کلمه جو
صفحه اصلی

بنی تمیم

فرهنگ فارسی

نام قوم و قبیل. از قبایل عرب ٠ یکی از ملوک عرب از قبیل. بنی تمیم که به بی انصافی موصوف و به ظلم و تعدی معروف بود به زیارت آمد ٠

لغت نامه دهخدا

بنی تمیم. [ ب َ ت َ ] ( اِخ ) نام قوم و قبیله ای از قبایل عرب. ( غیاث ) ( آنندراج ) : یکی از ملوک عرب از قبیله بنی تمیم که به بی انصافی موصوف و به ظلم و تعدی معروف بود به زیارت آمد. ( گلستان سعدی ).

دانشنامه عمومی

بنی تَمیم یکی از قبایل بزرگ عرب است که بیشتر در شبه جزیره عربستان و مناطق همسایه آن زندگی می کنند.
نسب این قبیله به جدشان تمیم بن مُر بن اُد بن طابخه بن الیاس بن مُضَر بن نزار بن مَعَد بن عدنان که جد قبائل عدنانیست می رسد.اکثریت تمیمیی ها در عراق و خوزستان ساکن هستند.
گروهی از عشایر عرب ایرانی که در استان خوزستان و در ناحیه دشت میشان زندگی می کنند هم از این قبیله هستند.
عشایر تمیمی در روزگار پیش از اسلام هم پیمان ساسانیان بودند. وصلت با خاندان بازرنگی که ساسان همسر خود را از این خاندان گرفته بود ، علت اصلی این هم پیمانی بوده است .

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] تَمیم، یکی از بزرگترین قبایل اعراب عدنانی (شمالی)می باشد.
در میان قبایل متعدد عرب، بنی تمیم از جهات گوناگون اهمیت پیدا کرده است، از جمله: کثرت جمعیت، تعدد تیره ها، فزونی جنگ ها، شگردهای جنگی، گستره جغرافیایی، ویژگی های زبانی و گرایش های مذهبی. به همین سبب تاریخ نویسان و مصنفان عرب اهتمام ویژه ای به ضبط و نقل اخبار این قبیله نشان داده اند.
آثار نوشته شده در مورد تمیم
چنانکه از آغاز قرن دوم و با رواج کتابت در میان مسلمانان، تک نگاری های متعددی درباره این قبیله پدید آمد، مانند کتاب اخبار تمیم، و کتاب حلق تمیم بعض ها بعضاً، هر دو تألیف ابوالیَقْظان سُحَیم (عامر) بن حفص (متوفی ۱۹۰) (متوفی ۱۷۰)؛ کتاب ایام بنی مازن و اخبارهم تألیف ابوعبیده مَعْمَر بن مثنّی تیمی (متوفی ۲۱۰ یا ۲۱۱) و کتاب حلف کلب وتمیم، از هشام بن محمد بن سائب کلبی (متوفی ۲۰۶). چند کتاب دیگر کلبی از جملة الایام، ایام فزاره و وقایع بنی شیبان، و کتاب النوافل را نیز می توان از منابع مهم شناختِ جنگ ها و وقایع بنی تمیم به شمار آورد. اگرچه هیچ یک از این منابع باقی نماند، احتمالاً مورخان و مؤلفان بعدی، که بتفصیل به شرح سرگذشت این قبیله پرداخته اند، به چنین کتاب هایی دسترسی داشته و برخی از آن ها، شماری از صاحبان این آثار از دست رفته را در زمره راویان اخبار کتاب های خود ذکر کرده اند. در میان متون تاریخی موجود، کتاب های انساب الاشراف بلاذری، الاغانی ابوالفرج اصفهانی، تاریخ طبری و الکامل ابن اثیر از قدیمترین و اصیل ترین مآخذ تاریخ بنی تمیم به شمار می روند. در کتاب های نسب شناسی حجم مطالب متعلق به قبیله تمیم، به دلیل اهمیت و گستردگی این قبیله، بسیار بیش تر از مباحث مرتبط با سایر قبایل است. در کتاب جَمْهَرة النسب ابن کلبی جمعاً ۵۳ تیره فرعیِ قبیله بنی تمیم معرفی و شمارش شده است.
نسب شناسی و پراکندگی
تمیم بن مُرّ بن اُدّ بن طابخة بن الیاس بن مُضَر، نیای قبیله بزرگ تمیم، سه پسر به نام های زید مناة، عمرو و حارث داشت. در میان فرزندانِ زید مناة، سعد و مالک اهمیت بیشتری یافتند. سعد ده فرزند داشت که از میان آنان عمرو و کعب را، بطون و بقیه را ابنا خوانده اند. اهمیت کعب از آنروست که نسب بنی سعد بن زید مناة ــ که جمعیت بسیار گسترده ای را تشکیل می دادند ــ به او می رسد و شاید علت نام گذاری کعب به بطون (جمع بطن) ــ که در تقسیم بندی واحدهای قبیله در مرتبه ای فروتر از قبیله قرار می گیرد ــ همین کثرت جمعیت باشد. لقب مزروعان هم که به دو تن از پسران سعد (عوف و کعب یا مالک و کعب یا مالک و عمرو) داده اند، نشانه بهره مندی ایشان از اموال و افراد بسیار است. بجز مالک و عمرو، به سایر فرزندان کعب بن سعد، اجارِب می گفتند، زیرا آنان، بنا به نوشته نسب شناسان، بدکار بودند و مردمان را رسوا و بدنام می کردند. عمرو بن کعب دو پسر به نام های ودیعه و حارث (مُقاعِس) داشت. عُبَید، یکی از پسران مقاعس، هشت فرزند داشت که بجز بنی مِنْقَر، بقیه را لُبَد (لِبَد، لِبْد) می خواندند زیرا علیه بنومُرّة بن عبید هم پیمان شدند. منقر بن عبید، نیای قیس بن عاصم، از رؤسای وفد بنی تمیم در عام الوفود بود که پیامبر او را «سیّد اهل الوَبَر» (آقای چادرنشینان/ بادیه نشینان) خواند. از میان بنی صُریم (صَریم) بن مقاعس، عبداللّه بن اباض که اباضی ها به او منسوب اند، و عبداللّه بن صَفّار که صُفری ها بدو منسوب اند، و بُرَک یا بَرْک بن عبداللّه، ضارب معاویه در شب نوزدهم رمضان سال ۴۰)، به خارجی گری شهرت بسیار داشتند. دیگر فرزند مهم کعب، عوف بود که چهار تن از فرزندان او، عُطارِد، بَهْدَلَه، جُشَم و بَرنیقا (بَرنیق)، ملقب به جِذاع (اجداع) بودند. گروهی از اینان برخی از منصب های حج را تا زمان ظهور اسلام در اختیار داشتند. این امر بعدها از مفاخر بنی تمیم به شمار آمد. ربیعة بن کعب بن سعد یکی دیگر از فرزندان کعب، نیای قاتلِ زبیر بن عوام، عمرو بن جُرْموز، بوده است.
بنی حنظله
...


کلمات دیگر: