کلمه جو
صفحه اصلی

صوره الارض

دانشنامه عمومی

صورة الارض. صورة الارض یا المسالک و الممالک کتابی از ابن حوقل است که توسط وی بین سال های ۹۴۳ تا ۹۷۰ میلادی طی سفر در سرزمین های اسلامی به قصد تجارت و سیاحت، نوشته شده و نهایتاً کتاب در ۹۷۷ میلادی نکمیل شده است.
به نوشته جعفر شعار در دائرةالمعارف بزرگ اسلامی، وی ممکن است مبلغ مذهبی یا داعی سیاسی بوده باشد و در سال ۹۵۵ میلادی از مناطق شمالی قلمرو مسلمانان شامل آذربایجان و ارمنستان دیدار کرده است. وی همچنین به رود ولگا و سرزمین بلغارستان ولگا سفر کرده است و اطلاعاتی از خزرها داشته است، که در خصوص دست اول بودن آن بین پژوهشگران اختلاف وجود دارد. اما، اطلاعات وی در خصوص سرزمین ها غیرمسلمان برگرفته از شنیده ها و دارای اشتباهات
اما به نوشته آرتور کستلر ابن حوقل بر خلاف جغرافی دانان بالا، در مناطق مذکور نبوده و بیشتر کتاب صورة الارض یا المسالک و الممالک، که در ۹۷۷ میلادی تألیف کرده، نقل از کتاب اصطخری (نگاشتهٔ ۹۳۲ میلادی) است. خود اصطخری هم اغلب از روی شخصی به نام «بلخی» کتابش را نوشته که متعلق به سال ۹۲۱ است. به نظر کستلر تفاوت این سه کتاب در شیوهٔ ارائهٔ آن ها بوده؛ بلخی بیشتر بر نقشه ها تأکید داشته و اصطخری حاشیه نویسی ها را افزایش داده و در کتاب ابن حوقل بیشتر مطالب به شکل متن است.

دانشنامه آزاد فارسی

صورة الارض
عنوان دو کتاب جغرافیایی اسلامی دربارۀ دنیای شناخته شده در زمان تألیف این آثار: ۱. صورة الارض اثر ابوجعفر محمد بن موسی خوارزمی (ح ۱۸۴ ـ ح ۲۳۲ ق) ریاضی دان، منجم و جغرافیادان معروف. این کتاب شامل شرح و توصیف شهرهای بزرگ اسلامی و مشخصات جغرافیایی سرزمین هاست و بعضاً با نوشته های بطلمیوس مطابقت دارد، امّا خوارزمی برخی اشتباهات بطلمیوس را ازجمله در مورد طول دریای مدیترانه تصحیح کرده است. منبع مؤلف احتمالاً نقشه هایی است که گروهی از اهل دانش برای مأمون ترسیم کرده بودند و خوارزمی خود در زمرۀ آنان بود. این کتاب با تصحیح و تحشیه در لایپزیگ (۱۹۲۶) و با مطالعات دقیق علمی در رم (۱۹۴۴) چاپ شده است. ۲. صورة الارض یا کتاب مسالک و الممالک تألیف ابوالقاسم محمد بن حوقل (وفات بعد از ۳۶۲ ق). این کتاب عمدتاً شامل جغرافیای کشورهای اسلامی و نقشه های مربوط به بلاد اسلام و شرح و توصیف اقتصاد آن هاست. ابن حوقل شخصاً بسیاری از سرزمین های اسلامی را دیده و با اصطخری ملاقات کرده است. اساس صورة الارض ابن حوقل بر متن اصطخری استوار اما از آن دقیق تر و کامل تر است. ابتکار ابن حوقل در جغرافی نویسی هویت و استقلا ل بخشیدن به نقشه است، که تا قبل از او تابعی از متن بود. در این اثر توصیف کشورها و اقوام در ثغور، ازجمله ترک ها، خزرها و شهرهای جنوب ایتالیا نیز آمده و به غرب (مغرب، اندلس، مصر و سیسیل) و شمال شرقی (خاصه خراسان و ماوراء النهر) توجه فراوان معطوف شده است. اطلاعات مندرج در این کتاب برای تاریخ نویسان هم قابل استفاده است. صورة الارض دوبار در لیدن (۱۸۷۳ و ۱۹۳۸) و بازنگری شدۀ آن در پاریس و بیروت (۱۹۶۴) چاپ شده است.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] صورة الارض (کتاب). «صورة الارض» یا همان «المسالک و الممالک» اثر ابن حوقل، ابو القاسم محمد بن حوقل نصیبی، یکی از منابع اساسی و معتبر دانش جغرافیا و تا حدودی جغرافیای تاریخی به شمار می رود. این کتاب به زبان عربی و متعلق به قرن چهارم هجری است. اغلب مورخان و جغرافی دانان و پژوهشگران به عنوان ماخذ مهم بدان نگریسته و در تحقیقات خود از آن بهره برده و به مطالب آن استناد کرده اند.
کتاب مشتمل بر دو جزء است. در جزء اول کشورها و شهرهایی مسیر مسافرت نویسنده تا عراق و در جزء دوم شهرهای ایران از خوزستان تا ماوراء النهر به ترتیب ذکر شده است. شیوه نگارش کتاب همانند آثار جغرافیایی پیش از آن است.


کلمات دیگر: