کلمه جو
صفحه اصلی

اعتدال در مصرف

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] در قرآن و روایات ، اعتدال در مصرف مورد توجه قرار گرفته و رعایت آن از ویژگی های مؤمنان دانسته شده است: والذین اذا انفقوا لم یسرفوا ولم یقتروا وکان بین ذلک قواما؛ و آنان که وقتی انفاق می کنند، نه از حد معمول (و متعارف) می گذرند و نه تنگ می گیرند، و (انفاقشان) همراه میان این دو در حد اعتدال است.
«اعتدال»، مصدر باب افتعال از ریشه «ع، د، ل» به معنای حد متوسط میان دو وضعیت متفاوت است؛ همچنین هرگونه تناسبی که لازمه آن، برقراری مساوات میان چند جهت گوناگون باشد، اعتدال نامیده می شود و نقطه مقابل آن افراط و تفریط است.
اعتدال در قرآن کریم
واژه اعتدال در قرآن کریم نیامده است؛ ولی این مفهوم را می توان از واژگان «قوام» «وسط» «قصد»، «سواء» و «حنیف» استفاده کرد. همه این واژگان به معنای وضعیت میانه و حد وسط اشاره دارد. واژگانی همچون « اسراف ، اتراف ، تبذیر ، غلو، اعتداء، فرط، تفریط و قتر» که در دو سوی وضعیت میانه قرار دارد، در ارتباط با موضوع اعتدال است. اعتدال درمصرف سرمایه های خداددی یکی از توصیه های ارزشمندی است که در مصادیق گوناگون مثل اعتدال در انفاق و اعتدال در خوردن و آشامیدن، در قرآن مطرح شده است.
تفسیر آیه ۶۷ فرقان
در این آیه اعتدال در مصرف مورد توجه قرار گرفته و رعایت آن از ویژگی های مؤمنان دانسته شده است. توجه به مفردات آیه ما را به مفهوم اعتدال مورد نظر خداوند بیشتر راهنمایی می کند.
← معنای انفاق
...


کلمات دیگر: