کلمه جو
صفحه اصلی

حیدراباد

فرهنگ فارسی

( حیدر آباد ) از شهرهای جمهوری هند و مرکز ایالات (( آندرا پرادش ) ) این شهر در شبه جزیره دکن ( هند جنوبی ) واقع است و دارای جمعیتی بالغ بر ۱۶٠۷٠٠٠ نفر می باشد . مردم آن هندی مسلمان ( حنفی و شیعی مذهب ) هستند .
ده از دهستان برزاوند بخش حوم. شهرستان اردستان .

لغت نامه دهخدا

( حیدرآباد ) حیدرآباد. [ ح َ دَ ] ( اِخ ) دهی است جزء دهستان زهرا بخش بوئین شهرستان قزوین. در شش هزارگزی راه عمومی. ناحیه ای است واقع در جلگه و معتدل. دارای 428 تن سکنه است. محصولاتش غلات و چغندرقند. اهالی به کشاورزی ، گلیم و جاجیم بافی گذران میکنند. راه آن مالرو است و ماشین میتوان برد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 1 ).

حیدرآباد. [ ح َ دَ ] ( اِخ ) دهی است جزء دهستان رستاق بخش خمین شهرستان محلات. در چهارهزارگزی شمال راه شوسه خمین به محلات. ناحیه ای است واقع در جلگه و سردسیر. دارای 100 تن سکنه میباشد. محصولاتش غلات ، بنشن ، پنبه ، انگور و چغندرقند. اهالی به کشاورزی گذران میکنند. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 1 ).

حیدرآباد. [ ح َ دَ ] ( اِخ ) دهی است جزء دهستان حومه بخش کرج در یک هزارگزی شمال شوسه کرج به قزوین. ناحیه ای است واقع در دامنه و سردسیری. دارای 377 تن سکنه است. محصولاتش غلات ، بنشن ، چغندرقند،صیفی ، میوه و قلمستان. اهالی به کشاورزی گذران میکنند. بنگاه دامپروری وزارت کشاورزی در این ده است. راه آن ماشین رو است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 1 ).

حیدرآباد. [ ح َ دَ ] ( اِخ ) دهی است جزء دهستان بخش جعفرآباد شهرستان ساوه. دارای 155 تن سکنه. محصولاتش غلات و پنبه. اهالی به کشاورزی ، گله داری ، جاجیم و گلیم بافی گذران میکنند. راه آن مالرو است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 1 ).

حیدرآباد. [ ح َ دَ ] ( اِخ ) دهی است جزء دهستان بهنام سوخته بخش ورامین شهرستان تهران. واقع در کنار راه نیمه شوسه ورامین بشریف آباد. ناحیه ای است واقع در جلگه و دارای 407 تن سکنه. محصولاتش غلات ، صیفی و چغندرقند. اهالی به کشاورزی گذران میکنند. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 1 ).

حیدرآباد. [ ح َ دَ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان سدن رستاق بخش مرکزی شهرستان گرگان. دارای 670 تن سکنه. محصولاتش غلات ، برنج و لبنیات. اهالی به کشاورزی و گله داری گذران میکنند. از صنایع دستی زنان بافتن پارچه های نخی و کرباس است. راه فرعی بشوسه دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 3 ).

حیدرآباد. [ ح َ دَ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان حومه بخش مرکزی شهرستان دامغان. واقع در 2هزارگزی جنوب شوسه دامغان به شاهرود. دارای 530 تن سکنه. محصولاتش غلات ، پسته ، پنبه ، انگور و حبوبات. اهالی به کشاورزی و گله داری گذران میکنند. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 3 ).

دانشنامه عمومی

حیدرآباد. حیدرآباد یکی از محله های قدیمی کرج مرکزی است.
حیدرآباد (هند) یکی از شهرهای هند است.
حیدرآباد (پاکستان) یکی از شهرهای پاکستان است.
حیدرآباد یکی از شهرستانهای جهرم در استان فارس ایران است.

دانشنامه آزاد فارسی

حیدرآباد (پاکستان). آرامگاه میر در حیدرآباد
آرامگاه میر در حیدرآباد
آرامگاه میر در حیدرآباد
شهری در استان سند۱، در جنوب شرقی پاکستان، به فاصلۀ ۱۰کیلومتری شرق رود سِند۲ و ۱۵۰کیلومتری شمالی شرقی کراچی۳. ۱,۱۵۱,۲۷۴ نفر جمعیت دارد (۱۹۹۸). مرکز مهم اداری، تجاری، و فرهنگی و نیز مرکز تولید صنایع دستی. در ۱۱۸۲ق/۱۷۶۸ به دست میان غلام شاه خان کلهوری، حکمران سند، ساخته و مرکز استان سند شد. نام آن در ابتدا نهرون کوت بود، اما در ۱۲۰۳ق/۱۷۸۹ میر فتحعلی خان تالپوری نام آن را به حیدرآباد تغییر داد. این شهر در دوران سلسلۀ تالپوران نیز پایتخت کشور سند بود. پس از سقوط تالپوران به دست انگلیسی ها در ۱۲۵۷ـ۱۲۵۸ق/۱۸۴۲ـ۱۸۴۳، حیدرآباد از مرکزیت سند خارج شد.
Sind ProvinceIndus RiverKarachi

حیدرآباد (هند). چارمنار، حیدرآباد
(یا: حیدرآباد دکن) مرکز ایالت آندرا پرادش۱ در جنوب مرکزی هند، کنار رود موسی۲ با ۳,۵۸۵,۶۰۰ نفر جمعیت (۲۰۰۳). از مراکز بزرگ تجاری، صنعتی، اداری، و فرهنگی است و فرش، ابریشم تولید می کند. دانشگاه معروف عثمانیه (۱۹۱۸) در این شهر است. محمدقلی ابن ابراهیم (۹۸۸ـ۱۰۲۰ق/۱۵۸۰ـ۱۶۱۲)، پنجمین سلطان سلسلۀ قطب شاهیان گلکُنده۳ در ۹۹۷ق/۱۵۸۹ حیدرآباد را بنا و آن را به نام معشوقۀ هندی خود بهاگنگر نامید، اما مدتی بعد نام شهر را به احترام علی بن ابی طالب به حیدرآباد تغییر داد. پس از انقراض قطب شاهیان به دست اورنگ زیب۴، این شهر به قلمرو مغولان هند پیوست. چین قلیچ خان ارسلان، ملقب به قمرالدین نظام الملک، که از جانب ناصرالدین محمدشاه گورکانی صوبه دار و حاکم حیدرآباد بود، در ۱۱۳۷ق/۱۷۲۴، با حفظ برخی شئون و جنبه های امپراتوری مغولان، عملاً دولت نظام های مستقل حیدرآباد را برپا کرد و از محمدشاه گورکانی لقب آصف جاه گرفت. آخرین نظام حیدرآباد در خلال تشکیل کشورها هندو پاکستان در صدد الحاق به پاکستان برآمد، اما ارتش هند با تصرف حیدرآباد مانع از اجرای نیات او شد. حیدرآباد، تا پیش از استقلال هند مرکز نواب نشین حیدرآباد و دومین پایتخت سلسلۀ قطب شاهیان گلکنده تا انقراض آن دولت در ۱۰۹۸ق/۱۶۸۷م بود، نواب نشین حیدرآباد در ۱۹۵۶ بین ایالت های مهارشترا، میسور، و آندراپرادش تقسیم شد. برخی ساختمان های تاریخی شهر عبارت اند از چارمنار (۹۹۹ق/۱۵۹۱)، پل قدیمی از ساخته های محمدقلی بن ابراهیم (۱۰۰۱ق/۱۵۹۳)، جامع مسجد، از ساخته های محمدقلی، بازار چارکمان، مکه مسجد، و کاخ نظام حیدرآباد.Andhra Pradesh StateRiver MusiGolcondaAurangzeb

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] حیدرآباد (دکن). حیدرآباد یا حیدرآباد دکن، مرکز ایالت آندرا پرادش هند و پایتخت سلسله نظام های دکن.
گروه های مذهبی هندو، سیک، مسلمان (شیعه و سنّی) در حیدرآباد زندگی می کنند. بیشتر مردم آنجا به زبان های اردو و تلوگو گفتگو می کنند و مراتی، کناره ای، فارسی، عربی و حبشه ای از دیگر زبان های رایج آنجاست. دانشگاه عثمانیه با ساختمان زیبا و ترکیبی از معماری اسلامی و هندو، مراکز علوم دینی جعفریه و حیدریه، کتابخانه های مهم سالارجنگ و حکومتی در این شهر قرار دارند.
شهر حیدرآباد در َ۳۶ ْ ۱۷ عرض شمالی و َ۴۷ َْ۷۸ طول شرقی، تقریباً در قسمت میانی دکن و نیمه شمالی ایالت آندرا پرادش، در جنوب هند، و در ارتفاع حدود ششصد متری از سطح دریا قرار دارد.

پیشنهاد کاربران

معنی واژه حیدرآباد ( چاراویماق ) نادرست است
حیدر یک فردی بزرگ بوده که این روستا را بنا نهاده و در این مکان شروع به زندگی نموده و اراضی این محل را خریداری کرده بودن
به همین دلیل
نام روستا را حیدر آباد تعیین نمودند
وزبان محلی این روستا بختیاری است
درصورتی که شما کلمه ( چاراویماق ) را بکار بردید که کلمه ترکی میباشد .
درنتیجه نادرست می باشد . باکمال تشکر

حیدر اباد


کلمات دیگر: