کلمه جو
صفحه اصلی

حسینیه ارشاد

دانشنامه عمومی

حسینیه ارشاد مرکزی فرهنگی- مذهبی در خیابان شریعتی تهران است. آوازه این حسینیه بیشتر به خاطر سخنرانی های انجام شده در آن جا، به ویژه سخنرانی ها و فعالیت های سیاسی و فرهنگی علی شریعتی، مرتضی مطهری، و محمد مفتح است.
عبدالحسین علی آبادی
ناصر میناچی
محمد همایون
مرتضی مطهری
علی شریعتی
سال ۱۳۴۶ (خورشیدی) توسط محمد همایون (سرمایه گذار)، ناصر میناچی (مدیر)، عبدالحسین علی آبادی و محمد همایون بنیان گذاشته شد. حسینیه در زمین باغی به مساحت دو هزار مترمربع واقع در جاده قدیم شمیران بعد از ضرابخانه ساخته شد. دکتر عبدالحسین علی آبادی (دادستان کل کشور)، محمد همایون و ناصر میناچی اعضای هیئت امنای حسینیه ارشاد بودند. هدف از ساخت حسینیه در آن زمان، ایجاد یک مرکز مذهبی و فرهنگی برای مردم فرهیخته و روشنفکر بود و به همین دلیل حسینیه به صورت فضایی مدرن و امروزی طراحی و به شکل تماشاخانه ساخته شد.
سبک معماری حسینیه و مسجد اسلامی و کاشی کاری آن توسط مهندسان مختلف صورت گرفته که مسئولیت آن با «حاج علی برگی جانی» بوده است . کاشی کاری مسجد نیز بر عهده حاج اکبر زحمتکش و «ابراهیم فلاح» بوده که در آن نهایت دقت به عمل آمده است . بخشی از خطاطی کتیبه های گنبد توسط استاد محمود ساعت ساز انجام گرفته شده است.
گنجایش سالن که با شیب مناسبی ساخته شده بود، هزار نفر در طبقه نخست و ۵۰۰ نفر در طبقه دوم است. در سال های بعد، تالاری نیز با ظرفیت ۵۰۰ نفر در زیرزمین حسینیه ساخته شد تا کلاس های فرهنگی مذهبی در آنجا تشکیل شود. در سال ۱۳۵۹ (خورشیدی) تصمیم گرفته شد که دو هزار متر مربع از زمین باقی مانده از باغ نیز خریداری و مسجد حسینیه ارشاد در آن بنا شود. در همان سال با گشایش کتابخانه حسینیه ارشاد و توسعه روزافزون آن، تمام سطح حیاط خالی و ۱۱۰۰ متر مربع نیز به کتابخانه افزوده شد. همه سطح زیرین حیاط را کتابخانه حسینیه ارشاد تشکیل داده است.

دانشنامه آزاد فارسی

حُسینیۀ ارشاد
حُسینیه ارشاد
از معروف ترین مراکز دینی تهراندر دهۀ ۱۳۵۰ش. این حسینیه در ۱۳۴۶ش توسط تنی چند از علاقه مندان به نشر اندیشه های دینی در قالب های نو تأسیس شد. پشتیبان مالی این مؤسسه محمد همایون و مدیر پروژه ناصر میناچی بود. هیئت امنای حسینیۀ ارشاد محمد همایون، میناچی و دکتر علی آبادی بودند. در ابتدا مهم ترین سخنرانی ها توسط آیت الله مرتضی مطهری در آن جا انجام می شد، اما بعدها با ورود کسانی چون مهدی بازرگان، یدالله سحابی، محمدتقی شریعتی، دکتر بهشتی و علی شریعتی وضع حسینیه دگرگون شد. شریعتی که به دعوت شهید مطهری به مؤسسه آمده بود موفقیتی بزرگ در جلب مخاطبان کسب کرد، چنان که نام حسینیۀ ارشاد با نام وی گره خورد و اغلب خطابه های وی به صورت نوارهای کاست و جزوه های پیاده شده از نوار در میان جوانان ردوبدل می شد. این فعالیت ها بر فضای فکری دهۀ ۱۳۵۰ تأثیر فراوان نهاد و بسیاری از جوانان را به سوی افکار مذهبی انقلابی سوق داد. حسینیۀ ارشاد در آبان ۱۳۵۱ تعطیل، و شریعتی از سوی ساواک تعقیب و دستگیر شد. این حسینیه سرانجام پس از درگذشت شریعتی در خرداد ۱۳۵۶ و ایجاد فضای باز سیاسی، بازگشایی شد. حسینیه همچنان مرکز فعالیت نواندیشان دینی و امور خیریه و فرهنگی است. نام خیابانی که حسینیه در آن قرار دارد، پس از انقلاب به دکتر شریعتی تغییر داده شد و محل دقیق آن در تهران، بین میرداماد و سه راه ضرابخانه است.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] حسینیه إرشاد. حسینیه ارشاد، مؤسسه ای خیریه با اهداف علمی، آموزشی، تبلیغی و پژوهشی در عرصه اندیشه دینی ، با رویکرد نوگرایانه که در اوایل دهه ۱۳۴۰ش تأسیس شد.
پس از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ ، گروهی از روشنفکران دینی، مؤسسه ای دینی به نام حسینیه ارشاد را با اهداف: احداث مسجد و رواق خطابه های مذهبی برای برگزاری سخنرانیهای دینی و علمی و اخلاقی و همچنین ترویج و نشر تعالیم و تشریح اهداف دین اسلام ؛ تأسیس مراکز تحقیقاتی و تربیتی اسلامی؛ تأمین مراکز تحقیقاتی علمی اسلامی؛ پرداختن به کارهای خیریه و کمکهای لازم به دیگر مؤسسات تعلیماتی اسلامی و انجام دادن خدمات بهداشتی؛ اجرای عملیات اقتصادی برای گسترش منظور و موضوع مؤسسه؛ و نشر مطبوعات دینی بنیان گذاشتند


کلمات دیگر: