کلمه جو
صفحه اصلی

مقدمه الادب

فرهنگ فارسی

کتابی است در لغت عربی بفارسی تالیف ابوالقاسم محمود زمخشری خوارزمی این کتاب در پنج باب : ۱ - اسمائ .۲ - افعال . ۳ - حروف .۴ - تصریف اسمائ . ۵- تصریف افعال نوشته شده است و از جهت اشتمال بر لغات قدیمی فارسی ارزش بسیار دارد.

دانشنامه آزاد فارسی

مُقَدَّمةُ الادب
تألیف جارالله زمخشری، فرهنگی عربی به فارسی. این اثر در پنج بخشِ اسامی، افعال، حروف، صرف اسم و صرف فعل تدوین یافته و به اتسز خوارزمشاه هدیه شده است. مقدمةالادب به لهجۀ خوارزمی نیز ترجمه شده و ترجمۀ خوارزمی آن به کوشش زکی ولیده طوغان در استانبول چاپ عکسی شده است. این فرهنگ به کوشش وتزستاین به چاپ رسیده (لایپزیگ، ۱۹۴۳) و بار دیگر به کوشش محمدکاظم امام با نام پیشرو ادب یا مقدمةالادب در ۳ جلد در تهران منتشر شده است (۱۳۴۲ـ۱۳۴۳ش).

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] مقدمة الأدب (کتاب). «مقدمة الادب» اثر ابوالقاسم محمود بن عمر بن محمد خوارزمی زمخشری از بزرگان لغت و نحو و تفسیر و ادب در قرن ششم هجری است. این کتاب به لحاظ ادبی از جایگاه خاصی برخوردار است و خوارزمی با تالیف آن خدمت شایانی به زبان فارسی نموده است. او با دقت فراوانی کلمات فارسی خالص و سره را در برابر کلمات عربی برگزیده است و بسیاری از لغات مهجور و نادر فارسی را در کتابش می توان دید.
کتاب حاوی زندگینامه ای مختصر از مولف، یک تنبیه برای خواننده کتاب، مقدمه ای از مولف و متن کتاب در سه بخش است. در کتاب کلمات عربی و فارسی و ترکی مقایسه می شوند و بین آنها کلمات جغتایی و مغولی دیده می شود. مثلا در مقدمه کتاب کلماتی؛ مانند: «آی تغاگون» ( ماه و خورشید ) در زبان ترکمنی امروز به شکل «آی بیلن گون» یا کلمه ی «یتیگن» به ترکمنی امروز «یدیگن» (ستاره ی دب) و... استعمال می شوند.


کلمات دیگر: