کلمه جو
صفحه اصلی

خلفای راشدین

لغت نامه دهخدا

خلفای راشدین.[ خ ُ ل َ ی ِ ش ِ ] ( اِخ ) رجوع به خلفای راشدین شود.

دانشنامه عمومی

خلفای راشدین، خلفای اربعه یا چهار یار اصطلاحی است که از سوی مسلمانان سنی در اشاره به چهار شخصی که پس از وفات پیامبر به خلافت رسیدند، به کار می رود. این چهار تن به ترتیب عبارت اند از: ابوبکر، عمر، عثمان و علی. همچنین برخی منابع اهل سنت، حسن را پنجمین خلیفهٔ راشد و کامل کنندهٔ خلافت راشدین می دانند.
از مذاهب اسلاماهل سنت
مذاهب فقهی
حنفی · مالکی · شافعی · حنبلی

نقل قول ها

خلفای راشدین اصطلاحی ست که از سوی مسلمانان سنی در اشاره به چهار شخصی که پس از مرگ محمد(ص) به خلافت رسیدند، به کار می رود. اهل سنت با توجه به مرجعیت صحابه و اجماع آنان درباره خلفای راشدین، شرایط و شیوه استقرار خلفای چهارگانه را نمونه آرمانی و مشروع دولت اسلامی می دانند.

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] خلفای راشدین، عنوانی است که اهل سنت به نخستین حاکمان پس از پیامبر اکرم (ص) داده اند. خلفای راشدین به ترتیب عبارتند از ابوبکر، عمر، عثمان و علی (ع). در برخی منابع، حسن بن علی (ع) هم در شمار خلفای راشدین ذکر شده است.
اهل سنت عنوان راشدین را متمایز کننده خلفای صدر اسلام از خلفای بنی امیه دانسته اند و بر این باورند که در دوره خلافت آنان فضایل اسلامی شکوفا شده است.

پیشنهاد کاربران

چهارپیر. [ چ َ ] ( اِخ ) خلفای اربعه . چهاریار : گه با چهارپیر زبان کرده در دهن گه با دوطفل در دهن افکنده ریسمان . خاقانی .

چاریار. [ چارْ ] ( اِخ ) چهاریار. خلفای اربعة. خلفای راشدین. ابوبکربن ابی قحافه ، عمربن الخطاب ، عثمان بن عفان ، علی بن ابیطالب ( ع ) . ابوبکر و عمر و عثمان و علی ( ع ) :
بی مهر چاریار در این پنج روزه عمر
نتوان خلاص یافت از این ششدر فنا.
خاقانی.
گواهی رود از که ؟ از چاریار
که صد آفرین باد برهر چهار.
نظامی.
چاریارش به اصل دان و بفرع
چاردیوار گنج خانه شرع.
نظامی.
ز آن جمله محرم حرم خاص چاریار
هر چار، قبله حرم و کعبه وفا.
عطار.
مونس احمد به مجلس ، چاریار
مونس بوجهل عتبه و ذوالخمار.
مولوی.


چهاریار. [ چ َ / چ ِ ] ( اِخ ) چهارخلیفه. خلفای راشدین. چهارگزین :
خسروا هست جای باطنیان
قم و کاشان و آبه و طبرش
آبروی چهاریار بدار
واندرین چارجای زن آتش.
؟ ( از راحةالصدور ) .
به برزاخان گفت به یاری چهاریار باصفا و ده یار بهشتی. . . میروم و سر شاه عباس را با نوچه های او می آورم. رجوع به چاریار شود. ( حسین کرد ) .

چهارگزین. [ چ َ گ ُ ] ( اِخ ) چهاریار. چهارکس که گزیده و منتخب بودند از دیگر مردم صدر اسلام و آن چهار خلفای راشدین باشند؛ یعنی ابوبکر و عمر و عثمان و علی ( ع ) . ( از ناظم الاطباء ) .

چهارخلیفه. [ چ َ / چ ِ خ َ ف َ / ف ِ ] ( اِخ ) چهار خلیفه صدر اسلام : ابوبکر، عمر، عثمان و علی بن ابیطالب ( ع ) . چهاریار. رجوع به چارخلیفه شود. || ( اِ مرکب ) کنایه از چارعنصر است.

■ خلفای راشدین
خلفای راشدین، عنوانی است که اهل سنت به نخستین حاکمان پس از پیامبر اکرم ( ص ) داده اند. خلفای راشدین به ترتیب عبارتند از: ابوبکر، عمر، عثمان و علی ( ع ) . در برخی منابع، حسن بن علی ( ع ) هم در شمار خلفای راشدین ذکر شده است.

اهل سنت عنوان راشدین را متمایزکننده خلفای صدر اسلام از خلفای بنی امیه می دانند و بر این باورند که در دوره خلافت آنان فضایل اسلامی شکوفا شده است.

۱. ابوبکر
۲. عمر
۳. عثمان
۴. علی
۵. حسن

پایان دوره خلافت اسلامی
با صلح امام حسن ( ع ) با معاویه دوران خلافت به پایان رسید و از آن پس، خلافت در قالب حکومت موروثی و شبیه پادشاهی استمرار یافت

■ خلفای سه گانه
خلفای سه گانه اشاره به سه نفری دارد که بعد از پیامبر اسلام ( ص ) خلافت را به دست گرفتند. این سه نفر عبارتند از: ابوبکر بن ابوقحافه، عمر بن خطاب و عثمان بن عفان.

این اصطلاح بیشتر در ادبیات شیعیان رایج است. شیعیان خلافت این سه خلیفه را بر خلاف سفارش های پیامبر اسلام می دانند. به همین دلیل با نگاهی انتقادی به دوران این سه خلیفه نظر می کنند.

در برخی متون شیعه منظور از کلمه خلفا همین سه خلیفه هستند.

شیعیان معتقد به نظام امامت هستند و بنابراین باور دارند که بعد از رسول خدا ( ص ) افرادی از اهل بیت، جانشین ایشان اند. بنابراین نخستین خلیفه پیامبر باید امیرالمؤمنین حضرت علی ( ع ) باشد. این مدعا بر اساس آیه ولایت، حدیث ثقلین، حدیث منزلت، خطبه غدیر و احادیث دیگر اثبات می شود.

در مقابل اهل سنت نخستین حاکمان پس از پیامبر اکرم ( ص ) را خلفای راشدین نامیده اند. راشد به معنای هدایت شده است. ظاهراً سبب استعمال این عنوان توسط اهل سنت در مورد این چهار خلیفه آن بوده که اهل سنت اعتقاد دارند در دورۀ خلفای چهارگانه، ایمان و عدالت و فضایل اسلامی شکوفا گردید و از این رو، به آنان عنوان راشدین داده شد تا از خلفای ناپاک و دنیادوست بنی امیه که پس از آنان روی کار آمدند، متمایز باشند. [۱]


کلمات دیگر: