کلمه جو
صفحه اصلی

برنامه ریزی


مترادف برنامه ریزی : طرح ریزی، نقشه ریزی

مترادف و متضاد

schematization (اسم)
بدعتکاری، برنامه ریزی

planning (اسم)
برنامه ریزی، طرح ریزی

فرهنگ معین

( ~. ) (حامص . ) طراحی و تنظیم مقررات برای اجرای یک کار یا برنامه ای .

دانشنامه عمومی

طراحی وتنظیم مقررات برای اجرای یک کار


برنامه ریزی، فرایندی برای رسیدن به اهداف است. بسته به فعالیت ها، هر برنامه می تواند که بلندمدت، میان مدت یا کوتاه مدت باشد. برای مدیرانی که در جستجوی حمایت های بیرونی هستند، برنامه ریزی، مهم ترین و کلیدی ترین و آسان ترین سند برای رشد است. برنامه ریزی می تواند، نقش مهمی در کمک به جلوگیری از اشتباهات یا تشخیص فرصت های پنهان بازی کند. برنامه ریزی به پیش بینی آینده و ساختن آینده تا حدودی قابل تصور کمک می کند. آن پلی است بین آنجایی که هستیم و آنجایی که می خواهیم برویم. برنامه ریزی به آینده می نگرد.
برنامه ریزی راهبردی
مدیریت
برنامه ریزی یا طرح ریزی یعنی اندیشیدن از پیش. متخصصین از زوایای متعدد برای برنامه ریزی تعاریف متعددی ارائه کرده اند که برخی از آن ها از این قرار است:
برنامه ریزی، نوعی پدیده عینی اجتماعی است و خصوصیت های ویژه خود را دارد در عین حال، یک رویداد منحصربه فرد نیست که دارای یک ابتدا و انتهای مشخص باشد بلکه یک فرایند مستمر و دائمی و منعکس کننده تغییرات و در صدد رسیدن به اهداف است. در سازمان های پیچیده امروزی، بدون برنامه ریزی های دقیق، امکان ادامه حیات نیست و برنامه ریزی، مستلزم آگاهی از فرصت ها و تهدیدهای آتی و پیش بینی شیوه مواجهه با آن ها است.
تصمیم گیری، رکن اساسی تمام وظایف مدیریتی و در عین حال، مبنای برنامه ریزی است چرا که نمی توان گفت برنامه ای وجود دارد مگر اینکه تصمیمی اتخاذ شده باشد. به عبارت بهتر، تصمیم گیری، هسته مرکزی مدیریت است که در تمامی وظایف دیگر، نمود دارد، به همین دلیل برخی (مانند هربرت الکساندر سیمون) مدیریت و تصمیم گیری را دو واژه مترادف می دانند.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] برنامه ریزی، یعنی پیش بینی خردمندانه و تنظیم هدفمند فعالیت ها و نیازمندی ها در مدت زمان (شبانه روز، هفته، ماه و سال) بر اساس اولویت ها و متناسب با توان و خواسته اجرا کننده. انسان باید کارها و فعالیت های خود را سامان دهد و جایگاه زمانی همه خواسته ها و نیازمندی های خویش را معین کند.
امام علی (علیه السّلام): «همانا شبانه روز تو، تمام نیازهایت را پوشش نمی دهد، پس اوقات آن را بین کار و آسایش خود تقسیم کن.» انسان باید کارها و فعالیت های خود را سامان دهد و جایگاه زمای همه خواسته ها و نیازمندی های خویش را معین کند فرد منظم و با برنامه در تاروپود زمان و مکان فعالیت ها و اعمال خود را چنان به جا و به اندازه قرار می دهد که در نهایت بافته ای زیبا و لطیف پدید می آورد. او به خوبی می داند آرزوها و خواسته های انسان، و نیازهای انسان آن چنان گوناگون و متنوع است که انجام همه آن ها از قدرت و توانش بر نمی آید. تا آن جا که تامین همه آن ها در ظرف کوچک شبانه روز نمی گنجد.از این رو است که او به ناچار از میان آن ها مهم ترین ها را بر می گزیند و برای انجام هر یک، ساعت و زمانی مشخّص می سازد تا در طول زمان به گونه ای مستمرّ به آن ها بپردازد. بر این اساس است که از پراکنده ساختن زمان و فرسودن خویش در گذر آن می پرهیزد و از عمر خود ـ که اصلی ترین سرمایه اوست ـ بهترین بهره ها را می برد.
تعریف برنامه ریزی
در تعریف واژه و اصلاح برنامه ریزی، تعاریف و شناسه های گوناگونی به کار رفته است. یکی از این شناسه ها چنین می گوید: «پیش بینی خردمندانه و تنظیم هدفمند فعالیت ها و نیازمندی ها در مدت زمان (شبانه روز، هفته، ماه و سال) بر اساس اولویت ها و متناسب با توان و خواسته اجرا کننده» (مفاهیمی در برنامه و برنامه ریزی وجود دارد که به اختصار عبارتند از: ۱. توجه به آینده و پیش بینی آینده (حرکت از وضع موجود به وضع مطلوب)؛ ۲. فراگرد و مداومت (ارزیابی و اصلاح مداوم برنامه)؛ ۳. ارشاد و هدایت و کنترل فعالیت ها؛ ۴. مفهوم تفکر و عقلانیت و خردمندانه بودن؛ با توجه به مفاهیم بالا، برنامه ریزی این گونه نیز تعریف شده است: «فرا گردی مداوم، حساب شده، منطقی، جهت دار و رونگر به منظور ارشاد و هدایت فعالیت ها، برای رسیدن به هدف مطلوب» ) بر اساس این تعریف یک «برنامه خوب» چنین تعریف می شود: «چینش و جایگزینی خردمندانه و آینده نگر فعالیت ها و نیازمندی ها، در ظرف زمان بر اساس اولویت ها و متناسب با توان و خواسته اجراء کننده». (به سخن دیگر برنامه ریزی عبارت است از تدبیر و تقسیم امور «فالمدبرات امراً» «فالمقسمات امراً» به بیانی دیگر «تصمیم گیری پی در پی برای عمل در آینده را برنامه ریزی گویند».)
آثار برنامه ریزی
برنامه ریزی آثار بسیاری را در بر دارد که در زیر به برخی از آن ها اشاره می شود: ـ وظایف و کارها و فعالیت ها با پیش بینی و دقّت خردمندانه انتخاب می گردد.ـ خواسته ها و نیازها با اولویت مورد توجّه و گزینش قرار می گیرد.ـ بهداشت جسم و روح و میزان توانایی های آن ها مورد توجّه قرار می گیرد.ـ از فرصت ها و امکانات بیشترین استفاده و بهره وری می شود.ـ عادت های مفید ایجاد می شود و در نتیجه کارها با سهولت بیشتری انجام می گیرد.ـ بهره وری بیشتر از عمر و توانایی ها به دست می آید.ـ با انجام پی در پی و بلند مدّت کارها و فعالیت ها، آن ها مفیدتر و محبوب تر می شوند.ـ از فرسایش توان و پراکندگی و نگرانی، تشویش و سرگردانی پیش گیری می شود.ـ ارزیابی، بررسی و پیگیری از نحوه انجام کار و پشرفت آن ممکن می شود.این آثار، رسیدن به اهداف تعریف شده را ـ با استمداد از پروردگار متعال ـ آسان و ممکن می کند.
ویژگی های برنامه ریزی خوب
...

پیشنهاد کاربران

programme

برنامه ریزی یعنی= بر نامه ریزی
یعنی = روی کاغذ ریختن
هر کار یا موضوعی را که بصورت طبقه بندی شده، بر روی کاغذ بنویسیم آن کار یا موضوع را برنامه ریزی کرده ایم. حال بسته به نحوه طبقه بندی و نمایش جزئیات قابل فهم بیشتر، این برنامه ریزی درجه بندی می شود. . .

هر کار یا موضوعی که بر روی کاغذ ( چه کاغذ معمولی و چه صفحه الکترونیکی ) نوشته نشود، فاقد برنامه ریزی است. . .

برنامه ریزی به معنی سازماندهی و طبقه بندیِ کارها در زمانِ مُعین هستش.

برنامه ریزی برای کار های روزانه میشهplanning?

برنامه ریزی ( Planning ) : [ اصطلاح بازار کسب و کار ] یک روش تفصیلی است که برای پیشبرد یک کسب و کار، طرح ریزی شده است.


کلمات دیگر: