[ویکی فقه] استقامت به معنی پایداری است که از آن به سداد نیز تعبیر می شود.
این واژه از ریشه «ق ـ و ـ م» است و برای آن معانی مختلفی مانند اعتدال، ،ثبات و مداومت،
استمرار ، پایداری، ایستادن، درست شدن و قیمت نهادن را بازگو کرده اند و معنای
اعتدال شهرت بیشتری دارد. برخی گفته اند: استقامت همان
اقامه است؛ ولی اضافه شدن دو حرف «س» و «ت» معنای آن را تأکید می کند. در معنایی جامع می توان گفت نظر به اینکه اصل واحد در این ماده، مفهومی است در برابر
قعود و معنای اصلی آن به پاداشتن و فعلیت عمل است، استقامت با توجه به معنای طلبی باب استفعال، به معنای
طلب قیام است و استمرار و استدامت و مانند آن از لوازم معنای اصلی به شمار می آید.
معنای اصطلاحی استقامت
استقامت در مفهوم قرآنی آن اصطلاحی برای پایداری در
دین و مسیر
حق در برابر کژی هاست. اهل معرفت تعابیری چون «اهل استقامت» و«منزل استقامت» را که مرحله ای از مراحل سلوک الی اللّه است به کار می برند. در نظر عارفان، استقامت برزخی است بین پرتگاههای مخوف عالم تفرق و سدرة المنتهای عالم جمع و روحی است که احوال سالکان بدان زنده و باقی است.
واژگان استقامت در قرآن
واژه استقامت به صورت مصدری در
قرآن نیامده است؛ اما صورتهای فعلی و اسم فاعلی آن ۴۷ بار به کار رفته است: در ۹ آیه، مشتقات فعلی استقامت ۱۰ بار به صورتهای «استقم» ،«استقیما» ،«استقیموا» برای امر به استقامت، و به گونه «یستقیم» و «استقاموا» برای بیان آثار استقامت، استعمال شده است.در ۳۷
آیه دیگر نیز واژه «مستقیم» که اسم فاعل مصدر استقامت است کاربرد دارد؛ از جمله در
آیات ۵۱ سوره آل عمران ۴
سوره یس ۶۱
سوره زخرف بیشتر مباحث قرآنی استقامت مربوط به ۹ آیه ای است که متضمن مشتقات فعلی استقامت است.در این آیات جز آیه ۷
سوره توبه که به موضوع استقامت در
عهد و
پیمان پرداخته سایر آیات، استقامت را در مورد
توحید و سیر به سوی
خدا مطرح کرده است.
معنای استقامت در اصطلاح مفسران
...
wikifeqh:
مداومت استمرار، پایداری، ایستادن، درست شدن و قیمت نهادن را بازگو کرده اند و معنای اعتدال شهرت بیشتری دارد. برخی گفته اند: استقامت همان اقامه است؛ ولی اضافه شدن دو حرف «س» و «ت» معنای آن را تأکید می کند. در معنایی جامع می توان گفت نظر به این که اصل واحد در این ماده، مفهومی است در برابر قعود و معنای اصلی آن به پاداشتن و فعلیت عمل است، استقامت با توجه به معنای طلبی باب استفعال به معنای طلب قیام است و استمرار و استدامت و مانند آن از لوازم معنای اصلی به شمار می آید.
استقامت در مفهوم قرآنی آن اصطلاحی برای پایداری در دین و مسیر حق در برابر کژیهاست. اهل معرفت تعابیری چون «اهل استقامت» و «منزل استقامت» را که مرحله ای از مراحل سلوک الی اللّه است به کار می برند. در نظر عارفان، استقامت برزخی است بین پرتگاه های مخوف عالم تفرق و سدرة المنتهای عالم جمع و روحی است که احوال سالکان بدان زنده و باقی است.
واژه استقامت به صورت مصدری در قرآن نیامده است؛ اما صورت های فعلی و اسم فاعلی آن 47 بار به کار رفته است: در 9 آیه، مشتقات فعلی استقامت 10 بار به صورت های «استقم» (سوره هود/11، 112؛ سوره شوری/42،15)، «استقیما» (سوره یونس/10،89)، «استقیموا» (سوره فصلت/41،6) برای امر به استقامت و به گونه «یستقیم» (سوره تکویر/81 ،28) و «استقاموا» (سوره توبه/9،7؛ سوره فصلت/41،30؛ سوره احقاف/46، 13 ـ 14؛ سوره جن/72،16) برای بیان آثار استقامت، استعمال شده است.
در 37 آیه دیگر نیز واژه «مستقیم» که اسم فاعل مصدر استقامت است کاربرد دارد؛ از جمله در 51 سوره آل عمران/3؛ 4 سوره یس/36 و 61 سوره زخرف/43.
بیشتر مباحث قرآنی استقامت مربوط به 9 آیه ای است که متضمن مشتقات فعلی استقامت است. در این آیات جز آیه 7 سوره توبه/9 که به موضوع استقامت در عهد و پیمان پرداخته سایر آیات، استقامت را در مورد توحید و سیر به سوی خدا مطرح کرده است.
wikiahlb:
روایات است.این کتاب به زبان فارسی نگارش و به اهتمام سید باقر خسروشاهی منتشر شده است.
کتاب با دو مقدمه از آقای خسروشاهی و نویسنده آغاز و مطالب در بیست وپنج شماره تنظیم شده است.
کتاب، حاصل مجموعه سخنرانی های نویسنده پیرامون مسأله «استقامت» می باشد؛ اما از آنجا که روش نویسنده چنین بوده که پس از پایان سخنرانی، آنچه را گفته بود، می نوشت، لذا نوشته ها صددرصد، مطابق گفته ها نیست؛ هرچند در کلیات، اغلب با هم شریک بودند، ولی در جزئیات و عبارت، اختلاف داشتند. حتی از لحاظ تاریخ هم معلوم نیست که تمامی نوشته ها با تاریخ گفته ها تطبیق داشته باشد .
در مقدمه آقای خسروشاهی، اشاره مختصری به شخصیت نویسنده شده است .
در مقدمه نویسنده، ضمن اشاره به روش نویسنده در تدوین مطالب، اصول مکتب های اسلامی که عبارتند از: مکتب فلسفی، مدنی، اجتماعی، اقتصادی و اخلاقی، توضیح داده شده است .
[ویکی فقه] استقامت (قرآن). استقامت به معنی پایداری است که از آن به سداد نیز تعبیر می شود.
استقامت از قوم به معنای استمرار و پایداری، راستی، ایستادن، راست شدن، راست بایستادن و قرار داشتن در راه راست بدون منحرف شدن است.
در قرآن
استقامت در مفهوم قرآنی آن اصطلاحی برای پایداری در دین و مسیر حق در برابر کژی هاست. در قرآن کریم معنای استقامت در قالب فعل در برخی آیات بیان شده است: إِنَّ الَّذِینَ قَالُوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ اسْتَقَامُوا تَتَنَزَّلُ عَلَیْهِمُ الْمَلَائِکَةُ أَلَّا تَخَافُوا وَلَا تَحْزَنُوا وَأَبْشِرُوا بِالْجَنَّةِ الَّتِی کُنتُمْ تُوعَدُونَ. إِنَّ الَّذِینَ قَالُوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ اسْتَقَامُوا فَلَا خَوْفٌ عَلَیْهِمْ وَلَا هُمْ یَحْزَنُونَ. وَأَلَّوِ اسْتَقَامُوا عَلَی الطَّرِیقَةِ لَأَسْقَیْنَاهُم مَّاء غَدَقًا.
واژه های مترادف
در این مدخل از واژه های «ثبت»، «قوم» و مشتقات آن ها و از جملات وصفی و عبارت های مفید معنای «استقامت»، استفاده شده است.
عناوین مرتبت
...
[ویکی فقه] استقامت (واژگان قرآنی). استقامت به معنی پایداری است که از آن به سداد نیز تعبیر می شود.
این واژه از ریشه «ق ـ و ـ م» است و برای آن معانی مختلفی مانند اعتدال،
تاج العروس، ج ۱۷، ص ۵۹۲.
استقامت در مفهوم قرآنی آن اصطلاحی برای پایداری در دین و مسیر حق در برابر کژی هاست.
التحریر والتنویر، ج ۱۱، ص ۲۸۲.
واژه استقامت به صورت مصدری در قرآن نیامده است؛ اما صورتهای فعلی و اسم فاعلی آن ۴۷ بار به کار رفته است: در ۹ آیه، مشتقات فعلی استقامت ۱۰ بار به صورتهای «استقم»
هود/سوره۱۱، آیه۱۱۲.
...