کلمه جو
صفحه اصلی

غلامحسین ابتهاج

دانشنامه عمومی

غلامحسین ابتهاج(۱۲۷۷ رشت - ۱۳۴۴ اسپانیا) نماینده لاهیجان و لنگرود در دوره ۱۶ و نماینده بندر انزلی در دوره ۱۹ مجلس شورای ملی و نماینده همین شهر در مجلس مؤسسان دوم (۱۳۲۸ ه‍.ش) بود.نبو
غلامحسین ابتهاج فرزند میرزا ابراهیم خان ابتهاج الملک تفرشی (پیشکار فتح الله خان اکبر سردار منصور) و برادر ابوالحسن ابتهاج بود. او در سال ۱۲۹۱ برا تحصیل به بیروت و پاریس رفت و پس از برگشت به ایران در سال ۱۲۹۲ به دلیل شروع جنگ جهانی اول نتوانست برای ادامه تحصیل اقدام کند. او تحصیلات خود را در مدرسه آمریکایی رشت ادامه داد و در ادامه به خدمت کنسولگری انگلیس در رشت درآمد. پدر وی ابراهیم خان ابتهاج الملک در جریان جنبش جنگل کشته شده و او و برادرش ابوالحسن ابتهاج به جرم همکاری با انگلیس ها دستگیر و به اعدام محکوم می شوند که با وساطت احسان الله خان دوستدار نجات می یابند.
ابتهاج که مدتی را در کنسولگری به عنوان مترجم گذرانده بود به تهران آمده و ابتدا به عنوان منشی در دفتر صدرات اعظمی و سپس به عنوان رئیس دفتر استاندار گیلان و بعد در سمت رئیس دفتر وزارت فوائد عامه مشغول به کار می گردد. او در سال ۱۳۰۸ به شرکت راه آهن جنوب رفته و معاون اداره طرق و شوارع می شود. در سال ۱۳۱۰ به وزارت امور خارجه منتقل و سمت دبیر اول سفارت ایران در انگلستان و مصر را برعهده می گیرد.
در سال ۱۳۱۲او به علت تبانی در قرارداد با شرکتی انگلیسی از کار معلق می شود اما در سال بعد و پس از برگشت از انگلستان به ریاست اداره جلب سیاحان می رسد. بعد به شهرداری رفته در ۱۳۱۷ معاونت شهرداری تهران و مدتی نیز سرپرست شهرداری تهران می شود. مدتی نیز در اداره شیلات فعالیت می کند ولی دوباره به شهرداری برگشته و در سال ۱۳۲۳ شهردار تهران می شود او در این سمت متهم به اختلاس و فساد اداری می گردد ولی در دادگاه از این اتهامات مبری می شود.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] غلامحسین ابتهاج یکی از سیاسیون دوران پهلوی بود، وی نماینده لاهیجان و لنگرود در دوره ۱۶ و نماینده بندر انزلی در دوره ۱۹ مجلس شورای ملی و نماینده همین شهر در مجلس مؤسسان دوم (۱۳۲۸ ه.ش)بود.
"غلامحسین" پسر دوم ابراهیم ابتهاج الملک در سال ۱۲۷۷ش زاده شد. وی تحصیلات خود را در رشت آغاز کرد و سپس برای ادامه تحصیل رهسپار بیروت و فرانسه می شود. پس از بازگشت به ایران، مدتی مانند پدرش در خدمت گمرکات بود و از سال ۱۲۹۷ش به عنوان مترجم در پادگان انگلیس در گیلان به کار می پردازد.
خیانت ابتهاج در جنبش گیلان
در جنبش گیلان به رهبری "میزرا کوچک خان جنگلی"، ابتهاج علیه هموطنان خود و به نفع نیروهای انگلیسی به جاسوسی می پردازد. در جمادی الثانی ۱۳۳۶ قمری هنگامی که "کاپیتان نودل" عضو انتلیجنت سرویس انگلیس با دستیاری "میجر آکشوت" رییس بانک شاهنشاهی رشت و "ماک لارن" کنسول انگلیس در گیلان متهم به توطئه و سوقصد به جان میرزاکوچک خان جنگلی شده بودند و پس از دستگیری توسط جنگلی ها در محلی موسوم به "فتربند" زندانی بودند، توسط غلامحسین ابتهاج که مترجم و جاسوس افسران انگلیسی بود، موفق به فرار شدند. یک بار نیز قوای انگلیس با همدستی او عمارت مسکونی سران جنگل را زیر آتش بمب و مسلسل گرفتند. ابتهاج توسط جنگلی ها دستگیر شده و مردم خشمگین نیز در انتظار محاکمه سریع او بودند؛ اما با مخالفت "احسان الله خان" و "رضا افشار" رییس مالیه گیلان با مجازات وی مخالفت شد و او را رها کردند.
مشاغل سیاسی
"غلامحسین ابتهاج" در تهران ابتدا منشی نخست وزیر در سال های ۱۲۹۹-۱۳۰۰ش و پس از آن منشی استانداری گیلان و سپس در سال ۱۳۰۱ به وزارت فواید عامه منتقل شد. در سال ۱۳۰۷ به سبب سوء رفتار در این پست برکنار شد. وی در سال ۱۳۱۰ به استخدام وزارت خارجه در می آید و در سال ۱۳۱۰ش با سمت دبیر اول سفارت ایران در لندن راهی انگلیس می شود. وی در سال ۱۳۱۱ با همین سمت به قاهره می رود و با دخالت و راهنمایی شرکت انگلیسی "ادسی" در رابطه با امتیازنامه این شرکت با دولت ایران و تخلف این شرکت مدتی از کار معلق می شود. "ابتهاج" در سال ۱۳۱۳ش به وزارت کشور منتقل می شود، سپس مدیر اداره سیاحان و هم چنین رییس کلوپ جهانگردی ایران می شود. وی در سال ۱۳۱۵ برای تنظیم امور جهانگردی سازمان "این توریست" به مسکوسفر می کند. مشاغل دیگر "ابتهاج" ریاست امور شهر و معاونت شهرداری بود و در همین شغل است که پرونده اختلاس از اموال که "محمودی" بازپرس دیوان کیفر برای او تشکیل می دهد، به جریان می افتد و او دچار دردسر می شود. این پرونده حاکی از چهل میلیون ریال اختلاس از اموال دولتی است که از پرونده معاملات قیر، تصرف غیرقانونی اموال شهرداری و اراضی بلوار شهر کرج و معامله اراضی مهمانخانه شهرداری برای ابتهاج حاصل شده است. غلامحسین ابتهاج در دوره نخست وزیری "رزم آرا" جز کارمندان بند "ب" قرار می گیرد و از مشاغل دولتی کنار گذاشته می شود. وی در دوره های ۱۶ و ۱۹ مجلس نیز به نمایندگی از "بندرگز" انتخاب می شود.
وفات
...


کلمات دیگر: