کلمه جو
صفحه اصلی

هنر اذربایجانی

دانشنامه عمومی

هنر آذربایجانی. هنر آذربایجانی جزء غنی ترین هنرهای ایرانی که در میان مردم آذری رایج می باشد، گفته می شود. هنر آذربایجانی در طول تاریخ ایران توسعه یافته است. آذربایجانی ها، دارای فرهنگ غنی و متمایز، که یک بخش عمده ای از هنر تزئینی و کاربردی را ایجاد کرده است. این شکل از هنر ریشه در دوران باستان دارد که طیف گسترده ای از صنایع دستی، مانند طلا و جواهر، حکاکی فلز، قالی بافی، قلاب دوزی، خوشنویسی و نگارگری نشان داده شده است. هنر آذربایجانی توسط بازرگانان های متعدد، مسافران و دیپلمات که در این مکان در زمان های مختلف سفر کرده بوداند، گزارش شده است.
ابراهیم بخت شکوهی
احمد بن شمس الدین محمد تبریزی
اسماعیل امیرخیزی
باقر تبریزی
باقی تبریزی
بدیع الزمان تبریزی
بنددوز تبریزی
اظهر تبریزی
جعفر تبریزی
طاهر تبریزی
علاءالدین تبریزی
محمدحسین تبریزی
میرعلی تبریزی
حسن هریسی
سید علی خان تبریزی
شمس الدین قطابی
عبدالباقی تبریزی
عبدالغفار تبریزی
عبدالله صیرفی
علیرضا عباسی
قاسم آقای تبریزی
محمدشفیع تبریزی
محمدعلی ارتقایی
معین الدین تبریزی
علاءالدین ملماسی
صفی الدین ارموی
محمدرحیم اردبیلی
نظام الدین اردبیلی
فایض اردبیلی
نخستین مکتب نگارگری ایرانی، مکتب تبریز اول که در قرن ۷ و ۸ در تبریز پایه گذاری شده است، این مکتب مصادف با حکومت ایلخانان مغول در ایران است که مرکز خود را تبریز قرار دادند. در ادامه مکتب دوم تبریز با پایه گذاری صفویان در ایران و انتخاب تبریز به عنوان پایتخت، گسترش یافت.
هنر آذربایجانی از لحاظ پرورش خطاط نیز در طول تاریخ هنر خوشنویسی ایران کوشا بوده است، به گونه ای که بیش از ۲۰ نفر از خوشنویسان اهل تبریز در زمینه صاحب اثر بوده اند.
قالی تبریز یکی از انواع قالی های ایرانی است. این قالی در شهر تبریز بافته می شود. این شهر یکی از مهم ترین مراکز بافت قالی در ایران است و قالی های بافت آن از تنوع و گوناگونی بسیاری برخوردارند.هم اکنون ۴۰ درصد صادرات قالی ایرانی از طریق استان آذربایجان شرقی صورت می گیرد.اوج هنر قالی تبریز مربوط به سده های دوزادهم تا شانزدهم میلادی بوده است. شکل گیری ۲۰۰ شاهکار هنری قالی تبریز با ادغام هماهنگ هنرهای بافندگی و نگارگری ایرانی در طی ۱۴ سده، سطح بالای هنر بافندگان قالی را در این شهر به عرصهٔ نمایش گذاشته و مکتب کلاسیک تبریز بنیان نهاده شد. این مکتب به ۲ زیرشاخهٔ اصلی تبریز و اردبیل تقسیم می شود. قالی اردبیل نیز یکی از فاخرترین نمونه های هنر آذربایجانی از هنرهای تاریخی قالی ایرانی می باشد. این قالی از نظر طرح و بافت یکی از نفیس ترین و مشهورترین قالی های جهان است و هسته مرکزی گروه قالی های ترنجدان است. این فرش زیبای بافته شده در اردبیل در فهرست ۵۰ شاهکار هنری برگزیده جهان، در مکان بیست ونهم است. قالی اردبیل در حال حاضر در موزهٔ ویکتوریا و آلبرت بریتانیا نگهداری می شود. گلیم نیز در بین عشایر شاهسون در استان اردبیل رایج است. از جمله سایر قالی ها و فرش های معروف منسوب به ایرانیان آذری می توان از نمونه های زیر نام برد:


کلمات دیگر: