کلمه جو
صفحه اصلی

تجارت در حج

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] تجارت در حج (قرآن). تجارت، خرید و فروش و تصرف در اصل سرمایه برای دستیابی به سود است. در برخی آیات قرآن کریم به عقیده برخی مسلمانان، که تجارت در حج را گناه می دانسته اند اشاره شده است.
ممنوعیّت تجارت و فعالیّتهای اقتصادی در حج، پندار غلط برخی مسلمانان صدر اسلام بود: «الحج اشهر معلومـت... • لیس علیکم جناح ان تبتغوا فضلا من ربکم...؛ حج، در ماههای معینی است!... •گناهی بر شما نیست که از فضل پروردگارتان (و از منافع اقتصادی در ایام حج) طلب کنید (که یکی از منافع حج، پیریزی یک اقتصاد صحیح است)... .» نقل شده است: برخی مسلمانان، تجارت در حج را گناه می دانسته اند. خداوند در این آیه به جواز تجارت در حج تصریح نموده است.
← دیدگاه تفسیر المیزان
آز آیه ۱۹۸ سوره بقره جواز کسب و تجارت، در سفر حج استفاده می شود:لیس علیکم جناح ان تبتغوا فضلا من ربکم فاذا افضتم من عرفـت... «بر شما گناهی نیست که (در سفر حج) از فضل پروردگارتان (روزی خویش) بجویید پس چون از عرفات کوچ نمودید خدا را در مشعر الحرام یاد کنید و یادش کنید که شما را که پیشتر از بیراهان بودید فرا راه آورد.» یـایها الذین امنوا لاتحلوا شعـئر الله... ولا ءامین البیت الحرام یبتغون فضلا من ربهم... «ای کسانی که ایمان آورده اید حرمت شعایر خدا و ماه حرام و قربانی بی نشان و قربانیهای گردن بنددار و راهیان بیت الحرام را که فضل و خشنودی پروردگار خود را می طلبند نگه دارید و چون از احرام بیرون آمدید (می توانید) شکار کنید و البته نباید کینه توزی گروهی که شما را از مسجد الحرام باز داشتند شما را به تعدی وادارد و در نیکوکاری و پرهیزگاری با یکدیگر همکاری کنید و در گناه و تعدی دستیار هم نشوید و از خدا پروا کنید که خدا سخت کیفر است» («یبتغون فضلا» به تجارت تفسیر شده است. )
← دیدگاه تفسیر المیزان
لیشهدوا منـفع لهم... «تا شاهد منافع خویش باشند و نام خدا را در روزهای معلومی بر دامهای زبان بسته ای که روزی آنان کرده است ببرند پس از آنها بخورید و به درمانده مستمند بخورانید.» لام بر سر جمله مورد بحث لام تعلیل، و یا لام غایت است. و این جار و مجرور متعلق است به جمله" یاتوک" یعنی اگر اعلام کنی می آیند، به سوی تو، برای اینکه منافع خود را مشاهده کنند. و بنا بر اینکه لام غایت باشد معنا این می شود که: می آیند به سوی تو و منافع خود را مشاهده می کنند.
← منافع دنیوی و اخروی حج
...


کلمات دیگر: