کلمه جو
صفحه اصلی

تاریخ تفسیر

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] تاریخ در لغت به معنای تعریف وقت و تاریخ شیء عبارت از زمان حدوث آن چیز است. تاریخ تفسیر دانشی است که به سرگذشت تفسیر قرآن و تفاسیر آن و بررسی تحولات و سیر تطور و تکامل آن دو از زمان رسول خدا (صلی الله علیه وآله وسلم) تاکنون می پردازد.
بی تردید فهم بخش عظیمی از معارف قرآن به تفسیر و تلاش علمی مناسب نیاز دارد.این نیاز در گذر زمان روز به روز بیش تر شده و در نتیجه علمی به نام تفسیر قرآن پدید آمده و کتاب های تفسیری فراوانی تدوین شده است.دانش تاریخ تفسیر ما را با مفسران، تفاسیر، فراز و فرودها و تغییر و تطورهای آن علم و احیاناً قوت و ضعف روش ها، مکتب ها و نظریات مطرح در آن آشنا می کند و بدیهی است آشنایی با این دانش نقش مؤثری در استفاده بهینه از علم تفسیر دارد و با توجه به این که تفسیر قرآن از علوم مهم، ضروری و اثرگذار در حیات دنیوی و اخروی انسان است و انسان بدون آن نمی تواند به هدف اعلا و کمال نهایی خود دست یابد، این دانش می تواند در سعادت و کمال انسان نقشی مؤثر داشته باشد.
پیشینه تألیفی
در میان پیشینیان کتاب مستقلی با عنوان «تاریخ تفسیر» نگاشته نشده و مباحث مربوط به آن در میان کتاب های دیگر پراکنده اند؛ رجالیان و فهرست نویسان به اجمال، به مفسران و تفاسیر آنان اشاره کرده اند.برخی از مفسران مانند شیخ طوسی ، ابن عطیه و ابن عاشور در مقدمه تفاسیرشان به اجمال به برخی مباحث تاریخ تفسیر اشاره کرده اند؛ همچنین مراغی در مقدمه تفسیرش، طبقات مختلف مفسران و افراد هر طبقه را به اجمال معرفی می کند. برخی از نویسندگانِ کتاب های علوم قرآن مانند سیوطی نیز در نوع ۸۸ اتقان فی علوم القرآن و زرقانی در مبحث ۱۲ مناهل العرفان فی علوم القرآن هرچند کوتاه به این بحث پرداخته اند.افزون بر این جمعی کتاب هایی در شناساندن مفسران و تفاسیرشان تألیف کرده اند.
← طبقات المفسرین
پیدایش تفسیر همزمان با فرود آمدن قرآن بر قلب مبارک پیامبر (صلی الله علیه وآله وسلم) است.آن حضرت مواردی از قرآن را که صحابه در فهم آن دچار مشکل می شدند برای آن ها تفسیر می کرد و به آن ها می آموخت.برجسته ترین شاگرد مدرسه تفسیر در این زمان امیرمؤمنان، علی (علیه السلام) بود که طبق روایات شیعه و سنی استعداد ، همت، امکان فراگیری و تلاش رسول خدا (صلی الله علیه وآله وسلم) در آموزش وی با دیگر صحابه سنجیدنی نبود. پیامبر (صلی الله علیه وآله وسلم) همه تفسیر و دانش قرآن را به آن حضرت آموخت. (=> تفسیر پیامبر)بعد از آن حضرت صحابه آن بزرگوار به تفسیر قرآن ادامه دادند.تفسیر در این دوره بیش تر نقل حدیث بود؛ اما هنوز تدوین نشده بوده است.در این مرحله روایات تفسیری صحابه از پیامبر (صلی الله علیه وآله وسلم) یا از صحابه دیگر نقل می شد و تابعان نیز از صحابه یا از یکدیگر نقل می کردند.رونق این مرحله حداکثر تا پایان قرن اول هجری است. برخی از این دوره تا پایان خلافت علی (علیه السلام) (سال ۴۰ ق.) را به عنوان عصر شکل گیری تفسیر (تفسیر صحابه ) و از این زمان تا پایان قرن اول را به عنوان عصر گسترش تفسیر یاد کرده اند.در این دوره تفسیر به صورت شفاهی و شاخه ای از علم حدیث بوده است. (تفسیر تابعان)


کلمات دیگر: