کلمه جو
صفحه اصلی

تاریخ طبری

فرهنگ فارسی

موسوم به تاریخ الرسل و الملوک در تاریخ عالم بزبان تازی تالیف محمد بن جریر طبری این کتاب بوسیله ابوعلی بلعمی بفارسی ترجمه شده.

دانشنامه عمومی

تاریخ الرسل و الملوک یا تاریخ الامم و الملوک معروف به تاریخ طبری کتابی است به زبان عربی که توسط محمد بن جریر طبری تاریخ نگار و پژوهش گرِ ایرانی مسلمان در اواخر سده سوم پس از هجرت به رشته تحریر درآمده است و یکی از بزرگترین و معتبرترین منابع دوره اسلامی است.طبری نویسندهٔ مشهورترین، مهم ترین و ارزشمندترین مجموعه های مفصل تاریخ عمومی اسلام و جهان به شمار می آید.این کتاب، تاریخ را از زمان خلقت شروع کرده و سپس به نقل داستان پیامبران و پادشاهان قدیمی می پردازد. در بخش بعدی کتاب طبری به نقل تاریخ پادشاهان ساسانی می پردازد، و از آنجا به نقل زندگی پیامبر اسلام، محمد می پردازد. در این کتاب وقایع پس از شروع تاریخ اسلامی (مقارن با هجرت به مدینه) به ترتیب سال تنظیم شده و تا سال ۲۹۳ هجری شمسی را در بر می گیرد.
تاریخ پیش از اسلام: بخش پیش از اسلام مشهورترین، مهم ترین قسمت آن است و نویسنده این بخش از کتاب را پس از پایان تفسیر طبری (تفسیر قرآنش) تألیف نمود.
پس از اسلام: در تاریخ پس از اسلام این کتاب، نویسنده وقایع را به صورت وقایع نگاری نقل می کند. این بخش (پس از اسلام) خود مشتمل بر سه بخش جداگانه دیگر است.
تاریخ طبری شامل دو بخش کلی است:
نکته در خور توجه این است که طبری از چه سالی شروع به نوشتن کتاب های خود کرده است ؟! برخی می گویند که او در سال ۲۱۰ ه‍.ق شروع به تحریر کتاب خود کرده است و برخی روایت ها حاکی از آن است که طبری بخش تاریخ عباسیان را در کتاب جداگانه ای به نام القطعین تألیف کرده است و این خود نشان دهنده این است که طبری تاریخ خود را فقط تا پایان دوره عباسیان نوشته است.
تاریخ طبری دارای ۱۶ جلد و مرجع عمده تاریخ ایران تا اول سده چهارم هجری است، همچنین این کتاب مأخذ عمده بسیاری از کسانی واقع شده است که بعد از طبری به تألیف تاریخ اسلام اهتمام ورزیده اند.همچنین تاریخ طبری در ۵ جلد چاپ شده که این را جزئیات می نامند

دانشنامه آزاد فارسی

تاریخ طَبَری
(یا: تاریخ الامم و الملوک؛ تاریخ الرسل و الملوک) کتابی در تاریخ عمومی به عربی از محمد بن جریر طبری (۲۲۴ـ۳۱۰ق). مشتمل بر تاریخ جهان از آغاز آفرینش تا ۳۰۲ق. این کتاب نخستین تاریخ عمومی اسلامی به شمار می رود. روش تاریخ نگاری طبری توصیفی است و اخبار و روایات مربوط به حوادث و رویدادها را بدون نقد و بررسی در تاریخ خود آورده است. او نه تنها از آثار معتبر مورخان و محدثان پیش از خود چون ابن اسحاق، واقدی، کلبی، ابن سعد استفاده کرده، بلکه از روایات شفاهی که ضمن مسافرت های خود جمع آوری کرده، بهره برده است. رویدادهای تاریخ طبری هر اندازه به زمان حیات مؤلف نزدیک تر می شود مختصرتر است. ابوعلی بلعمی در ۳۵۲ق کتاب را به فارسی ترجمه و تلخیص کرد. ذیل های متعددی از قرن ۴ق به بعد بر این کتاب نوشته شده و بخش هایی از آن به زبان های اروپایی و ترکی استانبولی ترجمه شده است. در سال های ۱۸۷۶ تا ۱۹۰۱ دخویه و برخی دیگر از اسلام شناسان این کتاب را در لیدن منتشر کردند و پس از آن بارها در مصر به چاپ رسید. گزیده هایی از این کتاب به فارسی ترجمه شده و ترجمۀ ابوالقاسم پاینده نیز در ۱۵ جلد چاپ و منتشر شده است. (تهران، ۱۳۵۲).

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] تاریخ طبری، تاریخی است، عمومی (از آغاز آفرینش تا ۳۰۲) که به زبان عربی و تألیف ابوجعفر محمدبن جریر طبری (متوفی ۳۱۰)می باشد.
نام اصلی کتاب تاریخ الامم و الرسل و الملوک است، اما به تاریخ طبری مشهور شده است.

ویژگی های تاریخ طبری
این کتاب به سبب تفصیل، قدمت و روش خاص مؤلف، اثری منحصر به فرد و معتبر است.

تاریخ تالیف کتاب
تاریخ دقیق آغاز تألیف آن معلوم نیست، ولی مسلّم است که طبری پس از نوشتن جامع البیان فی تفسیر القرآن به تألیف آن پرداخته است
وی تفسیر خود را از ۲۸۳ تا ۲۹۰ بر شاگردانش املا می کرده و سپس اجازi روایت تاریخ خود را تا حوادث ۲۹۴، یعنی تا پیش از روی کار آمدن مقتدر، به شاگردانش داده است.
به نوشته یاقوت حموی متوفی در قرن هفتم، تألیف تاریخ طبری در ۳۰۳ به پایان رسیده است.

محتوای کتاب تاریخ طبری
...

پیشنهاد کاربران

بنام خدا
باسلام، تاریخ طبری که نوشته محمد بن جریر بن یزید طبری هست یک تاریخ عمومی از افرینش تا زمان خود را در بر میگیرد، متاسفانه طبری کسی بودکه مطالبی را که میشنید بدون تحقیق در صحت و سقم ان ، مطلب را وارد کتابش میکرد، از طرفی طایفه بنی قریظه که در صدر اسلام یکی از دشمنان قسم خورده اسلام بوده با ساختن اسراییلات ان را سینه به سینه نقل تا در قرن سوم قمری برخی از ان خزعبلات وارد تا ریخ طبری شد بدون انکه خود بداند. این اسراییلات علاوه بر تاریخ وارد تفسیر وی شده و دانشمندان مسلمان که در حوزه تاریخ ویا تفسیر کار میکردند در قرون بعدی با استناد به تاریخ معروف طبری این موارد را وارد تاریخ یا تغسیر خود کردهاند و در ضمن طبری هیچ اشارهای به واقعه عظیم غدیر خم ننموده است ویا شاید حذف شده است به خاطر این امر چاپخانه معروف بریل در شهر دانشگاهی لیدن که مفتخر به چاپ ۶۰۰۰ عنوان کتاب شرقی اسلامی به سه زبان عربی، فارسی و ترکی در طول تاریخ سیصد ساله خود میباشد تاریخ طبری را با علم وجود اسراییلات با رها چاپ کرده است و دانشمندان غربی زمانیکه کتابی مینویسند به تاریخ و تفسیر طبری استناد میکنند این ناشر لیدنی چرا یکبار نهج البلاغه را با علم به اینکه مهمتر از ان کتاب که توسط مخلوق نوشته شده چاپ نکرده اند. با تشکر


کلمات دیگر: