کلمه جو
صفحه اصلی

خطبه فدکیه

دانشنامه عمومی

خطبهٔ فدک سخنرانی فاطمه زهرا در مسجد پیامبر پس از درگذشت پدرش و در جریان ماجرای اختلاف مالی با ابوبکر بر سر فدک بود. محتوای این خطبه افزون بر توضیح دربارهٔ مسئلهٔ فدک، دربارهٔ توحید، نبوت، معاد، احکام، قرآن، وضعیت عربستان پیش از بعثت، فعالیت های پیامبر و علی بن ابی طالب برای گسترش و تثبیت اسلام، فتنه ها، غدیرخم، عهدشکنی مردم، ماجرای سقیفه و مخالفت با نص صریح قرآن است.نبو
فدک ناحیه ای در نزدیک خیبر و به فاصلهٔ دو تا سه روز راه پیاده تا مدینه قرار داشت که از آب کافی برخوردار بود و خرمای فراوانی در آن به عمل می آمد. این زمین پیش از اسلام متعلق به یهودیان بنی نضیر بود و محمد با صلح آن را به دست آورد.
پس از وفات پیامبر اسلام، کشمکشی بین ابوبکر، خلیفهٔ وقت، ازیک سو و فاطمه و عباس، عموی محمّد، ازسوی دیگر بر سر اموال محمّد به وجود آمد. به گفتهٔ ولیری در دانشنامهٔ اسلام، این اختلاف بر سر اموالی مانند فدک و سهمی از خیبر بود. فاطمه و عباس ادعای تملک و به ارث رسیدن این اموال را داشتند. اما ازدیگرسو ابوبکر از دادن این اموال به آنان سر باز زد با این استدلال که پیامبر به او گفته است که اموال او به ارث نمی رسد و باید صرف صدقه شود. بررسی احادیث نشان می دهد که در طی دو مرحله، فاطمه در این مورد با ابوبکر به جدال پرداخت که در مرحلهٔ اول عباس نیز در این اختلاف حضور داشت. در برخی منابع اهل سنت مانند طبری به مصادرهٔ فدک، اعتراض فاطمه، پاسخ ابوبکر و خشم فاطمه نسبت به او اشاره شده یا برخی مانند بلاذری مفصل تر موضوع را نقل کرده اند. اما بیشتر آن ها از دید میراث به آن نگریسته اند و با گزارش گفتهٔ ابوبکر موضوع را ختم کرده اند و گاهی تا جایی پیش رفته اند که گفته اند فاطمه پس از شنیدن استدلال ابوبکر از اعتراض دست کشید. ازسوی دیگر، پژوهشگران شیعه براساس منابع اهل سنت، گزارش های احتجاج های فاطمه زهرا را نقل کرده اند. آنان برپایهٔ همین منابع نشان داده اند که پس از مصادرهٔ فدک به دست ابوبکر، فاطمه زهرا بارها با او و در منظر عمومی احتجاج کرده است. در یکی از این گزارش ها که در حضور مهاجر و انصار انجام شده، فاطمه گفته که فدک هبهٔ پیامبر است و بر این گفتهٔ خویش، علی، حسن، حسین و ام ایمن را شاهد آورد؛ و پس از آن ادامه داده که حدیث مورداستناد ابوبکر را نه تنها کسی نشنیده، بلکه برخلاف نص صریح قرآن است. اما این استدلال ها مورداعتنا واقع نشد.
ویلفرد مادلونگ می گوید ابوبکر بدین ترتیب، نه تنها اموال خاندان محمّد را از اختیار آن ها درآورد، بلکه اظهار کرد که اگر آن ها نیاز مالی داشته باشند صدقه بگیرند. این کار در مخالفت قطعی با سنت محمّد بود که خاندانش را به جهت موقعیت طهارت از پذیرش صدقه منع کرده بود. هم چنین، بدین ترتیب پرداخت سهم ویژهٔ (خمس) آن ها از غنائم و فیء هیچ توجیهی نداشت. علاوه برآن، این حدیث که ابوبکر طرح کرد، به ابوبکر این اعتبار را می داد که محمّد به او دستورهای ویژه ای برای خلافت پس از خود داده است. چنان که عایشه می گوید، فاطمه پس از آن ابوبکر را ترک کرد و تا شش ماه بعد که از دنیا رفت با وی سخن نگفت. علی نیز، فاطمه را شبانه دفن کرد و به خلیفه اطلاع نداد. به طور طبیعی موضع شیعیان بر این است که این اموال متعلق به فاطمه است و آن ها توسط ابوبکر غصب شده است. سید جعفر شهیدی، از افراد غیرشیعه ای چون ابن ابی الحدید و نقیب بصری یاد می کند که به نقل رویداد خطبهٔ فدکیه پرداخته اند. او با این استدلال که این افراد — اهل سنت معتزلی — سودی از جعل این روایات نمی بردند، رویداد دعوای حقوقی فدک را صحیح می داند.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] خطبه ای که بانوی گرامی اسلام، حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها)، در فاصله زمانی کوتاهی پس از ر حلت مصیبت بار پدر بزرگوارشان، در مسجدالنبی (صلی الله علیه وآله وسلم) و در حضور بسیاری از انصار و مهاجرین ایراد فرمودند.
این خطبه یکی از اسناد و مدارک تاریخی مهم مربوط به وقایع صدر اسلام، و تحولاتی است که منجر به انزوای کامل امام علی (علیه السّلام) از صحنه سیاسی – اجتماعی جامعه گردید. این خطبه که پس از تلاشهای بی نتیجه فاطمه (سلام الله علیها) جهت استرداد فدک (فدک از جمله قرا و قصبات حجاز و حوالی خیبر است که با مدینه طیبه دو یا سه روز طی مسافت فاصله دارد که به مقیاس زمان ما به ۱۳۰ کیلومتر می رسد. فدک سرزمینی بوده است آباد و به لحاظ داشتن آب کافی، از نخلستان های فراوان و محصولات بی شماری برخوردار بوده است.) ایراد گردید، در حقیقت شکوائیه ای بود که زهرا (سلام الله علیها) از وضع زمانه ابراز داشت. او که از وضعیت پیش آمده پس از رحلت پدر ناراضی بود، فدک را بهانه ای جهت اعلام مواضع به حق خود دید و به بیان و شرح دیدگاه های خود پیرامون مسائل مهم جامعه پرداخت.آنچه بیشتر در نظر شیعه حائز اهمیت است، آن قسمت از خطبه است که به شرح وقایع پیش آمده پس از رحلت پیامبر بزرگ اسلام (صلی الله علیه وآله وسلم) می پردازد. این خطبه حاوی مطالب و مسائل عمیق فکری بسیاری است که نشان از آگاهی و معرفت حضرت به موضوعات علمی دارد، اما بخش تاریخی خطبه از نظر شیعه دارای اهمیت بیشتری است. این در حالی است که برخی از اندیشمندان و مورخان اهل سنت، درست به دلیل در برداشتن این گونه مباحث، این خطبه را مجعول و ساخته و پرداخته محدثان و مورخان متاخر شیعی مذهب دانسته اند.
← هدف اصلی این مقاله
گزارش های تاریخی حاکی از آن است که این خطبه در منابع مربوط به نیمه دوم قرن دوم هجری آمده است. لوط بن یحیی، معروف به ابو مخنف ازدی (م ۱۵۷ ه)، کتابی مستقل به نام خطبه الزهرا (علیه السّلام) داشته که البته این کتاب از بین رفته است. همچنین ابوالفرج اصفهانی، از محدثان و مورخان مشهور قرن چهارم هجری، نیز کتابی تحت عنوان کلام فاطمه فی فدک داشته که آن هم چون دیگر آثار مربوط به این واقعه از میان رفته است. همچنین احمد بن عبدالواحد بن احمد البزّاز، معروف به ابن عبدون (۳۳۰ – ۴۲۳ه)، از مشایخ مرحوم نجاشی و شیخ طوسی، کتابی به نام تفسیر خطبه فاطمه الزهرا داشته است. علاوه بر این سه کتاب مستقل که پیرامون این خطبه به رشته تحریر درآمده و گزارشهای آن به ما رسیده است، بسیاری از محدثان و مورخان اسلامی، تمامی خطبه یا بخشی از آن را، با ذکر سلسله اسناد و رجال آن – یا بدون اسناد، در کتب خود آورده اند و برخی دیگر نیز اشاره ای به وجود این خطبه نموده اند. ما در این بخش به منابع مکتوبی که هم اکنون در دسترس است و خطبه حضرت در آن وجود دارد، به ترتیب زمانی حیات مؤلفان، اشاره می کنیم. این منابع عبارتند از:
← بلاغات النساء
۱. ↑ ابن طیفور، احمد بن ابی طاهر، بلاغات النساء، ص۱۲.
...


کلمات دیگر: