کلمه جو
صفحه اصلی

ارتور جفری

دانشنامه عمومی

آرتور جفری. آرتور جفری (به انگلیسی: Arthur Jeffery) (متولد ۱۸ اکتبر ۱۸۹۲ در ملبورن - درگذشت ۲ اوت ۱۹۵۹ در سوث میلفورد، نوا اسکوتیا، کانادا) استاد استرالیایی زبان های سامی از سال ۱۹۲۱ در مدرسه خاورشناسی در قاهره و از سال ۱۹۳۸ تا زمان مرگش به دانشگاه کلمبیا و اتحادیه حوزه علمیه در شهر نیویورک پیوست. او نویسنده مطالعات گسترده نسخه های خطی خاورمیانه است. اثر مهم او شامل ماده هایی برای تاریخ متون قرآن است: تدوین های قدیمی و لغات خارجی قرآن که رد ۳۱۸ لغت خارجی (غیر عربی) را در قرآن را رهگیری کرده است.
The Textual History of the Qur'an
The Mystic Letters of the Koran
A Variant Text of the Fatiha
The Orthography of the Samarqand Codex
Materials for the History of the Text of the Qur'an
The Foreign Vocabulary of the Qur'an
A Reader on Islam
وی ابتدا کشیش کلیسای مِتُدیست شد و در دانشگاه مِلبورن به تحصیل پرداخت . خدمت سربازی اش را در جنگ جهانی اول (۱۹۱۴ـ ۱۹۱۸) در هند گذراند و هم زمان در آنجا به تدریس در کالج مسیحی شهر مدراس مشغول شد. در سال ۱۹۲۱، مرکز مطالعات زبان وابسته به هیئت تبشیری امریکایی در قاهره توسعه یافت و با عنوان مدرسه مطالعات شرقی ، زیرنظر دانشگاه امریکایی قاهره ، به فعالیت پرداخت . چارلز واتسون ، رئیس این دانشگاه ، جفری را به همکاری با این نهاد تازه تأسیس دعوت کرد و این امر به اقامت جفری در قاهره انجامید.
جفری تحصیلات خود را در دانشگاه ادینبورو ادامه داد و در ۱۳۰۸ ش / ۱۹۲۹ موفق به اخذ درجه دکتری شد. او در 1317 ش / 1938 قاهره را ترک کرد و بقیه عمر خود را در کلمبیا، در سمت رئیس و استاد دانشکده زبان های خاورمیانه و خاور نزدیک در دانشگاه کلمبیا، سپری نمود. وی در 10 مرداد 1338/ 2 اوت 1959 درگذشت .
پژوهشهای جفری را، بر اساس موضوع ، می توان به چهار دسته کلی تقسیم کرد: پژوهشهای قرآنی ، مطالعاتی در باره سیره پیامبر اسلام ، مقالاتی در باره رابطه اسلام و مسیحیت ، و ترجمه متون اسلامی به انگلیسی . ظاهراً علاقه مندی جفری به مطالعات قرآنی به سبب معاشرت وی با گوتهلف برگشترسر بوده است . در سال 1306 ش / 1927، برگشترسر و جفری تصمیم به چاپ قرآن گرفتند، حاوی تمام قرائات . به این منظور به گردآوری و بررسی نسخه های کهن قرآن ، جستجو در کتابهای معتبر قرائات و استخراج قرائات گوناگون قرآنی پرداختند. مرگ برگشترسر در 1312 ش / 1933، به انجام رسیدن این طرح را متوقف نمود. مقالاتی که جفری در این دوره و با چنین هدفی تألیف کرده است ، عبارت اند از: «قرائات ابن مِقْسَم »، «قرائات زیدبن علی » و «چند قرائت دیگر زیدبن علی ». وی در این مقالات به گردآوری برخی قرائات پرداخته است . جفری در ادامه این فعالیت ها، کتاب المَصاحِف ابوبکر عبداللّه بن سلیمان سجستانی را تصحیح و با مطالبی در باره مَصاحِف کهن مندرج در متون تفسیری ، در رساله منابعی برای تاریخ قرآن چاپ کرد. او منابعی را که در بازسازی مصاحف کهن از آن ها استفاده نموده ، معرفی کرده است . در ادامه ، وی به بررسی مصحف سمرقند، که به مصحفی از عهد عثمان شهرت دارد، پرداخت و موارد اختلاف کتابت این نسخه را با مصحف عثمان بر شمرد. از مسائل مورد علاقه خاورشناسان این دوره ، گردآوری روایات و اخبار تاریخی مدعی نقصان قرآن بود، چنان که نولدکه گزارش هایی از این دست را جمع کرده است . یکی از متون موردتوجه آنان در این باره ، کتاب فضائل القرآن ِ ابوعبید قاسم بن سلاّم هروی است . اوتو پرتسل جفری را با نسخه خطی این کتاب در کتابخانه برلین آشنا کرد و جفری بخشی از این کتاب را با عنوان «بابُ ما رُفِعَ مِنَ الْقُرآن بَعدَ نُزولِه و لَمْ یثْبُت فی المَصاحِفِ» به انگلیسی ترجمه نمود. در ادامه چنین رویکردی ، او مقاله «متنی متفاوت از سوره فاتحه » را نگاشت و ادعا کرد که سوره فاتحه در ابتدا جزو قرآن نبوده و تنها به عنوان دعایی به هنگام تلاوت قرآن خوانده می شده ، اما بعدها جزئی از قرآن تلقی شده است . در این مقاله ، جفری متنی مشابه سوره فاتحه را به نقل از کتاب تذکرة الائمه محمد باقر بن محمد تقی لاهیجی ، با انتساب نادرست آن به محمدباقر مجلسی و منبعی که هویت آن را به نحو دقیق بیان نکرده ، آورده است . با آنکه سستی عبارات این متن عربی کاملاً واضح است ، جفری هیچ اشاره ای به این مطلب نکرده است .

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] آرتور جفری. جفری ، آرتور، خاورشناس و قرآن پژوه است.
جفری آرتور به احتمال قوی در ۱۸۹۲ به دنیا آمده است .
تحصیلات
وی کشیش کلیسای مِتُدیست شد و در دانشگاه مِلبورن به تحصیل پرداخت .
← تدریس در هند
وی در ۱۰ مرداد ۱۳۳۸/ ۲ اوت ۱۹۵۹ درگذشت .
آثار
...


کلمات دیگر: