کلمه جو
صفحه اصلی

تفسیر روایی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] تفسیر بر اساس روایات منقول را تفسیر روایی گویند. حدیث و تفسیر قرآن پیوندی دیرین دارند. اولین نوع تفسیر ، تفسیر مأثور بوده است و راویان و محدثان نخستین کسانی بودند که به نقل احادیثی در تفسیر قرآن پرداختند، بدین ترتیب، شکل گیری علم تفسیر با تاریخ تدوین حدیث پیوند یافته است.
تفسیر روایی، ماثور یا نقلی، تفسیر قرآن بر اساس احادیث و روایات حضرت رسول اکرم صلی الله علیه و آله وسلّم و ائمه معصوم علیه السّلام (از نظر شیعه) است.اهل سنت؛ صحابه و تابعین را از مصادر تفسیر دانسته، به روایات منقول از آنان به دلیل صحابی و تابعی بودن اطمینان و از آن ها در تفسیر قرآن استفاده می کنند؛ در حالی که شیعه فقط به روایاتی اعتماد دارد که از معصوم باشد، و اقوال صحابه را به صرف صحابی بودن نمی پذیرد.
اصلی ترین طریق درک معارف
این شیوه تفسیر را می توان اصلی ترین شکل تفسیر و ریشه دارترین طریق درک معانی و معارف آیات قرآن شمرد. بررسی تاریخ تفسیر قرآن نشان می دهد این شیوه پس از مدتی جای خود را به روش "تفسیر عقلی" یا "تفسیر به رای" داد؛ ولی طولی نکشید که به سبب تندروی ها در تفسیر به رای بار دیگر مزیت "تفسیر نقلی" آشکار شد و جانی تازه گرفت.
نخستین مفسر قرآن
پیامبر صلی اللّه علیه وآله وسلم نخستین مفسِر قرآن محسوب می شود.
میزان تفسیر آیات توسط پیامبر
...


کلمات دیگر: