کلمه جو
صفحه اصلی

سوره رعد

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] سوره رعد، سیزدهمین سوره قرآن است. با توجه به ذکر واژه «رعد» در آیه ۱۳ این سوره و تبیین پدیده های آسمانی همچون رعد ، صاعقه ، ابرهای باران زا و…، این سوره، «رعد» نامیده شد.
غرض این سوره بیان حقیقت قرآنی است که بر رسول خدا (ص) نازل شده، و این که این قرآن معجزه و آیت رسالت است . این سوره همانند سایر سوره های مکی چون در آغاز دعوت پیامبر (ص) و به هنگام درگیری شدید با مشرکان نازل شده است، بیش تر پیرامون مسائل عقیدتی به ویژه دعوت به توحید و مبارزه با شرک و اثبات معاد سخن می گوید. و پس از اشاره به حقانیت و عظمت قرآن، به بیان آیات توحید و اسرار آفرینش که نشانه های ذات پاک خدا هستند می پردازد.
مفاد سوره
گاهی از برافراشتن آسمان های بی ستون، سخن می گوید و زمانی از تسخیر خورشید و ماه به فرمان خدا. گاه از گسترش زمین و آفرینش کوه ها و نهرها و درختان و میوه ها، و زمانی از پرده های آرام بخش شب که روز را می پوشاند. گاه دست مردم را می گیرد و به میان باغ های انگور و نخلستان و لابلای زراعت ها می برد، و شگفتی های آن ها را بر می شمرد. سپس به بحث معاد و زندگی نوین انسان و دادگاه عدل پروردگار می پردازد. و این مجموعه معرفی مبدء و معاد را، با بیان مسئولیت های مردم و وظائفشان و این که هر گونه تغییر و دگرگونی در سرنوشت آن ها، باید از ناحیه خود آنان شروع شود، تکمیل می کند.در ادامه دگر بار به مساله توحید باز می گردد، زمانی از تسبیح رعد و وحشت آدمیان از برق و صاعقه، بحث می کند، و زمانی از سجده آسمانیان و زمینی ها در برابر عظمت پروردگار. سپس برای این که چشم و گوش ها را بگشاید و اندیشه ها را بیدار کند، و بی خاصیت بودن بت های ساخته و پرداخته دست بشر را روشن سازد، آن ها را به اندیشه و تفکر دعوت می کند و برای شناخت حق و باطل ، مثال می زند، مثال هایی زنده و محسوس، و قابل درک برای همه.
ثمره ایمان
و از آنجا که ثمره نهایی ایمان به توحید و معاد، همان برنامه های سازنده عملی است به دنبال این بحث ها، مردم را به وفای به عهد ، صله رحم ، صبر و استقامت، انفاق در پنهان و آشکار و ترک انتقام جویی دعوت می کند و دگر بار به آن ها نشان می دهد که زندگی دنیا ناپایدار است، و آرامش و اطمینان جز در سایه ایمان به خدا حاصل نمی شود. و سرانجام دست مردم را می گیرد و به اعماق تاریخ می کشاند و سرگذشت دردناک اقوام یاغی و سرکش گذشته و آن هایی که حق را پوشاندند یا مردم را از حق بازداشتند بطور مشخص نشان می دهد، و با تهدید کردن کفار با تعبیراتی تکان دهنده سوره را پایان می بخشد. بدین سان، سوره رعد، از عقاید و ایمان، شروع می شود و به اعمال و برنامه های انسان سازی پایان می یابد.
ویژگی های سوره
...


کلمات دیگر: