کلمه جو
صفحه اصلی

محمد بن حنفیه

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] محمد بن حنفیه فرزند امام علی (علیه السلام) وی در نبردها کنار پدرشان بودند و بعد ایشان کنار امام حسن (علیه السلام) و در نهایت ظاهرا به علت بیماری نتوانست امام حسین (علیه السلام) را یاری کند.
محمد اکبر کنیه اش ابوالقاسم، مردی بسیار عالم و پارسا بود. پدرش علی بن ابی طالب بن عبدالمطلب بن هاشم بن عبدمناف بن قصیّ، مادرش خولة دختر جعفر بن قیس بن مسلمة بن ثعلبة بن یربوع بن ثعلبة بن دول بن حنفیة بن لجیم بن صعب بن علی بن بکر بن وائل است. گفته اند: پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم)، علی (علیه السّلام) را به سوی یمن فرستاد که برخی قبایل آن از جمله بنی زبید، مرتد شده بودند. پس خولة از بنی زبید در سهم علی (علیه السّلام) قرار گرفت. پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) به علی (علیه السّلام) فرمود: پس از من صاحب پسری خواهی شد، پس نام و کنیه مرا بر او بگذار و محمد حنفیه در سال ۱۶ یا ۱۷ هجری «با توجه به وفات محمد حنفیه در سال ۸۱ و سن ۶۵-۶۳ سالگی، ولادت ایشان در سال ۱۶- ۱۷ق بوده است.» از خوله متولد گردید.
اختلاف در مادر محمد
برخی نیز گفته اند که مادرش زنی سیاه از اسیران یمامه بود و از این روی او را محمد بن حنفیه می خوانند که مادرش را خالد بن ولید در جنگ های ردّه از میان بنی حنیفه اسیر گرفت و در سهم علی بن ابی طالب (علیه السّلام) قرار داد. به روایتی دیگر، خالد بن ولید پس از حمله به سند به آن شرط که کنیزان و بردگان خود را تسلیم کنند با آنان صلح کرد و ابوبکر، مادر محمد بن حنفیه را که کنیز خاندان حنفیه بود. به علی (علیه السّلام) بخشید. با توجه به تاریخ ولادت محمد حنفیه این رای درست تر به نظر می رسد.
فرزندان وی
فرزندان محمد حنفیه عبارتند از: عبدالله با کنیه ی ابوهاشم، حمزه، علی، جعفر و اکبر که مادرشان کنیز بود و حسن که مادرش جمال دختر قیس بن مخرمه بن مطلب بن عبدمناف بن قصی است، از اشخاص ظریف و خردمند بنی هاشم بود و از او فرزندی نماند. ابراهیم بن محمد که مادرش مسرعه دختر عباد بن شیبان بن... قیس بن عیلان بن مضر هم پیمان بنی هاشم بود. از دیگر فرزندان او قاسم، عبدالرحمان و امّ ابیها است که مادرشان ام عبدالرحمان، برّه دختر عبدالرحمان بن حارث بن نوفل بن حارث بن عبدالمطلب بن هاشم است و جعفر، اصغر، عون و عبدالله اصغر که مادرشان ام جعفر دختر محمد بن جعفر بن ابی طالب بن عبدالمطلب است. هم چنین عبدالله و رقیه که مادرشان کنیز بود.
محمد بن حنفیه و خلفا
...


کلمات دیگر: