کلمه جو
صفحه اصلی

ابو السرائیه

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] موسس این گروه اصفر معروف به ابوالسرایا است که نامش: سری بن منصور شیبانی است. وی خود را از فرزندان هانی بن قبیصة بن هانی بن مسعود شیبانی می دانست و در کوفه خروج کرده بود و محمد بن ابراهیم علوی معروف به" ابن طباطبا" با او همراهی می کرد.
ابوالسرایا چهارپا دار بود و به همین دلیل مرکب کرایه می داد. اندک اندک قدرتمند شد و در یک درگیری مردی از بنی تمیم را در جزیره کشت و مال او را ربود. او را تعقیب کردند ولی او گریخت و از رود فرات به طرف شام رفت. در آنجا به راهزنی مشغول شد بعد از آن به یزید بن مزید شیبانی در ارمنستان پیوست و سالار سپاه یزید شد و به جنگ خرمیان رهسپار شد. از خرمیان کشت و سخت زیان رسانید و غلام یزید را که نزد آنها اسیر بود آزاد کرد. پس از عزل والی ارمنستان به احمد بن مزید پیوست. احمد هم او را به فرماندهی لشکر برای جنگ هرثمه فرستاد که فتنه میان امین و مامون برخاسته بود. اما با نامه ای که هرثمه برای او فرستاد به یاران او ملحق شد. شمار پیروان او بالغ بر دو هزار سوار و پیاده شد. پس از قتل امین هرثمه از مواجب او و اتباع کم کرد. او نیز اجازه سفر حج خواست و هرثمه به او اجازه داد بیست هزار درهم هم به او بخشید. او آن مال را میان اتباع خود تقسیم نمود و به راه حجاز رفت و به آنها گفت: شما یگان یگان و گروه گروه دنبال من بیائید و به من ملحق شوید. آنها هم در راه به کاروان ها و مناطق حمله می کردند و حتی برخی از سپاه هرثمه که به تعقیب آنه آمدند، شکست خوردند و گریختند. سپس منطقه «دقوقا» را قصد کرد. در آنجا ابوضرغامه عجلی حکومت داشت که گریخت و به قلعه دقوقا پناه برد. ابوالسرایا هم او را محاصره نمود و اموال ایشان را تصاحب کرد. از آنجا به انبار رفت که حاکم انبار ابراهیم شروی بود. ابو السرایا ابراهیم را کشت و هر چه در آنجا بود ربود سپس به شهر رقه رفت. در آنجا محمد بن ابراهیم معروف بابن طباطبا (که از بزرگان زیدیه بود) او را دید و از او بیعت گرفت و سپس او را به کوفه فرستاد وخودش نیز به کوفه آمد تا مقدمات بیعت با خود را فراهم سازد.
بیعت مردم
ابوالسرایا در کوفه مردم را به الرضا از آل محمد دعوت کردند و محمد ابن طباطبا در میان ازدحام مردم بر پای خاست و خطابه ای ایراد کرد و ضمن خطابه اش چنین گفت: من شما را به سوی کتاب خدا و سنت رسول خدا دعوت می کنم. مرام ما اینست که یک تن از فرزندان رسول اکرم را به خلافت برگزینیم و بر اساس قرآن کریم در سایه ی دولتش ایمن باشیم. مرام ما عمل به قرآن و امر بمعروف و نهی از منکر است. عموم مردم کوفه نیز در موضعی که معروف است به قصر الضرتین (یعنی کاخ دو هوو) با محمد بن ابراهیم بیعت کردند. محمد بن ابراهیم کاخ عباس بن موسی بن عیسی را گرفت و گنجی عظیم که در آنجا بود را به تصرف درآورد. حسن بن سهل بعد از توبیخ و ملامت کردن والی کوفه (سلیمان بن منصور)، برای جنگ آنها زهیر بن مسیب ضبی را با ده هزار سوار و پیاده سوی کوفه فرستاد. ابن طباطبا و ابو السرایا به جنگ او رفتند و در قریه شاهی مقابله رخ داد او شکست خورد و لشکر گاه او را غارت کردند.
کشته شدن ابن طباطبا
فردای آن روز پنجشنبه، رجب سال ۱۹۹هـ ق، محمد بن ابراهیم بن طباطبا، ناگهان درگذشت. گفتند که ابو السرایا وی را مسموم کرده بود و سبب آن چنانکه گفته اند آن بود که وقتی ابن طباطبا همه مال و سلاح و اسب و چیزهای دیگر را که در اردوگاه زهیر بود به تصرف آورد، به ابوالسرایا نداد و به همین دلیل مسمومش کرد.
بیعت با پسر ابن طباطبا
...


کلمات دیگر: