کلمه جو
صفحه اصلی

میرزا هاشم اشتیانی

دانشنامه عمومی

میرزا هاشم آشتیانی. میرزا هاشم آشتیانی از وکلای دوره چهارم و پنجم مجلس شورای ملی و از اعضای فراکسیون دموکرات و همفکران سیدحسن مدرس بود. نام پدر: میرزا حسن آشتیانی تولد و وفات: (۱۲۵۰ -۱۳۲۸) شمسی شهرت علمی و فرهنگی: عالم و خطاط

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] میرزا هاشم آشتیانی. " میرزاهاشم آشتیانی" متولد سال (۱۳۵۰ش) بود. پسر سوم " میرزاحسن آشتیانی " مجتهد معروف، ساکن تهران بود. دوره جوانی را در کنار پدر روحانی خود گذراند و کمک حال او بود. در دوره سوم مجلس شورای ملی در سال (۱۳۳۳ق)
به نمایندگی مردم تهران وارد مجلس شد. او با توجه به این که به لحاظ مشی سیاسی جزء «فرقه اعتدالیون» محسوب می شد؛ ولی از طرف فرقه کاندید نمایندگی نبود و و خود شخصا موفق به وکالت شد. در دوره چهارم مجلس نیز از سبزوار به وکالت رسید. وی همچنین در در دوره های ۵، ۶، ۷ نیز جزء نمایندگان مجلس بوده است. وی به اتفاق مرحوم "سیدحسن مدرس" و چند تن دیکر از رجال آزادی خواه مجلس هسته اصلاح طلبان را تشکیل دادند و به مبارزه با دشمنان درونی و بیرونی کشور پرداختند. در تاریخ (۱۶ ربیع الاول ۱۳۳۹ قمری) در مجلسی که با حضور " احمدشاه " برای پاسخگویی به یادداشت دولت انگلیس و اعلام موضع بی طرفی ایران در جنگ بین المللی اول تشکیل گردیده بیانیه ای به امضا ۶ نفر از علما قرائت شد که میرزاهاشم آشتیانی یکی از امضا کنندگان آن بود.
در مسیر سلطنت رضا شاه
پس از کودتای ۱۲۹۹ " رضاخان " و روی کار آمدن "سیدضیا" میرزاهاشم به مخالفت با کودتا برخاست و به دستور "سید ضیاالدین" بازداشت شد. میرزا هاشم با توسل به سردار سپه "رضاخان" به مبارزه با کابینه "ضیاالدین" پرداخت و ناخودآگاه راه را برای ریس الوزرایی و نهایتا سلطنت "رضاخان" هموار ساخت. در مجلس ۵ شورای ملی (۲۲ بهمن ۱۳۰۲ش) با اعتبار نامه آشتیانی از طرف "تدین" که مهم ترین مهره سیاسی "رضاخان" در مجلس شمرده می شد، مخالفت شد و در جواب مخالفت "تدین" مرحوم "مدرس" به دفاع برخاست. نهایتا اعتبارنامه او به تصویب رسید. در سال (۱۳۰۲ش) که غوغای جمهوریت از طرف "رضاخان" و طرفدارانش به گوش می رسید. در مجلس شورای ملی میرزاهاشم یکی از مخالفین سرسخت جمهوری بود. وی در کنار "مدرس" و "مشیرالدوله" علنا به مخالفت با این قضیه پرداخت رضاخان بعد از شکست این لایحه ماده واحد (خلع قاجار)، سلطنت رضاخان را به مجلس برد. آشتیانی نیز مخالف این مورد بود که رضاخان به او تکلیف می کند که باید آن را امضا کند. آشتیانی می گوید هر کاری "مدرس" کرد، من هم خواهم کرد و نهایتا قول داده بود که در جلسه داد و فریاد راه نیندازد. در جلسه نهم آبان ۱۳۰۴ مجلس شورای ملی که با اعتراض " مدرس " و "تقی زاده" و " دکتر مصدق " و خروج همراه با اعتراضشان از مجلس همراه بود و این ماده به تصویب رسید. آشتیانی غایب بود و به ماده مذکور رای نداد. پس از به سلطنت رسیدن " رضاشاه " انتخابات دوره ششم مجلس شورای ملی که در کابینه "فروغی" شروع شده بود. در تاریخ ۵ تیر ماه ۱۳۰۵ خاتمه یافت و میرزا هاشم آشتیانی به نمایندگی مردم تهران انتخاب شد. در حادثه ی ترور "مدرس" او در مجلس نطق مفصل و مهیجی ایراد کرد و خواهان دستگیری و مجازات عاملین ترور شد. میرزا هاشم آشتیانی سرانجام در سال ۱۳۲۸ در سن ۷۸ درگذشت و گفته می شود که از وی املاک و مستغلات زیادی به جای مانده و ثروت فراوانی برای وارث خویش گذاشته است و در ضمن او یکی از بزرگترین پرورش دهندگان قناری ایران بوده است.


کلمات دیگر: