کلمه جو
صفحه اصلی

علی بن ابراهیم قمی

دانشنامه عمومی

او فرزند ابراهیم بن هاشم قمی، از علما و مشایخ بزرگ شیعه ایرانی است و زمان دو امام شیعه، هادی و حسن عسکری را درک کرده و تا سال ۳۰۷ قمری، زنده بود. تلاش بی وقفه اش به حدی بوده است که علی بن ابراهیم توفیق یافته تا تعداد ۷۱۴۰ روایت را نقل کند. او در اواسط عمر یا به نقل بعضی ها در اواخر عمر نابینا شد.
التفسیر
اخبارالقرآن و روایاته نوادر القرآن
کتاب الناسخ و المنسوخ
الشرایع
قرب الاسناد
حیض
توحید و شرک
المغازی
المناقب
اختیار القرآن
التوحید و الشرک
فضائل امیرالمؤمنین
الانبیاء
المشذر
رساله ای در معنای هشام و یونس
جواب مسائل محمد بن بلال.
آثار او را بیشتر از ۱۵ جلد کتاب گفته اند که از میان کتابهای پر ارزش او، تفسیرش (تفسیر علی بن ابراهیم قمی) بطور کامل بدست آمده است. دیگر آثار او را چنین نام برده اند:
بعضی تعداد ۴۸ استاد را برای وی شمردند که ما از معجم رجال خویی تعدادی از آن را بیان می کنیم:پدرش ابراهیم بن هاشم، احمد بن عبدالله، احمد بن اسحاق بن سعید، احمد بن محمد، احمد بن محمد بن خالد البرقی، اسحاق بن ابراهیم (اخیه)، اسماعیل بن محمد الملکی، ایوب بن نوح، حسن بن محمد، الحسن بن موسی الخشاب، الحسین بن الحسن، ریان بن الصلت، السری بن الربیع، محمد بن الخضاب، صالح بن السندی، صالح بن عبدالله، العباس بن معروف، عبدالله بن الصلت، عبدالله بن محمد بن عیسی، علی بن اسحاق، علی بن حسان، علی بن شیره، علی بن محمد القاسانی، محمد بن اسحاق الفضاف، محمد بن الحسین، محمد بن خالد الطیالسی، محمد بن سالم، محمد بن علی، محمد بن عیسی، المختار بن محمد بن المختار الهمدانی، موسی بن ابراهیم المحاربی، هارون بن سلم، یاسر الضرام، یعقوب بن یزید و....
برخی از شاگردان علی بن ابراهیم عبارتند از:محمد بن یعقوب، احمد بن زیاد بن جعفر همدانی، حسن بن حمزه علوی، علی بن بابویه قمی، محمد بن علی بن ماجیلویه، حمزه بن محمد علوی، محمد بن حسن بن ولید، محمد بن قولویه قمی و....

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] ابو الحسن، علی بن ابراهیم بن هاشم قمی، از روات بزرگ شیعه در قرن سوم هجری است. او از یاران امام حسن عسکری علیه السّلام و از مشایخ معتبر ثقة الاسلام کلینی به شمار می آید.
علی در آغوش گرم خانواده ای مؤمن و علاقه مند به خاندان عصمت و طهارت به دنیا آمد. پدر او از راویان بزرگ شیعه است.وی از همان دوران کودکی در محضر پدر شروع به فراگیری معارف محمد و آل محمد صلوات الله علیهم کرد و از بسیاری از روات و مشایخ شیعه روایت شنید و خود نیز یکی از روات معتبر و سرشناس شهر قم شد.
پدر
شیخ عباس قمی در کتاب الکنی و الالقاب درباره مقام و منزلت ابراهیم بن هاشم پدر علی بن ابراهیم می فرماید: «وی از برجسته ترین و بزرگ ترین شخصیت های روایی شهر قم می باشد. او اولین کسی بود که روایات اهل کوفه را در شهر قم رواج داد و در حقیقت او شیخ قم و چهره سرشناس آنان می باشد».
شخصیت دینی
علی ابن ابراهیم قمی یکی از برجسته ترین و معتبرترین روات شیعه به شمار می آید. حدود ۷۱۴۰ روایت در مجموعه های روایی بزرگ شیعه از او نقل شده که ۶۲۱۴ روایت آن را از پدر خود ابراهیم بن هاشم روایت کرده است.وی از احترام خاصی نزد علما و فقهای شیعه برخوردار است و مرحوم کلینی در کتاب کافی بسیاری از روایات خود را به او مستند می سازد.او جزء اولین راویان بزرگ حدیث در شهر قم می باشد و فقهای شیعه او را استاد مشایخ قم و از بزرگ ترین چهره های آن شهر می دانند.
سخن بزرگان درباره علی بن ابراهیم
...


کلمات دیگر: