کلمه جو
صفحه اصلی

ابن عابدین

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] اِبْن ِ عابِدین ، عنوان چند فقیه حنفی ، که در اواخر دوران حکومت عثمانی در شامات می زیستند.
محمدامین بن عمربن عبدالعزیزبن احمد بن عبدالرحیم بن محمد صلاح الدین (۱۱۹۸-۱۲۵۲ق /۱۷۸۴-۱۸۳۶م )، فقیه و پیشوای حنفیان شام .او به جهت انتساب به جد اعلایش محمد صلاح الدین معروف به عابدین ، به ابن عابدین شهرت یافت .نسب وی را به اسماعیل فرزند امام جعفر صادق -علیه السلام- می رسانند. ابن عابدین پس از حفظ قرآن ، تجوید و قرائت ، برخی علوم دیگر را از شیخ سعید حموی شیخ القرّاء دمشق فراگرفت و در این هنگام بر مذهب شافعی بود.آنگاه به ملازمت شاکر عقاد پرداخت و از وی دانش آموخت .او به تشویق استادش از مذهب شافعی به حنفی عدول کرد و در این مذهب شهرتی یافت و به مرجعیت در فتوی رسید. پدرش بازرگان بود و برای تجارت به هند سفر می کرد و از آن جا برای مطالعه او کتاب می آورد.
← استادان و مشایخ
محمدبن محمد امین بن عمر، ملقب به علاءالدین (۱۲۴۴- ۱۳۰۶ق /۱۸۲۸-۱۸۸۹م )، فقیه حنفی ، از پیروان طریقت خلوتی که عمر خود را در مناصب قضایی و علمی و اجتماعی گذراند و در دمشق وفات یافت و در گورستان باب الصغیر دفن شد. او پس از کسب مقدمات در کودکی از مجلس درس پدر استفاده کرد و پس از مرگ پدر، از علمای دمشق و مصر و حجاز چون شیخ سعید حلبی ، عبدالرحمان کزبری ، عبدالرحمان طیبی ، حسن شطّی ، حسن بیطار ، حامد عطار ، هاشم تاجی بعلی ، ابراهیم باجوری شیخ جامع ازهر ، احمد دحلان مفتی شافعیان در مکه ، یوسف غزی رئیس مدرسان در مدینه و دیگران فقه و حدیث را فراگرفت .اصول طریقة خلوتیه را از قطب زمان شیخ محمد مهدی زواوی مغربی فراگرفت و جانشین او گردید و به دستور او به قبول مناصب دولتی در دولت عثمانی از جمله مقام قضا در طرابلس شام تن در داد و در جمعیت علمی برای گردآوری المجلة الشرعیة به ریاست وزیر و مورخ مشهور احمد جودت پاشا ، در استانبول شرکت جست . در زمانی که ریاست جمعیت خیریه را در دمشق عهده دار بود، کتابهای موقوفه در شام - که در دسترس مردم نبود و تنها متولیان در اختیار داشتند - در یکجا گردآوری و نام المکتبة العمومیة بر آن نهاده شد.
← آثار
از دیگر افراد این خاندان احمد بن عبدالغنی بن عمربن عبدالعزیز (۱۲۳۸-۱۳۰۷ق /۱۸۲۳-۱۸۹۰م )، محدث و فقیه حنفی صوفی مسلک نیز قابل ذکر است . از وی چند اثر خطی با عنوانهای رفع الالتباس عن بغیة الناس فی احکام الطهارة والانجاس نثر الدرر علی مولد ابن حجر ، العقیدة القلبیة و چند اثر دیگر در دست است .
معرفی ابوالخیر محمد بن احمد بن عبدالغنی
...


کلمات دیگر: