کلمه جو
صفحه اصلی

سیدمحمدکاظم طباطبایی یزدی

دانشنامه عمومی

سید محمدکاظم طباطبایی یزدی، معروف به صاحب عروه∗ از فقهای نامدار شیعیان در ۲ قرن گذشته است. وی پس از درگذشت آخوند خراسانی، مرجعیت عامه شیعه را بر عهده داشت.
رسالة فی الاستصحاب
بستان نیاز و گلستان راز، مجموعه شعر و نثر ادبی
التعارض
تعلیقة علی المکاسب
حاشیه آداب التجاره
حاشیة المتاجر
حاشیة الخیارات
حاشیه تبصره علامه حلی
حاشیه جامع عباسی شیخ بهایی
حاشیه ذخیرة العباد فاضل شرابیانی
سؤال و جواب (این اثر به تازگی به همت دکتر مصطفی محقق داماد در تهران منتشر شده است)
حاشیه فرائد الاصول
حاشیه مجمع المسائل
حاشیه منتخب الرسائل خوانساری
حاشیه منهج الرشاد
حاشیه نخبه
رساله ذخیرة الصاحلین
رسالة فی ارث الزوجة من الثمن أو العقار
رساله تعادل و تراجیح
رساله جواز اجتماع امر و نهی
الرفاق تحت المجهر
الصحیفة الکاظمیة
العروة الوثقی فیما تعم به البلوی
غرر الغرویة
الکلم الجامعة و الحکم النافعة
مجمع الرسائل
وسیلة النجات
از مواردی که بیشتر مایه شهرت وی شده است یکی تسلطش بر مسائل فقهی و تألیف کتاب «عروة الوثقی» است که بسیار مورد توجه فقها تا عصر حاضر قرار گرفت و دیگری زعامت و رهبری شیعیان در دورهٰ مشروطه در ایران است. وی، که نسبت به جریان مشروطه در ابتدا ابراز نظر نمی کرد، به علت فشار مشروطه خواهان برای گرفتن رأی موافق از او برای همراهی مردم با مشروطه خواهی، در آخر مخالفت خویش را با مشروطه اظهار کرد و به عنوان شخصیت طراز اول ضد مشروطه در میان علما نامدار شد.
سید محمدکاظم یزدی شاگردان زیادی را در حوزه نجف پرورش داد. از آثار وی، «مدرسه سید» در نجف است که تا سالهای اخیر کانون فقها و اصولیان در حوزه نجف بود.
نقش وی در مبارزه با امپراتوری بریتانیا، در منابع تاریخی مربوط به حوادث سال های ۱۹۲۰ و نفوذ نیروهای انگلیسی به عراق، ثبت شده است.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] صفحات زرین دانش، فضیلت و مبارزه به دست با کفایت مردان الهی رقم می خورد. آنان چون خورشیدی بر تارک پرافتخار تاریخ درخشیده، پرتو نورشان گرمابخش جان های خسته است تا تحرکی دوباره یابد. به رغم شعار استعمارگران مبنی بر جدایی دین از سیاست، عالمان متعهد و دین پرور با حضور در میادین سیاست، مردانه از حقوق مظلومان و ستم دیدگان حمایت کردند. آنان در جبهه نبرد با کافران گاه تا مرز شهادت پیش رفته، قلم خویش را به مرکب خون سیراب کردند.بزرگ مرد دانش و جهاد آیت الله سید محمد کاظم یزدی از یک سو در جبهه مبارزه با جهل و از سویی در نبرد با کفار سرآمد عصر خویش بود. بر فقاهتش، کتاب عروة الوثقی و بر عرفانش، مناجات نامه بستان راز و گلستان نیاز و بر سیاستش، موضع گیری روشن گرانه وی در انقلاب مشروطیت و هم گامی او با آیت الله شهید شیخ فضل الله نوری و نیز شهادت فرزندش در میدان نبرد، بهترین گواه است. او عالمی متبحر و فقیهی مدقق است که جامع کمالات علمی و عملی بود و در فقه جعفری یکی از مفاخر و از فقهای نامدار و برجسته عصر اخیر است.آن وجود سعادتمند در سال ۱۲۴۸ ق، در روستای «کسنویه» یزد پا به عرصه گیتی نهاد. از همان زمان، بزرگی در چهره کوچکش نمایان بود و با تولدش، رشته های امید را در قلب پدر و مادر خویش محکم ساخت. پدرش به تبرک نام رسول خدا صلی الله علیه و آله وسلّم و با یاد امام هفتم شیعیان، او را محمد کاظم نام نهاد.
سید محمد کاظم دوران کودکی و نوجوانی را پشت سر گذاشت ایشان تحصیلات ابتدایی را در زادگاه خود شروع نمود و با تشویق های پدر و مهم تر از همه عنایت خاص خداوند به علوم دینی رو آورد و حوزه علمیه «دو منار» یزد، یعنی بزرگ ترین حوزه آن شهر، پذیرای آن نوجوان مخلص از دودمان پاک پیامبر صلی الله علیه و آله وسلّم شد. سید محمد کاظم مدت ها در درس ادبیات استاد ملا محمد ابراهیم اردکانی و زین العابدین عقدایی شرکت کرد و از آن دو بهره های فراوان برد.جدیت فراوانش در کسب علوم اهل بیت علیهم السّلام او را مورد توجه اساتید مدرسه قرار داد. پس از اتمام ادبیات عرب، در درس فقه و اصول آخوند ملا هادی یزدی که از علمای بزرگ آن زمان محسوب می شد دوره سطح را به پایان رسانید. دیری نپایید که مقام علمیش او را در زمره نزدیکان خاص استاد جای داد. با توصیه استاد، در ضمن فراگیری فقه و اصول، به تدریس ادبیات پرداخت. کیفیت تدریس و شیوه بیان او، سرانجام کار را بدانجا رساند که بعد از اندک زمانی سید محمد کاظم یزدی به مثابه یکی از اساتید حوزه علمیه یزد شناخته شد.
هجرت به مشهد و اصفهان
ملا محمد ابراهیم اردکانیزین الدین عقدائیآخوند ملا هادیشیخ باقر نجفیسید محمد باقر موسویمیرزا محمد هاشم چهارسوقیشیخ محمد جعفر آبادیمیرزای شیرازیشیخ راضیشیخ مهدی جعفریشیخ مهدی آل کاشف الغطاءو....
شاگردان
برخی از معروف ترین شاگردان وی عبارتند از:آیت الله شیخ عبدالکریم حائری یزدی (مؤسس حوزه علمیه قم)،آیت الله سید حسین بروجردی (مرجع تقلید شیعیان جهان)آیت الله محمد تقی بافقی،آیت الله میرزا مهدی آشتیانیآیت الله آقا ضیاء الدین عراقیآیت الله سید محمد تقی خوانساریآیت الله سید احمد خوانساریسید محمود ابن شرف الدین علی تبریزی مرعشیآیت الله شیخ احمد کاشف الغطاءشیخ محمد حسین کاشف الغطاءسید حسن مدرسسید محمد فیروزآبادیسید عبدالحی یزدیشیخ محمد بن علی حرزالدین نجفیشیخ موسی بن شیخ عبدالله احسانی
شخصیت سید از زبان بیگانه
...


کلمات دیگر: