کلمه جو
صفحه اصلی

ابن ابی الحدید

فرهنگ فارسی

عزالدین عبدالحمید بن محمد بن محمد بن حسین بن ابی الحدید مداینی ادیب و مورخ ( و . ۵۸۶ - ف . ۶۵۵ ه ق . ) . وی از رجال دولت بنی عباس بود . مهمترین کتاب او شرح نهج البلاغه و ( ه . م . ) است . از مولفات دیگرش : العبقری الحسان الفلک الدئر شرح محصل و شرح یاقوت این نوبخت را باید نام برد .
ادیب و مورخ از رجال دربار بنی عباس بوده است

لغت نامه دهخدا

ابن ابی الحدید. [ اِ ن ُ اَ بِل ْ ح َ ] ( اِخ ) عزالدین عبدالحمیدبن محمدبن محمدبن حسین بن ابی الحدید مداینی. ادیب و مورخ ( 586-655هَ.ق. ). از رجال دربار بنی عباس بوده. مهمترین کتب او شرح نهج البلاغه است که به نام وزیر ابن علقمی نوشته و مطالب تاریخی و ادبی بسیار در آن گنجانیده و ابن علقمی صدهزار دینار برای تألیف این کتاب به او صله داده. دیگر از تصنیفات او کتاب العبقری الحسان و الفلک الدائر و شرح محصل و شرح یاقوت ابن نوبخت است.

دانشنامه عمومی

فخرالدین ابوحامد عبدالحمید بن ابی الحدید (به عربی: عبد الحمید بن هبة الله بن محمد بن الحسین بن أبی الحدید أبو حامد عز الدین معتزلی) معروف به ابن ابی الحدید، ادیب، متکلم، مورخ، شاعر و فقیه شافعی و اصولی معتزلی و از علمای سدهٔ هفتم ه‍. ق.
شرح نهج البلاغه ابن ابی الحدید
الفلک الدائر علی المثل السائر
السبع العلویات یا قصائد السبع العلویات، که آنرا ابن علقمی در مدائن سرود. موضوع قصاید، مدح محمد و علی، فتح خیبر، فتح مکه و کشته شدن حسین است.
نظم کتاب الفصیح ثعلب
او در ۱ ذیحجه ۵۸۶ قمری (۳۰ دسامبر ۱۱۹۰) در مداین به دنیا آمد. پدرش قاضی بود. در شهر زادگاهش بزرگ شد و علم کلام و اصول را فراگرفت. در جوانی به بغداد رفت و در آن شهر در محضر دانشمندان و بزرگان مشهور بغداد که بیشتر آنها شافعی مذهب بودند، به کسب علم و دانش پرداخت. در محافل ادبی و علمی شرکت می کرد و تا اینکه در زمره عالمان آن زمان درآمد.
از ابوالبقاء عکبری و ابوالخیر مصدق بن شبیب واسطی ادب آموخت و به مناسبت نزدیکی عقیدتی با ابن علقمی وزیر ادیب و دانشمند مستعصم آخرین خلیفه عباسی در شمار کاتبان دیوان دارالخلافه درآمد. از این رو ابن ابی الحدید قصاید السبع و شرح نهج البلاغه را به نام او نوشت، و در همان زمان و کتاب خود را به نام ابن علقمی نوشت.
در سال ۶۴۲ در حمله مغولان به بغداد اسیر شد ولی به واسطه وساطت بعضی از بزرگان این شهر از جمله خواجه نصیرالدین طوسی آزاد شد. او به عنوان ناظر حله، انتخاب، سپس «خواجه» امیرعلاءالدین طبرس و بعد ناظر بیمارستان عضدی و سرانجام در کتابخانه های بغداد به نظارت پرداخت.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] اِبْن ِ اَبی الْحَدید، عزالدین ابوحامد عبدالحمید بن هبةالله بن محمد بن محمد بن محمد بن حسین بن ابی الحدید مداینی ، دانشمند، شاعر، ادیب ، فقیه شافعی و اصولی معتزلی (اوّل ذیحجه ۵۸۶ - ۶۵۶ق /۳۰ دسامبر ۱۱۹۰- ۱۲۵۸م ) می باشد.
وی در مداین دیده به جهان گشود و در همان شهر پرورش یافت . علم کلام و اصول آموخت . پدرش قاضی مداین بود.

پیشنهاد کاربران

بنام خدا
با سلام، فرد فوق که از برادران اهل سنت میباشدشرح بسیار مهمی در بیست مجلد بر نهج البلاغه نوشته هست و حق مطلب را و حقانیت علی ( ع ) را بر جانشینی پیامبر ( ص ) ادا نموده است این کتاب نفیس که چاپ بیروت بوده در دهه ۸۰ و ۹۰ شمسی در حدود ده سال به ترجمه رسیده وبه جز جلد ۱۲ الباقی ان به چاپ رسید ، برای نهجالبلاغه شروح فراوانی از جمله اثر ۲۷ جلدی مرحوم علامه محمد تقی جعفری و قس علیهذا وجود دارد ولی این شرح از شروح مهم میباشد. با تشکر.


کلمات دیگر: