کلمه جو
صفحه اصلی

ارغنون اسمانی

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] ارغنون آسمانی. ارغنون آسمانی نوشته دکتر عبدالوهاب شاهرودی اثری است به زبان فارسی که به عرضۀ برخی از جنبه های زیبایی شناسی قرآن و انعکاس آن در عرفان و بالعکس پرداخته است.
این اثر منعکس کنندۀ مفهوم تفسیر، عرفان و سیر تاریخ و تحول آنها و بررسی یکی از روش های بزرگ تفسیری قرآن کریم است.نویسنده در این کتاب ابتدا به تعریف تفسیر پرداخته و با تمثیل های گوناگون از مثنوی مولوی، معنای عرفانی تفسیر، از مفهوم ظاهری-و رایج تاریخی-آن را بازشناسانده است.
در ادامه تاریخ تفسیر از عصر پیامبر اکرم(صلی اللّه علیه و آله و سلم) تا صحابه و تابعین به بحث کشیده شده است.پدیدآیی رأی در تفسیر و علل آن، جریانهای بزرگ در تفسیرگزاری مسلمین و یادکرد نمونه های عمده در هر روش و..از جمله مباحثی است که در این کتاب بدان پرداخته می شود.در جایی دیگر از کتاب،ضمن تعریف عرفان و بیان اصول عملی و نظری آن، موضوعاتی همچون عرفان و قرآن، عرفان و انسان، عرفان و جهان، عرفان و زبان، عرفان و تمثیل و عرفان و تأویل و... عرضه گردیده است که هرکدام پژوهشی بزرگ و مستقل را دربرمی گیرند و یادکرد آنها بدان جهت است که تا دیدگاه عارفان در این موضوعات-که از اساسی ترین مباحث در زمینۀ عرفان و قرآن به شمار می روند-روشن نشود فهم تفاسیر عرفانی، به طور کامل، امکان پذیر نیست زیرا دیدگاه عارفان و قرائت آنان در این زمینه ها، همه و همه دربرداشت و فهم آنان از کتاب پروردگار رخ می نماید.نویسنده در فرازی دیگر از کتاب،ضمن یادکرد ریشه ها و زمینه ها در تفاسیر عرفانی، به عرضه آنها پرداخته و آن گاه-برای نمونه-تنها پنج تفسیر نامدار عرفانی را به گونه ای مشروح معرفی می کند.در ادامه هم به عرضه و بررسی مختصر تفاسیر عرفانی، در پویۀ تاریخ ایران اسلامی و براساس تقدم تاریخی از قرن دوم تا چهاردهم هجری و یادکرد برگه هایی از آنها پرداخته شده است.
کتاب دارای دو مقدمه و هشت فصل عمده است که هر فصل نیز دارای بخش هایی است.در پایان هم کتابشناسی برخی منابع عمده در موضوع موردنظر آمده است.مقدمه اول به:سخنی در آغاز، موضوع و محتوا، پوزش از کاستی ها و یاد و سپاس می پردازد.
فصل اول: «تعریف تفسیر» بخشهایی چون:جایگاه تفسیر، واژۀ تفسیر، نگاهی نو به مفهوم تفسیر، قرآن، جهان و انسان، تفسیر و تسفیر، حقیقت تفسیر در تمثیل، تفسیر، سفری باطنی و تفاسیر ظاهری در تمثیل را دربرمی گیرد.


کلمات دیگر: