کلمه جو
صفحه اصلی

محمود بهارمست

دانشنامه عمومی

محمودخان بهارمست جزو دانشجویانی بود که در زمان تصدی وزارت جنگ توسط رضاخان در خرداد ۱۳۰۲ برای تحصیل به مدارس نظامی فرانسه فرستاده شدند. بهارمست نیز در مدرسه توپخانه پواتیه به تحصیل امور نظام پرداخت. وی در ۱۳۱۳ سرهنگ، در ۱۳۲۰ سرتیپ و در ۱۳۲۶ سرلشکر شد. مهمترین سمت های وی عبارت بود: ریاست ستاد لشکر یکم، رئیس اداره توپخانه، رئیس اداره سررشته داری ارتش، فرمانده دانشکده افسری، فرمانده دانشگاه جنگ و رئیس ستاد ارتش در زمان دکتر مصدق. پس از جریان نهم اسفند ۱۳۳۱ بازنشسته شد. وی در سال های پایانی زندگی بینایی اش را از دست داده بود. تألیفات چاپ نشده بسیاری داشت که از جمله فرهنگ واژگان پارسی سره بود. بهارمست در سال ۱۳۵۷ درگذشت.
دکتر باقر عاقلی (۱۳۸۰)، شرح حال رجال سیاسی و نظامی معاصر ایران، تهران: نشر گفتار / نشر علمی، شابک ۹۶۴-۵۵۷۰-۶۰-۳

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] سرلشکر محمود بهارمست در سال ۱۲۷۸ (ه. ش) در تهران متولد شد. در مدرسه ی نظام و دانشکده ی افسری و دانشگاه جنگ درس خواند و بالاخره به مقام سر لشکری ارتقاء یافت. وی در سال ۱۳۵۶ در حالی که از دو چشم نابینا شده بود، در تهران درگذشت.
وی تحصیلات مقدماتی را در دارالفنون و مدرسه ی سن لویی فرانسه به پایان رساند و وارد مدرسه ی نظام مشیرالدوله در تهران شد، وی در سال ۱۲۹۹درجه ی افسری گرفت و دو سال بعد از طرف وزارت جنگ برای ادامه تحصیل به اروپا اعزام گردید و دانشکده ی افسری فونتن بلو را به پایان رسانید و در رسته ی توپخانه متخصص گردید. وی پس از ورود به ایران در واحدهای مختلف به آموزش فن توپخانه پرداخت تا سرانجام با درجه ی سرهنگی به ریاست ستاد لشکر اول منصوب گردید. در همین سمت دانشگاه جنگ را تمام کرد و به فرماندهی تیپ توپخانه ی مرکز رسید. در سال ۱۳۲۰ با درجه ی سرتیپی رئیس واحد توپخانه ی ارتش منصوب گردید و سپس به ریاست اداره ی سر رشته داری منصوب گردید پس از آن چندی فرمانده دانشکده افسری و چندی هم فرمانده دانشگاه جنگ شد و به مقام سرلشکری ارتقاء یافت.
اعزام به اروپا
رضاخان وزیر جنگ درنظر داشت، تعدادی محصل به اروپا اعزام کند، وی از اعزام این محصلین به اروپا دو هدف داشت: ۱- تحصیل علوم نظامی و آشنایی یا قابلیت های نظامیان ۲- آشنایی با آداب و رسوم زندگی اروپاییان؛ تا این نظامیان بتوانند این فرهنگ را در جامعه ی ایران پیاده کنند رضاشاه لایحه ی اعزام ۶۰ نفر را به مجلس شورای ملی داد که پس از چند جلسه بحث و گفتگو ۴۷ نفر از سرتیپ و ستوان سوم انتخاب شدند که سرلشکر محمود بهارمست یکی از آن محصلین بود که در سال ۱۳۰۲ به فرانسه اعزام شدند.
واردشدن در مدرسه نظام
تعداد داوطلبانی که وارد امتحان دخولی در این مدرسه شدند، دویست نفر بودند که بهارمست که سرتیپ ارتش و ریاست سرشته داری ارتش بود، جزء یکی از آن ها بود که در این امتحان عده ای که حدود ۴۰ نفر بودند، پذیرفته شدند که بهارمست جزء برندگان اصلی این امتحان بود که این مدرسه دارای بهترین معلمان و بهترین شاگردان بود. بهارمست هنگام ورود رزم آرا به مدرسه نظام هم کلاس وی بود. بهارمست همکلاس رزم آرا و رفاقت و دوستی نیز با علی اکبرخان احتشامی و عبدالله خان هدایت داشت که اکثر اوقات با هم در تفریح و گردش و مسافرت و همکاری با یکدیگر بودند. البته سایر رفقا هم بودند، نه به حدی که برای افراد بالا ذکر شد. و این دوستی و رفاقت روز به روز شدیدتر می شد. با انتصاب رزم آرا به ریاست ستاد ارتش به جای سرلشکر فرج الله اق اولی وضعیت ستاد ارتش تغییراتی کرد، اتخاذ تصمیم گیری هایی در تجدید سازمان ارتش که هم جنبه سیاسی داشت و هم جنبه فنی از اقدامات رزم آرا بود که از جمله آن انتصاب سرتیپ بهارمست به معاونت ستاد ارتش و سرتیپ کیا به معاونت رکن دوم ارتش بود.
ارتباط با فرماندهی لشکر تبریز
...


کلمات دیگر: