کلمه جو
صفحه اصلی

بروجن

فرهنگ فارسی

یکی از بخشهای شهرستان شهر کرد . در کوهستان واقع شده . در تابستان معتدل و در زمستان بسیار سرد است . مرکز این بخش [ بروجن ] در ۵۸ کیلو متری جنوب شرقی شهرکرد واقع است و ۲٠۹۳۹ تن جمعیت دارد . محصول عمده آن غلات و حبوبات است . شغل مردم زراعت گله داری قالی بافی میباشد.
قصبه مرکز بخش بروجن شهرستان شهرکرد است این قصبه در جلگه ای که از اطراف به کوههای مرتفع محاط است واقع شده و آب مشروب و زراعتی آن چشمه و قنات تامین میشود .

لغت نامه دهخدا

بروجن . [ ب ُ ج ِ ] (اِخ ) قصبه ٔ مرکز بخش بروجن شهرستان شهرکرد است . این قصبه در جلگه ای که از اطراف به کوههای مرتفع محاطاست واقع شده و آب مشروب و زراعتی آن از چشمه و قنات تأمین میشود. سکنه ٔ آن 9383 تن است . محصول آنجا غلات و حبوب می باشد. (از فرهنگجغرافیایی ایران ج 10).


بروجن . [ ب ُ ج ِ] (اِخ ) یکی از بخش های چهارگانه ٔ شهرستان شهرکرد است . حدود آن عبارتست از: از شمال به بخش حومه ٔ شهرکردو دهستان آیدغمش ، از جنوب به دهستان خانمیرزا، از مشرق به بخش سمیرم بالا و دهستان سمیرم پائین شهرستان شهرضا، از مغرب به دهستان پشت کوه و دهستان میزاج . این بخش در منطقه ٔ کوهستانی قرار گرفته ، هوای تابستان آن معتدل و زمستان آن بسیار سرد میباشد. این بخش از دو دهستان و 57 آبادی تشکیل شده که عبارتند از: 1- دهستان گندمان که مشتمل بر 37 آبادی و دارای 32962 تن سکنه است . 2- دهستان کیار مشتمل بر 20 آبادی با 21444 تن سکنه . محصول عمده ٔ بخش : غلات ، حبوب ، کتیرا، انگور، سیب و زردآلو. (از فرهنگجغرافیایی ایران ج 10).


بروجن. [ ب ُ ج ِ] ( اِخ ) یکی از بخش های چهارگانه شهرستان شهرکرد است. حدود آن عبارتست از: از شمال به بخش حومه شهرکردو دهستان آیدغمش ، از جنوب به دهستان خانمیرزا، از مشرق به بخش سمیرم بالا و دهستان سمیرم پائین شهرستان شهرضا، از مغرب به دهستان پشت کوه و دهستان میزاج. این بخش در منطقه کوهستانی قرار گرفته ، هوای تابستان آن معتدل و زمستان آن بسیار سرد میباشد. این بخش از دو دهستان و 57 آبادی تشکیل شده که عبارتند از: 1- دهستان گندمان که مشتمل بر 37 آبادی و دارای 32962 تن سکنه است. 2- دهستان کیار مشتمل بر 20 آبادی با 21444 تن سکنه. محصول عمده بخش : غلات ، حبوب ، کتیرا، انگور، سیب و زردآلو. ( از فرهنگجغرافیایی ایران ج 10 ).

بروجن. [ ب ُ ج ِ ] ( اِخ ) قصبه مرکز بخش بروجن شهرستان شهرکرد است. این قصبه در جلگه ای که از اطراف به کوههای مرتفع محاطاست واقع شده و آب مشروب و زراعتی آن از چشمه و قنات تأمین میشود. سکنه آن 9383 تن است. محصول آنجا غلات و حبوب می باشد. ( از فرهنگجغرافیایی ایران ج 10 ).

دانشنامه عمومی

بُروجن یکی از شهرهای استان چهارمحال و بختیاری، ایران است. بروجن در بخش مرکزی شهرستان بروجن واقع است. این شهر در دشتی به وسعت حدود ۵۸۰ کیلومتر مربع در شرقی ترین نقطه استان قرار گرفته است. جمعیت این شهر بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵ برابر با ۵۷٬۷۰۱ نفر بوده است و دومین شهر پرجمعیت استان می باشد.بروجن با ارتفاع ۲۱۹۷ متر از سطح دریا به بام ایران معروف است.
«اورجی» وجه تسمیه دیگری است که «جی» را یکی از محال اسپاهان، صفاهان و اصفهان به معنی صاحب مردان نیک و پاک نام برده اند و «اور» به معنی سرزمین و شهر (که حداقل ۲۵۰۰سال قبل از میلاد) بر بسیاری از شهرها و روستاهای ایران اطلاق می شده است.
عده ای دیگر چنین اظهار نموده اند که شهر اولیه در این محل به وسیله برج و باروهایی محصور بوده و به علت کثرت برجهای آن به نام بروجن یعنی دارنده برج های فراوان نامیده شده است و بنا بر قول دیگری ساکنین بروجن قبل از پیدایش به صورت هفت خانواده در محله اوره که یکی از دهات لردگان بوده زندگی می کردند که در اثر ظلم و ستم خوانین از این مکان فرار نموده به مکان فعلی آمدند که این مکان به نام اوره جسته نامیده شد که به مرور زمان به اورجن و سپس به بروجن تغییر نام یافت.
تاریخ دقیقِ اسکان در مکان فعلیِ شهر بروجن مشخص نیست، هرچند قدیمی ترین تاریخِ موردِ استناد برای بروجن را می توان بر اساسِ سنگ مزاری که چندی پیش در این شهرستان با تاریخِ فوتِ متوفی به سنه ۱۰۰۴ هجری قمری (۹۷۴ هجری شمسی) یافت شده محاسبه کرد.به نوشتهٔ محمدحسن خان اعتمادالسلطنه در کتاب مرآة البلدان در زمان ناصرالدین شاه قاجار قریهٔ بروجن، تُیولِ حسینقلی خان ایلخانی به شمار می آمد و وی قدری از اراضی آن را خریده بود. جمعیتِ بروجن در آن دوره به هزار خانوار می رسید و سه مسجد و سه رشته قنات داشت، مالیات آن ۹۳۰ تومان بود و هر سال دویست خروار بذرافشان داشت.
در مورد وجه تسمیه شهر بروجن نظرات، متفاوتی وجود دارد:
رشد جمعیت بروجن پس از مشروطیت و از دهه های سوم و چهارم قرن حاضر آغاز شده و با توجه به موقعیت جغرافیایی آن که در محدوده تلاقی سه استان (فارس، اصفهان، و چهارمحال و بختیاری) و دو ایل بزرگ (قشقایی و بختیاری) قرار گرفته، از زمینه بسیار مناسبی برای توسعه برخوردار است.بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۰ جمعیت این شهر ۵۲٬۶۹۴ نفر (در ۱۴٬۸۵۸ خانوار) و بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ جمعیت این شهر ۵۷٬۷۰۱ نفر (در ۱۷٬۲۲۸ خانوار) بوده است.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] بروجن، شهرستان و شهری در استان چهارمحال و بختیاری می باشد.
شهرستان بروجن، از شهرستانهای استان بختیاری است.
← جغرافیای شهرستان بروجن
شهر بروجن، مرکز شهرستان بروجن می باشد.
← جغرافیای شهر بروجن
(۱) محمدمهدی بن محمدرضا ارباب اصفهانی، نصف جهان فی تعریف الاصفهان، چاپ منوچهر ستوده، تهران ۱۳۴۰ ش.
(۲) محمدحسن بن علی اعتمادالسلطنه، مرآة البلدان، چاپ عبدالحسین نوائی و میرهاشم محدث، تهران ۱۳۶۷ـ ۱۳۶۸ ش.
(۳) ایران وزارت برنامه و بودجه، طرح جامع توسعه چهارمحال و بختیاری، گزارش نهایی، تهران ۱۳۶۶ ش.
(۴) ایران وزارت دفاع اداره جغرافیائی ارتش، فرهنگ جغرافیائی آبادیهای کشور جمهوری اسلامی ایران، ج ۸۱: سمیرم، تهران ۱۳۶۲ ش.
(۵) ایران وزارت راه و ترابری، نقشه راههای ایران، تهران ۱۳۶۰ ش.
(۶) ایران وزارت کشور، قانون تقسیمات کشور و وظایف فرمانداران و بخشداران، مصوب ۱۶ آبانماه ۱۳۱۶، تهران ۱۳۱۶ ش.
(۷) ایران وزارت کشور اداره کل آمار و ثبت احوال، کتاب جغرافیا و اسامی دهات کشور، ج ۳، تهران ۱۳۳۱ ش.
(۸) حسینعلی رزم آرا، فرهنگ جغرافیایی ایران (آبادیها)، ج ۱۰: استان دهم (اصفهان)، تهران ۱۳۵۵ ش.
(۹) سازمان جغرافیایی کشور، نقشه عملیات مشترک زمینی: سمیرم، تهران ۱۳۵۹ ش.
(۱۰) سازمان جنگلها و مراتع کشور کمیته نشر و تبلیغات، نقشه استعداد خاک و جنگل و مرتع و پوشش گیاهی ایران، تهران ۱۳۶۴ ش.
(۱۱) سازمان نقشه برداری کشور، نقشه ایران، تهران ۱۳۴۶ ش.
(۱۲) مرکز آمار ایران، سرشماری عمومی نفوس و مسکن مهرماه ۱۳۶۵: نتایج تفصیلی شهرستان بروجن، تهران ۱۳۶۷ ش.
(۱۳) مرکز آمار ایران، نتایج آمارگیری جاری جمعیت، تهران ۱۳۷۵ ش.
(۱۴) نقشه سیاحتی استان چهارمحال و بختیاری، شهرکرد (بی تا).


گویش مازنی

فراری بده


/beroojan/ فراری بده

پیشنهاد کاربران

در پارسی " برزوگان " به معنای سرزمین برزو یا آریوبرزین که یکی از سپهسالاران داریوش سوم هخامنشی بوده و در سال 332 پیش از میلاد پس از نبردی سخت با نیروهای اسکندر در دربند پارس جان باخت و این شهر و هم چنین برزوگرد ( وروگرد = بروجرد ) بنام این سردار میهن پرست نام گذاری گردید.


کلمات دیگر: