کلمه جو
صفحه اصلی

ایه هادی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] آیه هادی. آیه هادی به آیه ۷ رعد، درباره وجود هادی برای هر قومی، و از آیات نازل شده در شان علی علیه السّلام اطلاق می شود.
به آیه ۷ سوره رعد «آیه هادی» یا آیه هادی امت اطلاق شده است: (و یقول الذین کفروا لو لا انزل علیه آیة من ربه انما انت منذر و لکل قوم هاد)؛ «و آنها که کافر شدند می گویند چرا آیت (و اعجازی) از پروردگارش بر او نازل نشده؟ تو تنها بیم دهنده ای، و برای هر گروهی هدایت کننده ای است (و اینها همه بهانه است نه جستجوی حقیقت) ».
رعد/سوره۱۳، آیه۷.
این آیه به یکی از ایرادات مشرکان لجوج در زمینه نبوت می پردازد. یکی از وظائف پیامبر صلی الله علیه و آله وسلّم ، ارائه معجزات به عنوان سند حقانیت و پیوندش با وحی الهی است، و مردم حقیقت جو به هنگام شک و تردید در دعوت نبوت این حق را دارند که مطالبه اعجاز کنند، مگر اینکه دلائل نبوت از طریق دیگر آشکار باشد. ولی مخالفان انبیاء ، همواره دارای حسن نیت نبودند، یعنی معجزات را برای یافتن حق نمی خواستند، بلکه به عنوان لجاجت و عدم تسلیم در برابر حق هر زمان پیشنهاد معجزه و خارق عادت عجیب و غریبی می کردند. این گونه معجزات که معجزات اقتراحی نامیده می شود هرگز برای کشف حقیقت نبوده، و به همین دلیل پیامبران هرگز در برابر آن تسلیم نمی شدند. در حقیقت این دسته از کافران لجوج فکر می کردند که پیامبر صلی الله علیه و آله وسلّم ادعا می کند من قادر بر انجام همه چیزم و خارق العاده گر می باشم! و در اینجا نشسته ام که هر کس پیشنهاد هر امر خارق العاده ای کند برای او انجام دهم!. ولی پیامبران با ذکر این حقیقت که معجزات به دست خدا است و به فرمان او انجام می گیرد و ما وظیفه تعلیم و تربیت مردم را داریم، دست رد بر سینه این گونه افراد می زدند. در واقع قرآن می گوید: این کافران وظیفه اصلی پیامبر را فراموش کرده اند و چنین پنداشته اند که وظیفه اصلی او اعجازگری است.
منظور از جمله «لکل قوم هاد»
اما در اینکه منظور از جمله «لکل قوم هاد» چیست؟ جمعی از مفسران گفته اند که هر دو صفت «منذر» و «هادی» به پیامبر بر می گردد و در واقع جمله چنین بوده است: تو بیم دهنده و هدایت کننده برای هر جمعیتی هستی. ولی این تفسیر خلاف ظاهر آیه فوق است، چرا که حرف واو، جمله «لکل قوم هاد» را از «انما انت منذر» جدا کرده است.
اقسام دعوت کننده
...


کلمات دیگر: