کلمه جو
صفحه اصلی

ابوخالد کابلی

فرهنگ فارسی

او از اصحاب علی ابن الحسین علیهماالسلام است

لغت نامه دهخدا

ابوخالد کابلی. [ اَ ل ِ دِ ب ُ ] ( اِخ ) وردان ، ملقب به کنکر. او از اصحاب علی بن الحسین علیهماالسلام است و گویند پس از شهادت حضرت حسین بن علی علیه السلام همه شیعیان از مذهب خویش بگشتند جز چهارتن و آنان ابوخالد کابلی و یحیی بن ام طویل و جبیربن مطعم و جابربن عبداﷲ باشد. او در اول به امامت محمدبن حنفیه گروید و مذهب کیسانیه گرفت و سپس بوسیله یحیی بن ام طویل از آن طریقت بگشت و بخدمت علی بن الحسین علیهماالسلام پیوست و برای احتراز از قتل و سفک حجاج مدتی متواری بزیست و سپس بمکه مکرمه پناه جست و در آخر عمر سفری برای دیدار مادر بکابل شد. و پس از وفات علی بن الحسین در سلک اصحاب امام جعفر صادق علیه السلام درآمد. و رجوع به نامه دانشوران ج 1 ص 90 شود.

دانشنامه عمومی

ابوخالد کابلی (ملقب به کنکر) از یاران امام چهارم شیعیان، علی بن حسین؛ و از جمله نزدیکترین شیعیان به او بود.
ابی حمزه ثمالی
ابن عماره
ابن ابوایوب
بشر الکناسی
اسماعیل بن جابر
جمیل بن صالح
حسین بن سلمة
حمید بن صالح
سدیر صیرفی
سعید بن جبیر
عبدالحمید طائی
عبدالله بن فضل
محمد بن حمران
میسر بن عبدالعزیز نخعی
معمر بن یحیی بن سام
منصور بن یونس
از زندگی وی برمی آید که ابوخالد در ابتدا معتقد به امامت محمد بن حنفیه بود، ولی با راهنمایی و اصرار یحیی بن ام طویل، به دیدار سجاد رسید و چون سجاد او را با نام دوران کودکیش (کنکر) خطاب کرد، بر امامت سجاد یقین آورد و در زمره صحابه نزدیک امام چهارم شیعیان درآمد. او چنان به اهل بیت نزدیک شد که او را باب و یکی از ثقات و حواریون سجاد دانسته اند.
بنابر روایتی در آغاز امامت حسین بن علی، وضع به گونه ای شده که اکثر مردم از اطراف خاندان پیامبر اسلام پراکنده شده و تنها چند نفر در کنار ایشان بودند. این دوره مصادف با حکومت حجاج بن یوسف بود و به همین دلیل شیعیان هیچ گونه امنیتی نداشتند. فضل بن شاذان، ابو خالد را یکی از پنج تنی می شمارد که در اوایل امامت حسین بن علی از شیعیان حسین به شمار می آمدند.
ابوخالد نیز مدتها از دست حجاج متواری بود و در نهایت به مکه رفت تا در آنجا از امویان در امان بماند. پس از سجاد، وی در زمره یاران جعفر صادق قرار گرفت.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] ابوخالد کابلی، وردان ملقب به کنکر، از رجال شیعی سده اول هجری قمری و از اصحاب امام سجاد (علیه السلام) می باشد.
کنکر عنوانی بود که مادرش وی را بدین نام می خواند و در روزگار خود میان عامه مردم بدان شهرت نداشت، اما به واسطه خطابی که از سوی امام سجاد (علیه السلام) به او با عنوان کنکر در روایات بر جای مانده ، به این لقب شهرت یافته بود. ابن طاووس به او کنیه «ابو یحیی» داده که مآخذ دیگر آن را تایید نمی کند.از مجموع روایات چنین برمی آید که موطن نخستین ابو خالد، کابل بوده است. با این که تصریحی به سال ورود او به حجاز نشده است، ظاهر روایات، حکایت از آن دارد که وی در طول حضور خود در حجاز، آنگاه که در صحبت امام سجاد (علیه السلام) (امامت: ۶۱-۹۵ق) بوده، دست کم یک بار با مساعدت امام، به کابل سفر کرده است.
تغییر عقیده درباره امامت
در آغاز اقامت در مدینه ، وی محمد بن حنیفه را امام می دانست و زمانی دراز او را مانند امامی واجب الطاعة خدمت می کرد. آورده اند که ابو خالد در مدت ملازمت با محمد بن حنیفه از اشارات وی درباره مقام والای امام سجاد (علیه السلام) و احترام فوق العاده ای که محمد برای آن امام قائل بود و نیز با راهنمایی و اصرار یحیی بن ام طویل ، به دیدار امام نائل شد و چون امام او را با نام دوران کودکیش «کنکر» خطاب کرد، بر امامت آن حضرت یقین آورد.
جایگاه ویژه ابوخالد
پس از آن که به ملازمت ایشان درآمد چنان پایگاهی یافت که وی را «باب» و یکی از ثقات و حواریون امام دانسته اند . برقی ، مفید و طوسی او را در زمره اصحاب آن حضرت آورده اند. فضل بن شاذان نیز، ابو خالد را یکی از پنج تنی می شمارد که در اوایل امامت حضرت سجاد (علیه السلام) از شیعیان ایشان به شمار می آمدند.
نحوه تغییر عقیده
...


کلمات دیگر: