کلمه جو
صفحه اصلی

امتحان انسان ها

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] امتحان انسان ها (قرآن). آزمایش انسان یکی از سنت های الهی بوده و امری همگانی است که بر اساس آیات قرآن فلسفه استقرار انسان بر روی زمین است.
آزمایش انسان ها، سنت الهی است:۱. «ان فی ذلک لآیات وان کنا لمبتلین: (آری،) در این ماجرا (برای صاحبان عقل و اندیشه) آیات و نشانه هایی است؛ و ما مسلما همگان را آزمایش می کنیم! » ۲. «ولقد فتنا الذین من قبلهم فلیعلمن اللـه الذین صدقوا ولیعلمن الکاذبین: ما کسانی را که پیش از آنان بودند آزمودیم (و اینها را نیز امتحان می کنیم)؛ باید علم خدا درباره کسانی که راست می گویند و کسانی که دروغ می گویند تحقق یابد! » ۳. «ولنبلونکم حتی نعلم المجاهدین منکم والصابر ین ونبلو اخبار کم: ما همه شما را قطعا می آزمائیم تا معلوم شود مجاهدان واقعی و صابران از میان شما کیانند، و اخبار شما را بیازماییم! »
همگانی بودن آزمایش
آزمایش و امتحان های الهی امری همگانی و عمومی است:۱. «وحسبوا الا تکون فتنة فعموا وصموا ثم تاب اللـه علیهم ثم عموا وصموا کثیر منهم واللـه بصیر بما یعملون: گمان کردند مجازاتی در کار نخواهد بود! از این رو (از دیدن حقایق و شنیدن سخنان حق،) نابینا و کر شدند؛ سپس (بیدار گشتند، و) خداوند توبه آنها را پذیرفت، دیگربار (در خواب غفلت فرو رفتند، و) بسیاری از آنها کور و کر شدند؛ و خداوند، به آنچه انجام می دهند، بیناست.» ۲. «ام حسبتم ان تتر کوا ولما یعلم اللـه الذین جاهدوا منکم ولم یتخذوا من دون اللـه ولا ر سوله ولا المؤمنین ولیجة واللـه خبیر بما تعملون: آیا گمان کردید که (به حال خود) رها می شوید در حالی که هنوز کسانی که از شما جهاد کردند، و غیر از خدا و رسولش و مؤمنان را محرم اسرار خویش انتخاب ننمودند، (از دیگران) مشخص نشده اند؟! (باید آزمون شوید؛ و صفوف از هم جدا گردد؛) و خداوند به آنچه عمل می کنید، آگاه است! » ۳. «وهو الذی خلق السماوات والار ض فی ستة ایام وکان عر شه علی الماء لیبلوکم ایکم احسن عملا ولئن قلت انکم مبعوثون من بعد الموت لیقولن الذین کفر وا ان هـذا الا سحر مبین: او کسی است که آسمانها و زمین را در شش روز(شش دوران) آفرید؛ و عرش (حکومت) او، بر آب قرار داشت؛ (بخاطر این آفرید) تا شما را بیازماید که کدامیک عملتان بهتر است! و اگر (به آنها) بگویی: «شما بعد از مرگ، برانگیخته می شوید! «، مسلما» کافران می گویند: «این سحری آشکار است! » » ۴. «کل نفس ذائقة الموت ونبلوکم بالشر والخیر فتنة والینا تر جعون: هر انسانی طعم مرگ را می چشد! و شما را با بدیها و خوبیها آزمایش می کنیم؛ و سرانجام بسوی ما بازگردانده می شوید! » ۵. «ان فی ذلک لآیات وان کنا لمبتلین: (آری،) در این ماجرا (برای صاحبان عقل و اندیشه) آیات و نشانه هایی است؛ و ما مسلما همگان را آزمایش می کنیم! » ۶. «احسب الناس ان یتر کوا ان یقولوا آمنا وهم لا یفتنون: آیا مردم گمان کردند همین که بگویند: «ایمان آوردیم»، به حال خود رها می شوند و آزمایش نخواهند شد؟! » «ولقد فتنا الذین من قبلهم فلیعلمن اللـه الذین صدقوا ولیعلمن الکاذبین: ما کسانی را که پیش از آنان بودند آزمودیم (و اینها را نیز امتحان می کنیم)؛ باید علم خدا درباره کسانی که راست می گویند و کسانی که دروغ می گویند تحقق یابد! » ۷. «فاذا مس الانسان ضر دعانا ثم اذا خولناه نعمة منا قال انما اوتیته علی علم بل هی فتنة ولـکن اکثر هم لا یعلمون: هنگامی که انسان را زیانی رسد، ما را (برای حل مشکلش) می خواند؛ سپس هنگامی که از جانب خود به او نعمتی دهیم، می گوید: «این نعمت را بخاطر کاردانی خودم به من داده اند»؛ ولی این وسیله آزمایش (آنها) است، اما بیشترشان نمی دانند.» ۸. «الذی خلق الموت والحیاة لیبلوکم ایکم احسن عملا وهو العزیز الغفور : آن کس که مرگ و حیات را آفرید تا شما را بیازماید که کدام یک از شما بهتر عمل می کنید، و او شکست ناپذیر و بخشنده است.» ۹. «انا خلقنا الانسان من نطفة امشاج نبتلیه فجعلناه سمیعا بصیر ا: آیا زمانی طولانی بر انسان گذشت که چیز قابل ذکری نبود؟! » ۱۰. «فاما الانسان اذا ما ابتلاه ر به فاکر مه ونعمه فیقول ر بی اکر من: اما انسان هنگامی که پروردگارش او را برای آزمایش، اکرام می کند و نعمت می بخشد (مغرور می شود و) می گوید: «پروردگارم مرا گرامی داشته است! » » «واما اذا ما ابتلاه فقدر علیه ر زقه فیقول ر بی اهانن: و اما هنگامی که برای امتحان، روزیش را بر او تنگ می گیرد (مایوس می شود و) می گوید: «پروردگارم مرا خوار کرده است! » »
فلسفه استقرار بر زمین
بر اساس آیات قرآن آزمایش انسان ها، فلسفه استقرار آنان روی زمین است: «ثم جعلناکم خلائف فی الار ض من بعدهم لننظر کیف تعملون: سپس شما را جانشینان آنها در روی زمین -پس از ایشان- قرار دادیم؛ تا ببینیم شما چگونه عمل می کنید! »
آزمایش هدف آفرینش
...


کلمات دیگر: