کلمه جو
صفحه اصلی

ام سلمه

فرهنگ اسم ها

اسم: ام سلمه (دختر) (عربی) (مذهبی و قرآنی) (تلفظ: omme salame) (فارسی: ام‌سلمه) (انگلیسی: omme salame)
معنی: نام یکی از همسران پیامبر اسلام ( ص )، ( اَعلام ) ) [حدود سال هجری] نام یکی از همسران پیامبر اسلام ( ص )، ) کنیه ی چند تن از دختران امامان معصوم

(تلفظ: omme salame) (عربی) (در اعلام) نام یکی از همسران پیامبر اکرم (ص) و کنیه‌ی چند تن از دختران امامان معصوم.


فرهنگ فارسی

کنیه چند تن از زنان صحابی بوده است

لغت نامه دهخدا

ام سلمة. [ اُم ْ م ِ س َ ل َ م َ ] (اِخ ) (شیرازی ) زنی با فضل و هنر بود، وی مؤلف کتاب جامع الکلیات است که در شیراز چاپ شده . (از ریحانة الادب ج 6 ص 222).


ام سلمة. [ اُم ْ م ِ س َ ل َ م َ ] (اِخ ) کنیه ٔ چند تن از زنان صحابی بوده است . رجوع به الاصابة فی تمییز الصحابة ج 8 ص 242 شود.


ام سلمة. [ اُم ْ م ِ س َ ل َ م َ ] (اِخ ) کنیه ٔ یکی از دختران هریک از امام حسین و امام سجاد و امام باقر و امام کاظم بوده است . رجوع به ریحانة الادب ج 6 ص 222 شود.


ام سلمة. [ اُم ْ م ِ س َ ل َ م َ ] (اِخ ) هند مکناة به ام سلمه . دختر ابی امیه حذیفةبن مغیرةبن عبداﷲبن عمروبن مخزوم قرشی مخزومی ام المؤمنین . از زنان پیغمبر اسلام و یکی از زنان بزرگ صدر اسلام بشمار می رفت وی نخست زن ابوسلمةبن عبدالاسد مخزومی بود پس از وفات ابوسلمه در سال دوم یا چهارم هجری به ازدواج پیغمبر درآمد و جزو مهاجران حبشه و مدینه بود. احادیثی از او نقل شده است . در سال 63 یا 64 هَ . ق . در هشتاد و چهار سالگی درگذشت . (از ریحانة الادب ج 6 ص 222). و رجوع به همین کتاب و الاصابة فی تمییز الصحابة ج 8 ص 240 و قاموس الاعلام ترکی ج 2 ص 1036 و تنقیح المقال و خیرات حسان ج 1 ص 49 و اعلام زرکلی چ 1 ج 3 ص 1129 و تذکرة الخواتین ص 42 و 56 شود.


ام سلمة. [ اُم ْ م ِ س َ ل َ م َ ](ع اِ مرکب ) فاتحه . || دنیا. (المرصع).


ام سلمة. [ اُم ْ م ِ س َ ل َم َ ] (اِخ ) یکی از دختران علی بن ابوطالب (ع ) بود.


( ام سلمة ) ام سلمة. [ اُم ْ م ِ س َ ل َ م َ ]( ع اِ مرکب ) فاتحه. || دنیا. ( المرصع ).

ام سلمة. [ اُم ْ م ِ س َ ل َ م َ ] ( اِخ ) ( شیرازی ) زنی با فضل و هنر بود، وی مؤلف کتاب جامع الکلیات است که در شیراز چاپ شده. ( از ریحانة الادب ج 6 ص 222 ).

ام سلمة. [ اُم ْ م ِ س َ ل َ م َ ] ( اِخ ) کنیه یکی از دختران هریک از امام حسین و امام سجاد و امام باقر و امام کاظم بوده است. رجوع به ریحانة الادب ج 6 ص 222 شود.

ام سلمة. [ اُم ْ م ِ س َ ل َ م َ ] ( اِخ ) هند مکناة به ام سلمه. دختر ابی امیه حذیفةبن مغیرةبن عبداﷲبن عمروبن مخزوم قرشی مخزومی ام المؤمنین. از زنان پیغمبر اسلام و یکی از زنان بزرگ صدر اسلام بشمار می رفت وی نخست زن ابوسلمةبن عبدالاسد مخزومی بود پس از وفات ابوسلمه در سال دوم یا چهارم هجری به ازدواج پیغمبر درآمد و جزو مهاجران حبشه و مدینه بود. احادیثی از او نقل شده است. در سال 63 یا 64 هَ. ق. در هشتاد و چهار سالگی درگذشت. ( از ریحانة الادب ج 6 ص 222 ). و رجوع به همین کتاب و الاصابة فی تمییز الصحابة ج 8 ص 240 و قاموس الاعلام ترکی ج 2 ص 1036 و تنقیح المقال و خیرات حسان ج 1 ص 49 و اعلام زرکلی چ 1 ج 3 ص 1129 و تذکرة الخواتین ص 42 و 56 شود.

ام سلمة. [ اُم ْ م ِ س َ ل َم َ ] ( اِخ ) یکی از دختران علی بن ابوطالب ( ع ) بود.

ام سلمة. [ اُم ْ م ِ س َ ل َ م َ ] ( اِخ ) کنیه چند تن از زنان صحابی بوده است. رجوع به الاصابة فی تمییز الصحابة ج 8 ص 242 شود.

دانشنامه عمومی

هند دختر ابی امیه مخزومی ملقب به ام سلمه یکی از زنان محمد و از دوست داران اهل بیت پیامبر اسلام بود.
الطبقات الکبری
الاصابه
اسد الغابه
معجم رجال الحدیث
اعلام النساء المومنات
زوجات النبی صلی الله علیه و آله و سلم نوشته: امیر مهنا الخیامی.
هذا الحبیب یا محب نوشته: ابوبکر جابر الجزایری.
السیرة النبویه نوشته: ابوالحسن علی الحسینی الندوی.
تاریخ نویسان در نام پدرش اختلاف دارند؛ بعضی گفته اند سهل بن المغیره بن مخزوم، و بعضی دیگر گفته اند حذیفه. ابن سعد در طبقات خود می گوید: نام پدرش سهیل زادالرکب بن المغیره است؛ و لقبش به زادالرکب از آنجاست که در سفر همسفرانش از توشهٔ او بهره مند می شدند و کسی زادی با خود در راه سفر نمی برد.مادرش: عاتکه بنت عامر بن ربیعه بن مالک بن جذیمه بن علقمه جذل الطعان بن فراس بن غنم بن مالک بن کنانه.
ام سلمه و همسرش عبدالله بن عبدالاسد از نخستین مسلمانان بودند. وی بعد از اینکه همسرش در جنگ احد کشته شد به عقد پیامبر اسلام درآمد. به اعتقاد مسلمانان ازدواج پیامبر با ام سلمه به روایتی در آن زمان حدوداً پنجاه ساله و بیوه بوده است.
در جریان انتخاب علی به خلافت و بروز جنگ جمل، ام سلمه که همراه عایشه به طواف کعبه رفته بوده، به او هشدار داد که علیه علی شورش نکند. اما عایشه حرفش را گوش نکرد. ام سلمه به مدینه بازگشت و از علی حمایت کرد.

دانشنامه آزاد فارسی

اُمِّ سَلَمه (۲۳پیش از هجرت ـ مدینه ۶۱ق)
شهرت هند دختر ابوامیۀ مخزومی، از زنان پیامبر اسلام (ص). وی پیش از ازدواج با آن حضرت، همسر ابوسلمۀ مخزومی بود که هر دو از سابقین در اسلام بودند و در مهاجرت به حبشه شرکت داشتند. ابوسلمه در جنگ اُحد زخم کشنده ای برداشت و پس از مدتی درگذشت. پس از مرگ وی، ابتدا ابوبکر و سپس عمر بن خطاب از امّ سلمه خواستگاری کردند، ولی وی هیچ کدام را نپذیرفت و سرانجام در ۴ق به عقد پیامبر (ص) درآمد و پیامبر سرپرستی دخترش فاطمه (س) را به او سپرد. وی در غزوه هایی چون مُرَیسیع ، خیبر، صلح حُدیبیه ، خندق ، فتح مکه و حُنین ، رسول خدا را همراهی کرد. ام سلمه از دوست داران اهل بیت و امیرالمؤمنین (ع) بود. او به سبب دفاع از حق امامت علی (ع) و حقوق فاطمه (س) دربارۀ فدک، یک سال از دریافت مستمری محروم شد. در جنگ جمل نیز از پیوستن به اصحاب جمل پرهیز کرد و عایشه را نیز از این کار برحذر داشت. در منزلت او مطالب فراوانی نقل شده است. او را زنی شایسته و دارای عقل و رایی صائب توصیف کرده اند. او اهل عبادت و شب زنده داری بود، بسیار روزه می گرفت و قرآن کریم را از حفظ داشت. از او ۳۸۷ حدیث روایت شده که تعدادی از آن ها در باب فضیلت امام علی (ع) است.

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] کلیدواژه: ازدواج پیامبر با ام سلمه، ام سلمه، زندگینامه ام سلمه
آنچه امروز از حضرت فاطمه علیهاالسلام می دانیم نتیجه تلاش روایتگران امین و صادقی است که سخنان و احوالات این بانوی بزرگوار را برای ما به ثبت رسانده و حفظ کرده اند و ما بر این اساس است که می توانیم فضای آن عصر را ترسیم کنیم و به نمادی از پاکیزگی و طهارت فاطمه علیهاالسلام ولایت مداری، مظلومیت وی دست یابیم.
بی شک در این میان نقش زنان راوی پررنگتر از مردان است چه وی بانویی پاکیزه بود که پروانگان حریمش عموماً زنان بودند. آنچه در این مقاله می خوانیم معرفی مختصر یکی از این بانوان پرتلاش است که از حضرت زهرا علیهاالسلام به صورت مستقیم روایاتی شنیده و برای آیندگان به یادگار نقل کرده است. البته تعداد بانوانی که به صورت غیرمستقیم و یا یکی، دو واسطه به نقل احادیث حضرت پرداخته اند، به حدود 24 نفر می رسد و ما برای حفظ اختصار در این مجموعه مقالات تنها به راویان بدون واسطه آن حضرت می پردازیم و با نام مبارک «ام سلمه» این شماره را زینت می بخشیم.
نامش هند، پدرش ابی امیة بن مغیره و مادر گرامی اش عاتکه بنت عبدالمطلب بود. ام سلمه با پذیرش اسلام در دوران نخستین اعلام رسالت از سابقین در اسلام شد و با اراده ای کامل در شمار مهاجران به حبشه درآمد. از همسر اولش، ابوسلمة صاحب چهار فرزند (سلمة، عمر، دره و زینب) شد و در سال چهارم هجری در پی وفات شوهرش به عقد پیامبر درآمد و توفیق دیدار و همراهی با فاطمه، کوثر محمدی را یافت.
زندگی این بانوی پرهیزکار به چند دوره تقسیم می شود که حمایت علنی از اهل بیت علیهم السلام در تمام دوران مشخصه اصلی حیات سیاسی او در هر مرحله ای است. در دوران امیرالمومنین علیه السلام نقش بازدارنده در جنگ جمل و نصیحت های مفصل به همسر دیگر پیامبر، او را در صف محبان اهل بیت علیهم السلام قرار داد.
از رسول خدا صلی الله علیه و آله، حضرت امام علی علیه السلام، حضرت فاطمه زهرا علیهاالسلام و شوهرش حدیث نقل می کند. اما روایت کنندگان از وی بسیارند از جمله: فرزندانش عمر، زینب، عامر پسرخواهرش مصعب بن عبدالله، عبدالله بن رافع و نافع و سفینه و پسرش و ابوکنیز و خیرة والدة الحسن و صفیة بنت شیبه و هند بنت الحارث، ابوعثمان الهندی، ابووائل و سعید بن مسیب. علما اهل سنت 378 حدیث و اهل تشیع بیشتر از آن از ام سلمه روایت کرده اند و این مقدار حدیث گویای مقام و شأن والای روایی او است.
بعد از وفات حضرت خدیجه علیهاالسلام سرپرستی فاطمه توسط پیامبر به ام سلمه سپرده شد و او توانست ضمن سرپرستی از کودک پاکیزه رسول خدا، انس و الفتی با وی یابد که تا آخرین سال های حیاتش موجب هدایت او شود. در ضمن ام سلمه به واسطه این ارتباط به گنجینه ای از روایات و معارف دست یافت که هر یک بازگوکننده گوشه ای از اوضاع آن عصر و موضع گیری های او است.
اعتراض به خلیفه در پی غصب ولایت و فدک یکی از فرازهای زندگی اوست. در این رویداد تلخ ام سلمه نزد خلیفه آمد و گفت: «آیا به مانند فاطمه این گونه سخن می گویی؟ و او به خدا قسم حوریه ای در بین آدمیان است. در آغوش پیامبر تربیت یافته فرشتگان او را دست به دست برده اند و در کشتزار پاکیزگی خوب رشد کرد و به خوبی پرورش یافت. آیا گمان می کنید رسول خدا صلی الله علیه و آله میراث را بر او حرام کرد و به او خبر نداد؟ حال آن که خداوند فرمود: «وانذر عشیرتک الاقربین» پس پیامبر فاطمه را نیز انذار داد. اینک او آمده، میراثش را می خواهد و او بهترین زنان و مادر سرور جوانان و هم وزن دختر عمران و جلیله ای است که هم وزن ندارد. با پدرش رسالت های پروردگارش تمامی یافت».


کلمات دیگر: