برهان ) ( غیاث ). شهری از مضافات غزنین. ( ناظم الاطباء ). نام قریه ای به غزنه میان بامیان و غور و احمدبن حسن میمندی وزیر سلطان محمود غزنوی از آنجاست. ( یادداشت مؤلف ). موضعی است به غزنین و از آنجا بوده خواجه احمدحسن میمندی وزیر سلطان محمود که عنصری در تعریف باغ و خانه او قصیده ای ساخته و در آن گفته است :
بدان صفات به میمند باغ خواجه ماست
که کدخدای جهان است و سید احرار.
عنصری ( دیوان چ دبیرسیاقی ص 108 ).
سوی یمن آباد و میمند رفت به تماشا و شکار. ( تاریخ بیهقی چ ادیب ص 528 ).

میمند. [ م َ م َ / می م َ ] ( اِخ ) ولایتی است در فارس. ( برهان ). شهرکی است به فارس گرمسیر و در او از همه گونه میوه باشد و انگور از همه بیشتر بود و آب روان دارد و درخت خرما باشد اما آنجا هوا معتدل تر است از دیگر شهرهای گرمسیری و جامع و منبر دارد. ( فارسنامه ابن البلخی ص 139 ). شهری کوچک است و گرمسیری و غله خرما و انگور و همه نوع میوه دارد و انگور بیشتر بود و مردم آنجا بیشتر پیشه ور باشند. ( نزهةالقلوب ص 119 ). نام یکی از دهستانهای هفت گانه بخش مرکزی شهرستان فیروزآباد و محدود است از شمال به کوه سفیدار و دهستان خفر جهرم ، از جنوب به دهستان سیمکان ، از خاور به دهستان گوکان بخش خفر،از باختر به ارتفاعات پودنو و پشمه. موقعیت طبیعی آن جلگه. هوایش سالم. و آب آن از چشمه سارها و قنوات. محصولات عمده اش بادام و کشمش و گل سرخ و تریاک و لبنیات و انار است. تعداد آبادی های آن 9 و جمعیت در حدود 7500 تن و آبادیهای مهم آن شبانکاره و ده بالا مرکز قصبه میمند است. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 7 ). و رجوع به جغرافیای غرب ایران و فارسنامه ناصری شود.

میمند. [ م َ م َ / م ِ م َ ] ( اِخ ) قصبه مرکز دهستان میمند بخش مرکزی شهرستان فیروزآباد، واقع در 36هزارگزی شمال خاوری فیروزآباد که با یک راه فرعی به شوسه فیروزآباد - شیراز در تنگ آب مربوط است. هوایش معتدل. آبش از چشمه و قنات. جمعیت آن 3319 تن است و حدود 60باب دکان و مغازه و دستگاههای گلاب و عطرکشی فراوان دارد و یکی از مراکز عمده صدور گلاب و عطر کشمش و بادام و لبنیات است. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 7 ).

میمند. [ م َ م َ / م ِ م َ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان بویراحمد سرحدی بخش کهگیلویه شهرستان بهبهان ، واقع در 45هزارگزی شمال غربی سی سخت. آب و هوا: کوهستانی سردسیر و مالاریائی ، سکنه اش 500 تن ، آبش از چشمه ، محصولش غلات و برنج و میوه و پشم و لبنیات ، شغل اهالی زراعت و حشم داری و ساکنین آن از طایفه بویراحمدی پائین هستند. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 6 ).

میمند. [ م َ م َ / م ِ م َ ] (اِخ ) دهی است از دهستان فارغان بخش سعادت آباد شهرستان بندرعباس ، واقع در 60هزارگزی شرقی حاجی آباد. سکنه ٔ آن 206 تن . آبش از چشمه و رودخانه است . (از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 8).


میمند. [ م َ م َ / م ِ م َ ] (اِخ ) دهی است از دهستان نیر بخش مرکزی شهرستان اردبیل واقع در 32هزارگزی غربی اردبیل . آب و هوا: کوهستانی . هوایش معتدل . تعداد سکنه 394 تن . آبش از چشمه . محصولش غلات و حبوبات . شغل اهالی زراعت و گله داری . (از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 4).


میمند. [ م َ م َ / م ِ م َ ] (اِخ ) دهی است از دهستان بویراحمد سرحدی بخش کهگیلویه شهرستان بهبهان ، واقع در 45هزارگزی شمال غربی سی سخت . آب و هوا: کوهستانی سردسیر و مالاریائی ، سکنه اش 500 تن ، آبش از چشمه ، محصولش غلات و برنج و میوه و پشم و لبنیات ، شغل اهالی زراعت و حشم داری و ساکنین آن از طایفه ٔ بویراحمدی پائین هستند. (از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 6).


میمند. [ م َ م َ / می م َ ] (اِخ ) قصبه ای است از مضافات غزنین .(برهان ) (غیاث ). شهری از مضافات غزنین . (ناظم الاطباء). نام قریه ای به غزنه میان بامیان و غور و احمدبن حسن میمندی وزیر سلطان محمود غزنوی از آنجاست . (یادداشت مؤلف ). موضعی است به غزنین و از آنجا بوده خواجه احمدحسن میمندی وزیر سلطان محمود که عنصری در تعریف باغ و خانه ٔ او قصیده ای ساخته و در آن گفته است :
بدان صفات به میمند باغ خواجه ٔ ماست
که کدخدای جهان است و سید احرار.

عنصری (دیوان چ دبیرسیاقی ص 108).


سوی یمن آباد و میمند رفت به تماشا و شکار. (تاریخ بیهقی چ ادیب ص 528).

میمند. [ م َ م َ / م ِ م َ ] (اِخ ) قصبه ٔ مرکز دهستان میمند بخش مرکزی شهرستان فیروزآباد، واقع در 36هزارگزی شمال خاوری فیروزآباد که با یک راه فرعی به شوسه ٔ فیروزآباد - شیراز در تنگ آب مربوط است . هوایش معتدل . آبش از چشمه و قنات . جمعیت آن 3319 تن است و حدود 60باب دکان و مغازه و دستگاههای گلاب و عطرکشی فراوان دارد و یکی از مراکز عمده ٔ صدور گلاب و عطر کشمش و بادام و لبنیات است . (از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 7).


میمند. [ م َ م َ / م ِ م َ ] (اِخ ) نام یکی از دهستانهای چهارگانه ٔ بخش بابک شهرستان یزد، واقع در شمال خاوری شهر بابک . منطقه ای است کوهستانی و دارای چشمه های فراوان و هوای سرد و کوههای زیاد. آب بیشتر قراء از قنات و چشمه تأمین می شود و محصول عمده ٔ آن غلات و حبوبات است . راه شوسه ٔ یزد به کرمان از این دهستان می گذرد. میمند از 16 آبادی با 9483 تن سکنه تشکیل شده است . (از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 10).


میمند. [ م َ م َ / م ِ م َ ](اِخ ) دهی است مرکز دهستان میمند بخش شهر بابک شهرستان یزد، واقع در 26/5هزارگزی شمال شرقی شهر بابک . سکنه ٔ آن 1395 تن . آبش از قنات و تمام خانه هایش از سنگ ساخته شده است . (از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 10).


میمند. [ م َ م َ / می م َ ] (اِخ ) ولایتی است در فارس . (برهان ). شهرکی است به فارس گرمسیر و در او از همه گونه میوه باشد و انگور از همه بیشتر بود و آب روان دارد و درخت خرما باشد اما آنجا هوا معتدل تر است از دیگر شهرهای گرمسیری و جامع و منبر دارد. (فارسنامه ٔ ابن البلخی ص 139). شهری کوچک است و گرمسیری و غله خرما و انگور و همه نوع میوه دارد و انگور بیشتر بود و مردم آنجا بیشتر پیشه ور باشند. (نزهةالقلوب ص 119). نام یکی از دهستانهای هفت گانه ٔ بخش مرکزی شهرستان فیروزآباد و محدود است از شمال به کوه سفیدار و دهستان خفر جهرم ، از جنوب به دهستان سیمکان ، از خاور به دهستان گوکان بخش خفر،از باختر به ارتفاعات پودنو و پشمه . موقعیت طبیعی آن جلگه . هوایش سالم . و آب آن از چشمه سارها و قنوات . محصولات عمده اش بادام و کشمش و گل سرخ و تریاک و لبنیات و انار است . تعداد آبادی های آن 9 و جمعیت در حدود 7500 تن و آبادیهای مهم آن شبانکاره و ده بالا مرکز قصبه ٔ میمند است . (از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 7). و رجوع به جغرافیای غرب ایران و فارسنامه ٔ ناصری شود.


دانشنامه عمومی

میمند نام روستاهای در ایران می باشد:
میمند (فارس): شهری در استان فارس
میمند (کرمان)
میمند (دنا)
میمند (نیر)
میمند (گناباد)
میمند (حاجی آباد)
میمند بالا

دانشنامه آزاد فارسی

مِیْمَنْد
ورودی خانه های روستای صخره ای شهری باستانی در شمال شرقی شهر بابک در استان کرمان از دورۀ ساسانی. شهری است در دامنۀ دره ای عظیم با حدود ۳۰۰ خانه که داخل سنگ و لایه های رسوبی دورۀ دوم زمین شناسی حفر شده اند و ۴۸۰ کوچه یا دالان بزرگ و کوچک آن ها را به هم می پیوندد. ارتفاع خانه ها سه متر است و عمق بعضی از آن ها به ۲۵ متر می رسد. در داخل آن ها، ستون های حجاری شده، تاقچه ، اجاق، انبار، آشپزخانه، آغل و اصطبل ساخته شده است. خانه ها روی هم بنا شده اند اما با یکدیگر ارتباط ندارند. ساکنان آن به گله داری و باغداری اشتغال دارند. ظرف ها و وسایل قدیمی مانند کوزه ها و خمره های سفالی در این شهر حفظ شده اند و مورد استفاده قراردارند. در جنوب شرقی آن گورستان وسیعی بر فراز کوه های مجاور طی قرن ها به وجود آمده است. در جای آتشکدۀ میمند، احتمالاً در قرن ۵ق مسجدی ساخته شده که هنوز مورد استفاده است. خانه های میمند از وسایل زندگی امروزی برخوردارند و در دهۀ ۱۳۴۰، حدود ۵هزار نفر در آن ها زندگی می کردند.

پیشنهاد کاربران

ایل ممی وند*میوند . میموند*لر بختیاری

میمند ؛ میوند، نام دهستان صخره ای در شمال غربی شهربابک استان کرمان ، خانه ها شامل راهرو اتاق وپستو است که تمامی در گذشته های بسیار دور در دل صخره با دست و با کمک کلنگ کنده شده به طوریکه پشت بام هر خانه حیاط خانه بالایی است و محل سکونت میمندی ها بوده است . این اثر معماری ضد زلزله بوده و به عنوان بزرگترین و باستانی ترین مکان زندگی صخره ای ثبت جهانی شده است.

میمند در شمال شرقی شهربابک واقع است لطفا اصلاح شود


کلمات دیگر: