کلمه جو
صفحه اصلی

الاغانی

دانشنامه آزاد فارسی

اَلاَغانی
رجوع شود به:اَغانی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] الأغانی (کتاب). کتاب الاغانی در موضوع، شعر و شعرا به زبان عربی و نوشته علی بن حسین بن محمد اموی قرشی معروف به ابو الفرج اصفهانی می باشد.
ابو الفرج اصفهانی، علی بن حسین بن محمد اموی قرشی، محدث و مورخ و ادیب و شاعر و موسیقی شناس از اعقاب مروان بن محمد ملقب به جعدی یا حمار، آخرین خلیفه اموی بود. خاندانش در اصفهان ساکن و بعضی از آنها محدث و عالم بودند و مذهب تشیع داشتند. او در عهد المعتضد (۲۴۲- ۲۸۹ ق) در اصفهان متولد شد. در کودکی به بغداد رفت و در آنجا به تحصیل پرداخت. از عنفوان شباب به جمع اخبار ادبا و موسیقی دانان و استماع اخبار نادر تاریخی و ضبط احادیث و اشعار و ترانه ها شوق داشت. نبوغ و پشتکار و قریحه وی سبب شد به زودی در جهان اسلام مشهور گردد و مورد تشویق آل بویه در ری و بغداد و آل حمدان در شام و امویان در اندلس واقع شود. مهلبی وزیر عز الدولة او را به بغداد خواند و مشاور ندیم خاص او شد و تا آخر عمر آن وزیر از وی جدا نگشت. ← شخصیتابو الفرجی که در اغانی و کتابهای دیگر آن روزگار باز شناخته می شود به هیچ روی به آن جوان جدی مؤمن مبارزی که مقاتل الطالبیین را می نگاشت شباهت ندارد. او مردی ژنده پوش است موزه اش را هرگز نو نمی کند، جامه اش را نمی شوید و به خوراک آزمند است. ← مذهببرخی او و خاندانش را متمایل به مذهب شیعه معرفی کرده اند. او در آثار و اشعار خویش اظهار تشیع نموده است. ولی علامه حلی و بعضی علمای امامیه او را شیعه زیدی مذهب دانسته اند نه اثنا عشری . و هیچ بعید نیست که سبب دوستی وی و خاندانش با علویان در آن روزگار، کینه مشترکی بوده باشد که از عباسیان در دل داشته اند. ← شاگردانابو الفرج بی گمان شاگردان بسیار داشته، اما گویی کار تدریس پیشه او نبوده است با اینهمه گاه کسانی را می بینیم که در محضر او کتاب معینی را خوانده اند نظیر شیخی اندلسی به نام ابو زکریا یحیی یا ابو الحسین ابن دینار و نیز علی بن ابراهیم دهکی . ← درگذشتیکی از شاگردان وی به نام ابن ابی الفوارس وفات وی را در ۱۴ ذی حجه سال ۳۵۶ ق ذکر کرده است. وی در سالهای آخر عمر دچار فلج و اختلال حواس بود و سرانجام در بغداد در کنار دجله بدرود زندگی گفت. ← آثارمجموعه آثار وی به ۲۸ کتاب بالغ می شود که از آنها تنها ۳ کتاب در دست است. الاغانی، مقاتل الطالبیین و اخبار هم که در سال ۳۱۳ ق تالیف شده در شرح احوال ۲۱۶ تن از اولاد ابو طالب ، و کتاب ادب الغرباء یا آداب الغرباء یا ادباء الغرباء.

پیشنهاد کاربران

کتاب الاَغانی نوشته ابوالفرج اصفهانی، علی بن حسین بن محمد اموی قرشی شامل برگزیده آوازها و دانشنامه شعر و ادب و قصه ها و اساطیر و موسیقی عرب در عصر جاهلی و اموی و صدر دولت عباسی تا آخر قرن سوم هجری است. هر آواز را با شرح حال شاعر و خواننده و نوازنده و آهنگ ساز و تفصیل لحن آن ثبت کرده و وزن عروضی و مشکلات لغوی و مناسبات تاریخی و نوادر و حکایات مربوط به آن را در ذیل هر آواز بیان کرده است. تاریخ شروع تألیف اغانی معلوم نیست و در ثبت روایات نظم طبقاتی و تاریخی و الفبایی رعایت نشده است. الاغانی سند اصالت موسیقی ایرانی در فرهنگ عربی و بزرگ ترین و مشروح ترین مجموعه ادبی و بیانگر اوضاع اجتماعی و فرهنگی و زندگی درباری و شهری و صحرایی و وضع لباس و خوراک و خلقیات و آداب و عادات عرب است.

بنام خدا
با سلام، الاغانی نام کتابی عربی هست و به معنی سرودها ، الحان ، و کتابی بسیار نفیس که از ان به
نام دانشنامه عرب یاد شده است نویسنده ان
ابوالفرج اصفهانی صاحب کتاب معروف مقاتل
الطالبین هست که به شکر الهی چند سال هست ترجمه شده است ، در الاغانی اشعار هفت شاعر دوره جاهلی نگاشته شده است ، صاحب بن عباد که خود عالم بود هر کجا میرفت چهار صد شتر که بارشان کتابخانه وی بود همراه خود میبردومدعی بود زمانیکه الاغانی را دارم برای حمل کتابخانه ام به ۳۷۰ شتر نیاز هست ، این دانشنامه در ۲۵ جلد در بیروت چاپ شده است. با تشکر.


کلمات دیگر: