کلمه جو
صفحه اصلی

کیفر مستضعفان

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] کیفر مستضعفان (قرآن). خداوند در قرآن کریم جهنّم را، جایگاه و کیفر شوم مستضعفان گناه کار و تارک هجرت از محیط کفر بیان می فرماید.
خداوند در قرآن کریم جهنّم را، جایگاه و کیفر شوم مستضعفان گناه کار و تارک هجرت از محیط کفر بیان می فرماید: «إنّ الّذین توفّیهم الملـئکة ظالمی أنفسهم قالوا فیم کنتم قالوا کنّا مستضعفین فی الأرض قالوا ألم تکن أرض اللّه وسعة فتهاجروا فیها فأولـئک مأویهم جهنّم وسآءت مصیرا» کسانی که فرشتگان ( قبض ارواح) روح آنها را گرفتند در حالی که به خویشتن ستم کرده بودند و به آنها گفتند شما در چه حالی بودید (و چرا با اینکه مسلمان بودید در صف کفار جای داشتید!) گفتند ما در سرزمین خود تحت فشار بودیم، آنها (فرشتگان) گفتند مگر سرزمین خدا پهناور نبود که مهاجرت کنید! پس آنها (عذری نداشتند و) جایگاهشان دوزخ و سرانجام بدی دارند . در تعقیب بحثهای مربوط به جهاد ، در این آیات اشاره به سرنوشت شوم کسانی می شود که دم از اسلام می زدند ولی برنامه مهم اسلامی یعنی هجرت را عملی نساختند در نتیجه به وادیهای خطرناکی کشیده شدند و در صفوف مشرکان جان سپردند، قرآن می گوید: کسانی که فرشتگان قبض روح ، روح آنها را گرفتند در حالی که به خود ستم کرده بودند، و از آنها پرسیدند، شما اگر مسلمان بودید، پس چرا در صفوف کفار قرار داشتید و با مسلمانان جنگیدید!
عذرهای واهی و مصلحت اندیشی
آنها در پاسخ به عنوان عذرخواهی می گویند: ما در محیط خود تحت فشار بودیم و به همین جهت توانائی بر اجرای فرمان خدا نداشتیم . اما این اعتذار از آنان پذیرفته نمی شود و بزودی از فرشتگان خدا پاسخ می شنوند که : (مگر سرزمین پروردگار وسیع و پهناور نبود که مهاجرت کنید و خود را از آن محیط آلوده و خفقان بار برهانید.) و در پایان به سرنوشت آنان اشاره کرده ، می فرماید: (این گونه اشخاص که با عذرهای واهی و مصلحت اندیشی های شخصی شانه از زیر بار هجرت خالی کردند و زندگی در محیط آلوده و خفقان بار را بر آن ترجیح دادند، جایگاهشان دوزخ و بد سرانجامی دارند.
نتیجه پیروی از مستکبران
قرآن می فرماید، پیروی مستضعفان از مستکبران، موجب گرفتاری آنان به عذاب الهی در قیامت می شود: « وبرزوا للّه جمیعا فقال الضّعفـؤا للّذین استکبروا إنّا کنّا لکم تبعا فهل أنتم مّغنون عنّا من عذاب اللّه من شیء قالوا لو هدینا اللّه لهدینـکم سواء علینآ أجزعنآ أم صبرنا ما لنا من مّحیص» و (قیامت) همه آنها در برابر خدا ظاهر می شوند در این هنگام ضعفاء (پیروان نادان) به مستکبران می گویند ما پیروان شما بودیم، آیا (اکنون که بخاطر پیروی از شما گرفتار مجازات الهی شده ایم) شما حاضرید سهمی از عذاب الهی را بپذیرید و از ما بردارید؟ آنها می گویند: اگر خدا ما را (به سوی رهائی از عذاب) هدایت کرده بود ما نیز شما را هدایت می کردیم (کار از اینها گذشته است) چه بیتابی کنیم و چه شکیبائی، تفاوتی برای ما ندارد، راه نجاتی نیست.
سخن مستضعفان با مستکبران
...


کلمات دیگر: