کلمه جو
صفحه اصلی

بیماری روانی

مترادف و متضاد

psychosis (اسم)
جنون، بیماری روانی

دانشنامه عمومی

بیماری روانی (به انگلیسی: Mental disorder) به گروهی از بیماری ها گفته می شود که با تأثیر بر تفکر و رفتار٬ باعث ایجاد ناراحتی برای فرد مبتلا یا ایجاد ناتوانی در وی می شوند. علت بیماری های روانی به خوبی شناخته شده نیست ولی آنچه مسلم است این است که عوامل ژنتیک، استرس های مختلف و نوع تعامل فرد با دیگران در ایجاد یا بروز آن ها مؤثر است. افسردگی، اضطراب، وسواس، اختلال دوقطبی و اسکیزوفرنیا از جمله این اختلالات هستند.
اختلالات خلقی
اختلالات اضطرابی
اختلالات روانپریشی
اختلالات شبه جسمی
اختلالات ناشی از مصرف مواد
اختلالات خوردن
اختلالات خواب
اختلالات شخصیت
اختلالات انطباقی
اختلالات روان تنی
اختلالات کنترل تکانه
اختلالات جنسی
اختلالات شناختی
برای قرن ها با بیمارانی که از اختلالاتِ ذهنی (mental disorders) رنج می بردند، به شیوه های کاملاً وحشیانه و بدوی برخورد می شد. این باور که علت اختلالاتِ ذهنی، شیاطین و نیروهای متافیزیکی هستند، یک باور رایج بود. شیوهٔ متداولِ درمان بیمارانِ ذهنی این بود که شرایطِ بدنیِ بیمار را به قدری نامناسب کنند تا شیطان مجبور به ترکِ بدن او گردد! از این رو بیمار را با آبِ جوش غسل می دادند، او را شلاق می زدند، به او گرسنگی می دادند یا او را شکنجه می کردند. زیگموند فروید یکی از نخستین روانشناسانی بود که نیاز به شیوه های درمانی و ارائهٔ یک رویکرد جامع در این زمینه را احساس کرد و روانکاوی را بر این مبنا ایجاد کرد.
علم روانشناسی دلایل بسیاری را برای بروی انواع بیماری روانی بیان کرده است اما هر نوع بیماری روحی روانی برآیند عوامل محیطی، خانوادگی، ژنتیک و در نهایت خواست و اراده فرد می باشد. در این بین آموزش هایی که فرد در طی زندگی خود از طریق خانواده، دوستان، مدرسه، محیط کار دیده است، نقش فوق العاده ای بر شکل گیری اختلالات روانی او دارد. امروزه، ساکنین کلان شهرها به نسبت شهرهای حاشیه ای و روستاها بسیار بیشتر در معرض ابتلا به انواع بیماری های روحی روانی هستند.
بیماری های روانی انواع مختلفی دارند که برخی از معروف ترین آن ها عبارتند از:

دانشنامه آزاد فارسی

بیماری رَوانی (mental illness)
عملکرد نامنظم ذهن. تعریف دقیق کارکرد بهنجار ذهن ساده نیست. به همین سبب، مرز بین بیماری روانی خفیف و حالت بهنجار چندان مشخص نیست. این موضوع نباید با رفتارهای بهنجار اشتباه گرفته شود (← هنجار). بیماری ها ی روانی به دو گروه عمده تقسیم می شوند: روان نژندی که در آن، بیمار تماس خود را با واقعیت حفظ می کند؛ و روان پریشی که در آن، ادراک، فکر، و باورها مختل می شوند. طبق برآوردهای ۱۹۹۶، تقریباً ۴۰ درصد از کودکان در دورۀ کودکی و بلوغ دچار نوعی بیماری روانی می شوند و ۱۰ درصد از آنان به درمان نیاز پیدا می کنند. در کودکان، بیشتر موارد افسردگی و وسواس ها تشخیص داده نمی شوند یا به منزلۀ نوعی دوران گذار توجهی به آن ها نمی شود.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] بیماری روانی یا همان بیماری روحی؛ از آن به مناسبت در باب نکاح یاد شده است.
وجود عیبهایی همچون دیوانگی با شرایطی مجوّز فسخ نکاح بدون نیاز به طلاق است؛ لیکن صرف ابتلای مرد یا زن به بیماری روانی تا زمانی که به حدّ جنون نرسیده مجوّز فسخ پیوند زناشویی نمی گردد ( ازدواج). هرچند درصورتی که این بیماری سبب ضعف عقل یا سفاهت گردد، بیمار، محجور به شمار می رود( حجر).البتّه اگر سلامت از بیماری روانی در عقد، شرط یا توصیف شده و یا عقد بر آن بنا شده باشد، درصورت کشف خلاف، شخص می تواند به جهت تدلیس عقد را فسخ کند.

[ویکی فقه] بیماری روانی (ابهام زدایی). بیماری روانی ممکن است در معانی ذیل به کار رفته باشد: • بیماری روانی (فقه)، از اصطلاحات به کار رفته در فقه، به معنای بیماری های مرتبط با روح و روان انسان و دارای کاربرد فقهی• بیماری روانی (روان شناسی)، از اصطلاحات به کار رفته در روان شناسی، به معنای بیماری های مرتبط با روان انسان مانند افسردگی، وسواس و ...
...

[ویکی فقه] بیماری روانی (فقه). بیماری روانی یا همان بیماری روحی؛ از آن به مناسبت در باب نکاح یاد شده است.
وجود عیبهایی همچون دیوانگی با شرایطی مجوّز فسخ نکاح بدون نیاز به طلاق است؛ لیکن صرف ابتلای مرد یا زن به بیماری روانی تا زمانی که به حدّ جنون نرسیده مجوّز فسخ پیوند زناشویی نمی گردد
مجمع المسائل ج۲، ص۲۰۱.
۱. ↑ مجمع المسائل ج۲، ص۲۰۱.۲. ↑ استفتاآت (امام خمینی)، ج۳، ص۸۵ ـ ۸۶.
منبع
فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت علیهم السلام، ج ۲، ص۲۱۱.
...


کلمات دیگر: